Skip to main content
Лого на Европейската комисия
EURES
Новинарска статия18 май 2020Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Безплатни инструменти за езиково обучение, които да ви помогнат да увеличите уменията си от вкъщи

Владеенето на чужд език е безценно умение. То увеличава вашата конкурентоспособност на пазара на труда и е полезен и често жизненоважен инструмент, когато живеете и работите в чужбина. Много изследователи вярват също така, че изучаването на нов език е полезно за мозъка.

Free language learning tools to help you upskill from home
Shutterstock

Ако прекарвате у дома повече време от обичайното поради сегашното положение, свързано с COVID-19, можете би търсите продуктивни хобита и възможности за увеличаване на уменията. Ако отговорът е „да“, можете да използвате възможността да започнете изучаването на нов език или да опреснете старите знания.

Въпреки че това не е идеалното време за записване в курс с физическо присъствие, съществуват много безплатни виртуални инструменти, с които можете да се обучавате. В тази статия съставихме списък на някои от най-предпочитаните от нас инструменти.

Duolingo:

Освен ако не изучавате езици за пръв път, вероятно сте попадали на Duolingo, който има повече от 300 милиона регистрирани потребители. Курсовете на Duolingo са достъпни на 23 езика и са разделени в области с широк обхват, вариращи от хранителни стоки до бизнес.

Duolingo не набляга толкова много на граматиката, колкото някои други инструменти, а неговите кратки упражнения, използването на рисувани нагледни средства и игри с точкова система ще ви помогнат да усвоите бързо полезен речник от думи и фрази. Инструментът изчислява процента на владеене на езика, с което проследява вашия напредък, и автоматично определя упражнения, които отговарят на нивото ви. Най-хубавото от всичко е, че е напълно безплатен.

Съвет: Ако харесвате Duolingo, Mindsnacks свързва още повече обучението с игрите. Неговите приложения предлагат редица занимателни игри, много от които са безплатни.

Memrise:

Memrise акцентира върху реалистичното езиково обучение. Неговите курсове съдържат хиляди видео записи на хора, за които съответният език е роден, което помага на потребителите да усвояват реалния език и автентични акценти. Целта е да се потопите в местната култура и да се чувствате заобиколени от хора, за които езикът е роден. Memrise предлага безплатни курсове по различни езици чрез приложението си, въпреки че платен абонамент ще ви даде достъп до допълнителни курсове и функции.

Busuu:

Busuu предлага набор от безплатни упражнения и забавни викторини, въпреки че ще ви е нужен абонамент за достъп до функции като реални разговори с лица, за които изучаваният от вас език е роден. Подобно на Duolingo, Busuu има интегрирана система за определяне на процент на владеене на езика с цел проследяване на напредъка и може да предложи персонализирани планове за обучение и разпознаваемост на речта, за да ви помогне да практикувате уменията си за говорене и да получавате обратна информация. Ако искате да научите неевропейски език, Busuu може да бъде подходящият избор за вас. Той предлага само 12 езика, но те включват арабски, китайски и японски.

Drops и Scripts:

Ако усвояването на нови думи е ваш приоритет, опитайте с Drops. Приложението съчетава визуални и аудио материали, за да ви помогне да учите бързо нови думи. Неговата безплатна версия е с ограничение за петминутно обучение на ден и ще трябва да намерите друг начин за изучаване на граматика и структури, но тези кратки упражнения са идеални, ако се стремите бързо да разширите лексиката си. Scripts е подобно приложение, което е насочено към изучаване на език с нова азбука, например кирилица.

Tandem:

Ако вече имате известни познания по даден език и искате да практикувате говоримите си умения, защо не потърсите партньор? Tandem е голяма световна общност за езиков обмен с милиони членове. Идеята е да си партнирате с човек, чийто роден език е различен от вашия, за да може да се упражнявате и да си помагате в усвояването на езика на другия партньор. Ако сте готов да платите за професионален преподавател, Italki и Verbling предлагат виртуални индивидуални уроци, но в Tandem можете безплатно да намерите партньор, който да ви предложи всичко, от което се нуждаете.

 

Връзки по темата:

Busuu

Drops

Duolingo

Mindsnacks

Italki

Memrise

Scripts

Tandem

Verbling

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Бизнес /ПредприемачествоПрепоръки и съветиТенденции при набиране на персоналМладост
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.