Gå til hovedindholdet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhedsartikel29. marts 2024Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion4 min læsetid

Belgien til Sverige: Hvordan en familie flyttede for at leve et mindre stressende liv tæt på naturen

Softwareudvikler Bram og sygeplejerske Kelly henvendte sig til Eures for at få råd om at flytte fra Belgien til Sverige i begyndelsen af 2020. Fire år senere er de og deres to børn lykkeligt bosat i Sverige – trods udfordringen med at emigrere under covid-19-pandemien.

Belgium to Sweden: how one family moved for a low-stress life close to nature
Photo credit: Bram Hendrickx & Kelly Van Roelen

Kelly og Bram fra Belgien forelskede sig i Sverige på en ferie i 2018 med deres børn, Amber og Arno. De besøgte landet flere gange, og i begyndelsen af 2020 var de ivrige efter at bosætte sig der permanent. De fortæller, at de ønskede "et liv tættere på naturen, et mindre stressende liv med mindre pres på børnene og mere tid udendørs".

Bram og Kelly, som nu er 38 år, mødte hinanden, da de var 18 år. De blev gift og fik børn. Bram arbejdede som softwareudvikler i Leuven, og Kelly som hjemmesygeplejerske.

Emigration under pandemien

Deres første skridt var at besøge emigrationsmessen Emigratiebeurs i Houten, Nederlandene, i marts 2020. Her mødte de Euresvejleder Ingrid Hermansson fra den offentlige svenske arbejdsformidling.

Få dage senere sendte Kelly og Bram en e-mail til Ingrid om deres plan om at flytte i sommeren 2020. De ville ikke bo i en storby, så Ingrid foreslog Östergötland, som er et område i det sydlige Sverige. "Det havde tilsyneladende alt, hvad vi var på udkig efter," siger de. "Natur, universitetsmuligheder for børnene, arbejdsmuligheder, køreafstand til Belgien." I april 2020 stoppede de op for at genoverveje, men i august samme år besluttede de sig for at gøre det med støtte fra Ingrid og Eures' målrettede mobilitetsordning.

Før de forlod Belgien, begyndte parret på svenskundervisning, solgte deres hus, pakkede og fik deres to hunde vaccineret. Flyttedagen i april 2021 blev særligt udfordrende. Familien skulle forevise en negativ covid-19-test for at komme ind i Sverige – men de havde ikke fået resultaterne endnu. "Det var enormt stressende at køre gennem Tyskland uden at have noget at vende tilbage til og ingen dokumenter endnu," fortæller Kelly og Bram. "Men heldigvis kom de, cirka en time før færgen."

Nyt arbejde

Bram fandt IT-arbejde online, før de forlod Belgien, hos en arbejdsgiver, som han stadig arbejder for i dag. Men Kelly havde brug for officielle oversættelser af sine belgiske eksamensbeviser og dokumenter samt bevis for sine svenske sprogkundskaber for at kunne arbejde som sygeplejerske.

Ingrid hjalp ved at kontakte en lokal sundhedsudbyder, hvor Kelly startede i sprogpraktik og siden fungerede som vikar ved sygefravær. Nu tre år senere har hun bestået sine sprogprøver og venter på afgørelse om, at hun kan genoptage sit arbejde som sygeplejerske.

Flytning med børn

Da familien flyttede, var Amber otte år, og Arno seks. "De var selvfølgelig kede af at forlade deres venner, men glædede sig til deres nye liv i Sverige," siger Bram og Kelly. "Vi flyttede, før skolen sluttede for sommeren, så de havde en chance for at møde nogle venner inden sommerferien. De er under mindre pres her og har flere muligheder for at være børn igen." Nu er de 11 og ni år gamle, og de har begge venner her og spiller fodbold i den lokale klub.

Eures' rolle

Ingrid fortæller, at det var den første familie, hun havde arbejdet med i otte år på den svenske arbejdsformidling. Hun fortæller, at Kelly, Bram og deres børn nu "lever den drøm, de beskrev for mig på emigrationsmessen i Houten for fire år siden."

Hun tilføjer: "At kunne informere og vejlede mennesker i de små og store udfordringer og forhindringer, der opstår i løbet af processen, og hjælpe folk med at hjælpe sig selv, er både inspirerende og spændende. Alle har deres egen særlige rejse. Jeg får lov til at hjælpe, og der er aldrig et kedeligt øjeblik. Det er en proces, hvor alle vinder: dem, der flytter hertil, arbejdsgiverne, det svenske arbejdsmarked og mig."

På spørgsmålet om, hvilke råd de ville give andre, svarer Bram og Kelly: "Det er en god idé at begynde at lære sproget på forhånd. Mange officielle dokumenter fås også på engelsk, men det er meget nemmere, hvis du har grundlæggende svenskkundskaber til at begynde med.

 

Hvis du overvejer at flytte til et nyt land for at arbejde, kan du kontakte Eures-helpdesken for at få råd og støtte.

 

Relevante links:

Eures' målrettede mobilitetsordning

Leve- og arbejdsvilkår i Europa

 

Læs mere:

Europæiske jobdage

Find Euresvejledere

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over arrangementer

Kommende onlinearrangementer

Eures på Facebook

Eures på X

Eures på LinkedIn

Eures på Instagram

 

Emner
  • EU-værktøjskasse til mobilitet
  • EURES-uddannelse
  • Råd og tips
  • Interne EURES-nyheder
  • Nyheder/rapporter/statistik
  • Ungdom
Relaterede sektion(er)
Sektor
  • Education
  • Human health and social work activities
  • Professional, scientific and technical activities

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.