Gå til hovedindholdet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhedsartikel8. marts 2024Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion3 min læsetid

Social sikring: dine rettigheder, når du flytter på tværs af grænserne

Arbejdstagere har stadig ret til social sikring, når de flytter til en anden EU-medlemsstat eller et andet EFTA-land.

Social security: your rights when moving across borders
Photo credit: Stock.adobe

Tag dine rettigheder med dig

Når du flytter inden for Europa for at arbejde, fortsætter dine sociale sikringsrettigheder, lige fra arbejdsløshedsunderstøttelse og løn under barsel til alderspension. Dette gælder ikke kun for de 27 EU-medlemsstater, men også for Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz.

EU-reglerne om koordinering af de sociale sikringsordninger finder anvendelse på ydelser ved sygdom, arbejdsløshed, barsel for mødre, barsel for fædre og familieydelser samt alderspensioner og ydelser i forbindelse med arbejdsulykker, erhvervssygdomme, dødsfald og ydelser til efterladte. Hvilke nøjagtige ydelser, der findes, varierer fra land til land.

Landene kan have forskellige regler for sociale sikringsydelser, men EU-reglerne kræver, at medlemsstaterne tilpasser deres systemer, så jobsøgende, der flytter fra ét land til et andet for at arbejde, fortsat kan gøre krav på ydelser, de allerede har optjent i deres eget land. Du kan dog ikke være forsikret og modtage den samme ydelse i to lande på én gang.

Hvordan kontinuerlig dækning fungerer i praksis

Medlemsstaternes koordinering af social sikring, en mangeårig søjle i EU's socialpolitik, betyder, at borgerne kan regne med, at deres rettigheder fortsætter, når de bevæger sig rundt i EU for at arbejde - såvel som i fritiden eller som pensionister.

I 2021 boede omkring 16 millioner EU/EFTA-borgere i et andet EU- eller EFTA-land, og omkring 100 millioner turister besøgte en anden medlemsstat, viser de seneste EU-tal. Det år blev der næsten udbetalt 6 millioner pensioner til personer, der bor i et andet EU/EFTA-land eller i Det Forenede Kongerige, mens der blev overført familieydelser til mere end en million familiemedlemmer i et andet EU/EFTA-land eller Det Forenede Kongerige – og der var ca. 235 millioner europæiske sygesikringskort i omløb.

Som EU-borger er din ret til ydelser normalt dækket af det medlemsland, hvor du arbejder. Der er dog undtagelser. Når du f.eks. er kortvarigt udstationeret i et andet land i op til to år, vil dine sociale sikringsrettigheder fortsat være dækket af det medlemsland, hvor din arbejdsgiver er baseret.

Hvis du arbejder i mere end ét land samtidigt, vil din ret til sociale sikringsydelser være dækket af det land, hvor du bor, så længe du arbejder mere end 25 % af din arbejdstid dér. Ellers vil du blive klassificeret som grænsearbejder, og dine ydelser vil være dækket af det land, hvor din arbejdsgiver er baseret.

Du vil også være berettiget til en pension ved pensionsalderen fra hvert EU-medlemsland, hvor du har været forsikret. Der ansøges om pension fra det land, hvor du sidst arbejdede.

Nyt digitalt system

I øjeblikket skal personer, der ønsker at flytte mellem lande for at arbejde og gøre krav på lokale ydelser, have de relevante formularer, som udstedes af deres nuværende socialsikringsinstitution eller sygeforsikringsmyndighed.

I fremtiden vil Europa-Kommissionen forsøge at reducere administrationen ved at digitalisere den – og opfordrer landene til at gøre dette så brugervenligt som muligt. Systemet til elektronisk udveksling af information om social sikring (EESSI) arbejder sammen med socialsikringsinstitutionerne om at dele oplysninger i hele Europa. I et pilotprojekt, det europæiske initiativ vedrørende socialsikringspas (ESSPASS), er man i øjeblikket i færd med at undersøge, hvordan borgernes socialsikringsrettigheder kan kontrolleres digitalt på tværs af grænserne.

På længere sigt er der planer om en europæisk digital ID-tegnebog (EU Digital Identity – EUDI), som vil gøre det muligt for EU-borgere at have digitale udgaver af deres berettigelsesdokumenter med sig, så de nemt kan verificeres af organer som socialsikringsinstitutioner, arbejdstilsyn og sundhedsudbydere.

Tjek Europa-Kommissionens landedatabase for at se, hvilke sociale sikringsydelser der er tilgængelige i det land, du flytter til for at arbejde. Find ud af mere om pensionsrettigheder og hvordan du gør krav på dem.

 

Relevante links:

Sociale sikringsrettigheder land for land

Koordinering af den sociale sikring i EU

Find ud af, hvilke regler der gælder for dig

 

Læs mere:

Europæiske jobdage

Find Euresvejledere

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over arrangementer

Kommende onlinearrangementer

Eures på Facebook

Eures på X

Eures på LinkedIn

Eures på Instagram

 

Emner
  • EU-værktøjskasse til mobilitet
  • Råd og tips
  • Nyheder/rapporter/statistik
  • Ungdom
Relaterede sektion(er)
Sektor
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Human health and social work activities
  • Public administration and defence; compulsory social security

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.