Skip to main content
Лого на Европейската комисия
EURES
Новинарска статия22 Юни 2021 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Пет причини, поради които научаването на език може да увеличи пригодността ви за заетост

Говоренето на чужд език може да ви помогне да се отличите на пазара на труда и да привлечете вниманието на служителите по подбор на персонала. Владеенето на два езика не просто изглежда добре в автобиографията ви – благодарение на него развивате и други умения, които работодателите намират за привлекателни у потенциалните служители

Five reasons why learning a language can boost your employability
Unsplash

Търсено умение

Благодарение на интернет дружествата могат все по-лесно да се разширяват на международните пазари. Тъй като много по-малки бизнеси създават връзки с международни клиенти и партньори, все повече обяви за работа изискват владеене на втори език. Така че, независимо дали търсите работа в голяма корпорация или в малко дружество, има голяма вероятност от вас да се изисква да говорите поне един чужд език.

Отличете се от тълпата

Конкуренцията на пазара на труда може да е голяма, а за най-исканите работни места се подават стотици, понякога и хиляди, кандидатури. Говоренето на втори или трети език може да ви помогне да се отличите от тълпата, особено когато опитът и квалификациите ви са сходни с тези на останалите кандидати. Уверете се, че езиковите ви умения са описани по подобаващ начин в автобиографията ви, за да не останат незабелязани.

Би могло дори да се каже, че, тъй като 35 % от европейците на възраст между 25-64 години говорят два езика, владеенето на два езика вече не е толкова уникално и търсещите работа трябва да си поставят за цел научаването на втори чужд език, за да се откроят.

По-високо заплащане

Служителите, които могат да говорят втори език, по принцип получават по-добро заплащане от тези с един език. Според проучване говоренето на втори език може да добави между 11 % и 35 % към заплатата ви в зависимост от езика и страната, в която се намирате. Например във Франция има повече говорещи испански като втори език, отколкото в Латвия, така че търсенето на този език би се различавало между тези две държави.

Повече възможности за работа

Владеенето на два или повече езика може да отвори за вас вратите на съвсем нов пазар на труда. Работата за чуждестранно дружество вече не означава, че трябва да се преместите. С нарастването на работата от дома поради COVID-19, дружествата са по-склонни от всякога да наемат работници от разстояние. Затова можете да се стремите не само към работни места, които изискват езиците, които говорите, а и към пазарите на труда в страните на тези езици. Международните портали за работа като EURES са идеалното място, откъдето да започнете търсенето си.

Владеенето на два езика стимулира други умения

Проучване показва, че хората, които говорят един или повече чужди езици, са по-добри в решаването на проблемите и са по-креативни и по-съпричастни. Способността за разрешаване на проблеми, креативността и съпричастността са незаменими социални умения, които всеки работодател би оценил в кандидата. Освен това се твърди, че владеещите два или няколко езика са по-отворени към гледните точки на околните и се справят по-добре при създаването на междуличностни връзки, които също представляват страхотни умения, особено в области като обслужване на клиенти и бизнес отношения.

Искате ли да упражните езиковите си умения и да освежите знанията си? Разгледайте тези безплатни инструменти за езиково обучение, които да ви помогнат да увеличите уменията си от вкъщи.

В партньорство с европейския портал за професионална мобилност EURES.

 

Връзки по темата:

EURES: Търсене на работа в Европа

В Европа говоренето на повече от един език все още е привилегия

Проучване показва, че владеещите два езика са по-умни, по-креативни и съпричастни

Допълнителното заплащане за чуждоезикови умения

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Новини от пазара на труда/новини за мобилносттаТенденции при набиране на персоналМладост
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.