Skip to main content
Logotip Evropske komisije
EURES
Novice16 maj 2019Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Razglašeni zmagovalci natečaja za najboljšo objavo v družbenih medijih v okviru kampanje #EUmovers

Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje podelil priznanje petim najboljšim objavam v družbenih medijih v okviru kampanje #EUmovers

#EUmovers social media contest winners announced
EURES

Leto 2018 je zaznamovala 60. obletnica pravil EU o koordinaciji sistemov socialne varnosti in 50. obletnica ustanovnih uredb o prostem pretoku delavcev. Evropska komisija je za proslavitev teh dveh mejnikov pozvala državljane, ki so izkoristili te pravice, naj svoje izkušnje objavijo v družbenih medijih v okviru kampanje #EUmovers.

V nadaljevanju je predstavljenih pet nagrajencev in njihova delovna mesta:

Juho-Pekka Palomaa (Finska)

Pred letom dni sem doživel pomembno življenjsko spremembo, vendar pa na samem začetku nisem povsem natančno vedel, kaj mi bo ta prelomni dogodek prinesel. Po opravljeni diplomi sem bil šest mesecev brezposeln, nato pa sem nepričakovano prejel ponudbo za delovno mesto v Estoniji. Poprej sem na platformi EURES objavil svoj življenjepis, približno mesec dni kasneje pa že po elektronski pošti prejel obvestilo, da si je nekdo ogledal moj profil in mi poslal sporočilo. Šlo je za ponudbo za delo v moji sosednji državi, Estoniji. Po opravljenem razgovoru z delodajalcem, sem si rekel, da bom pač poskusil. Nisem veliko vedel ne o državi ne o kraju zaposlitve, sicer pa estonščina zveni podobno kot finščina, le malo bolj smešno. Prejel sem veliko gradiva o selitvi v Estonijo in stvari so se zdele obetavne. Čeprav so plače v Estoniji mnogo nižje kot na Finskem, pa je država resnično naredila digitalni preskok, kar izboljšuje kakovost življenja njenih državljanov. V času svojega prebivanja v Estoniji sem se udeleževal družabnih iger, kjer sem navezoval stike z lokalnim prebivalstvom, opravil brezplačen tečaj estonskega jezika, kjer sem spoznal druge izseljence, imel brezplačne preglede pri družinskem zdravniku, podpisoval dokumente digitalno in koristil brezplačni javni prevoz za spoznavanje bogate in starodavne kulture, katere predstavniki govorijo angleško, estonsko, finsko in rusko. Sedaj ne živim več v mestu, čeprav me to še naprej navdušuje ne samo s svojo zgodovino, ampak tudi z njegovimi inovativnimi in visokotehnološkimi sistemi in pridobitvami. Za nameček sem imel priložnost prisostvovati proslavam ob 100. obletnici estonske neodvisnosti. Zdi se mi, da se tej majhni državi obeta svetla prihodnost.

Carola Bosio (Italija)

Pozdravljeni! Mislim, da sem že od svojega 20. leta zasvojena s selitvijo znotraj EU. Ko sem dopolnila 20 let, sem se v okviru univerzitetne izmenjave preselila v francosko mesto Lille, kar je močno vplivalo na širitev mojega obzorja. S 23 leti sem se preselila v Milano, kjer sem začela svojo poklicno pot. V svojem 27. letu starosti sem en mesec živela v Madridu zgolj zaradi zabave! Sedaj se lahko zlažem, da govorim špansko... Pri osemindvajsetih me je pot zaradi ljubezni in nove službe zanesla v Pariz. Tam se je moja ljubezenska veza žal končala, našla pa sem dve doživljenjski prijateljici. No, zdaj sem stara 38 let, imam moža in dvoletna dvojčka, morda pa je že čas, da se ustalim? Nikakor! Nedavno sem se z možem in obema nadobudnima otrokoma odpravila na Irsko in tako nadaljevala svojo evropsko pustolovščino skupaj z družino. Zaposlitev sem našla na irski univerzi, z menoj pa se je preselila vsa moja družina. RADA IMAM EVROPO.

Sheila Margaret Ward (Združeno kraljestvo)

Po končanem študiju španščine in portugalščine na Univerzi v Leedsu v šestdesetih letih sem se zaposlila kot učiteljica angleščine kot tujega jezika. Ko se je Združeno kraljestvo pridružilo EU, sem bila navdušena, saj sem vedno verjela v to zamisel. Po poučevanju v Združenem kraljestvu, Španiji in še nekaterih drugih državah sem se leta 1980 na Portugalskem zaposlila pri organizaciji British Council. Po vstopu Portugalske v EU so obiski matične države zaradi odprave carinskih omejitev postali mnogo enostavnejši. Kot učiteljica angleščine sem poučevala mnogo slušateljev, ki so se pripravljali na program Erasmus in bili vselej navdušeni nad možnostmi, ki jih ta program ponuja. Pred upokojitvijo leta 2010 sem na portugalskem pokojninskem zavodu morala izpolniti obrazec, na katerem sem navedla vse države EU, v katerih sem delala. To je bilo vse. Z nastopom upokojitve sem začela prejemati pokojnino iz Portugalske, Združenega kraljestva in Španije. Kako učinkovito deluje ta sistem! Nedavno sem na Portugalskem objavila tri dvojezične knjige za otroke, pa tudi sicer namenjam svoj prosti čas spodbujanju dvojezičnosti. Evropejci imamo veliko skupnega, zato bi moralo biti učenje tujih jezikov prednostna naloga v vseh šolskih sistemih.

Filipa Rodrigues (Portugalska)

Sem hči Evrope. Verjamem v Evropo brez meja, kjer kulturne razlike dejansko predstavljajo most med ljudmi, saj nas bogatijo in nam pomagajo bolje razumeti svet. Moje prvo potovanje po Evropi je bil obisk moje sosednje države Španije. Bila sem še otrok in sem potovala v spremstvu staršev. S prijatelji sem prvič potovala kot srednješolka, in sicer v Združeno kraljestvo. V Združenem kraljestvu in Grčiji sem opravljala usposabljanje. Delovno prakso sem v okviru programa Erasmus+ opravljala v Združenem kraljestvu. Prepotovala sem Italijo, Škotsko, Švico, Španijo (znova), nameravam pa obiskati še mnoge druge države. Letos sem se odločila, da se preselim na Irsko. Na portalu EURES sem našla želeno zaposlitev in s pomočjo sheme EURES dokončala vse postopke, ki so bili potrebni za preselitev na Irsko. Obožujem to državo, njeno zgodovino, kulturo, prebivalce, naravo. Imam srečo, da sem odraščala v združeni Evropi, ki mi vedno znova nudi nove priložnosti. V Evropi, kjer uživam svoje pravice in kjer se počutim varno. Ponosna sem, da sem hči Evrope!

Chloé Jorigny-Casteuble (Francija)

Najboljši videoposnetek

Ime mi je Chloé, stara sem 24 let in že eno leto živim v Belgiji. Trenutno sem zaposlena na zveznem javnem zavodu za socialno varnost in delam na področju zadev, povezanih z izstopom Združenega kraljestva iz EU (Brexit) :) Zelo rada potujem in opravila sem že številna pripravništva v različnih državah EU. Veliko sem potovala tudi v okviru svojega študija in dela.

 

Sorodne povezave:

Najboljši videoposnetek

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Drop’pin@EURES

Poiščite Euresovegasvetovalca

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Zunanje novice EURESNovice/poročila/statistikaSocialni medijiZgodbe o uspehuMladina
Povezani razdelki
Življenje in delo
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.