Skip to main content
Лого на Европейската комисия
EURES
Новинарска статия24 октомври 2019Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Работа в областта на информационните технологии в Дания: Четирима професионалисти споделят своите истории

През 2017 г. EURES Дания представи „Моят повратен момент в Дания“ — серия от четири кратки видеоклипа, посветени на емигрантите, живеещи и работещи в Дания. През август 2019 г., след като забелязват огромното търсене на квалифицирани специалисти в областта на информационните технологии в Дания, от EURES Дания представят видеоклип, в който се поставя специален акцент върху работещите в Дания емигранти, които са специалисти в тази област. Във видеоклипа, който вече е достъпен за над 10 000 души в социалните медии, се споделя опитът на четирима граждани на ЕС, които са се преместили в Орхус, Дания, за да работят в областта на информационните технологии.

Working in IT in Denmark: Four professionals share their stories
Workindenmark

След осем години трудов стаж в Румъния Корнелиу Йонут Преоту е готов за ново предизвикателство, така че решава да се премести в Дания. Понастоящем той работи в Arla Foods като управител по сигурността на информационните технологии в млекопреработвателната промишленост. Магдалена Хоушка от Хърватия и Алпар Имец от Румъния пристигат в Дания преди около пет години, за да следват софтуерно инженерство във VIA University College. Днес и двамата работят като системни инженери в компанията за компютърен софтуер Systematic, като се занимават по-специално с проекти в областта на отбраната. Анджело Агатино Николози се премества от Италия в Дания преди 11 години. Той работи като технолог в модния сектор в Bestseller, компания за облекло с близо 20 модни марки по целия свят.

Защо Дания?

Дания може да бъде чудесно място за специалисти в областта на информационните технологии, които искат да се преместят на друго място, поради няколко причини. Една от основните ползи е фактът, че секторът на информационните технологии на Дания е иновативен и ориентиран към бъдещото. „Пазарът на информационни технологии в Дания е много динамичен и същевременно с това прогресивен. Той е в съответствие с напредъка в сектора на информационните технологии“, обяснява Корнелиу.

За много хора възможността за учене и работа в англоговоряща среда е голямо предимство. „Имах голям избор. Исках да се обучавам на английски език, а тази възможност съществуваше в Дания“, казва Алпар. Освен това той харесва условията на труд в Дания. „Определено мога да разбера защо някой би искал да отиде в Силициевата долина. Там се случват много интересни неща. Но това, което ми харесва в работата в Дания, е, че те насърчават да се трудиш усилено и да вършиш добра работа, но същевременно те възпират да се претоварваш — не само защото не е добре лично за теб, но не е добре и за компанията“, продължава той.

Анджело също оценява това, че балансът между професионалния и личния живот е ценен в Дания, както и качеството на живот като цяло. „Получавал съм много предложения да се присъединя към Google и Facebook. Но не исках, защото едно от важните неща за мен е не само кариерата ми, но и възможността да имам семейство“, обяснява той. „Системата за социални грижи, която съществува в Дания, няма аналог в света. Единствена по рода си е“, продължава той.

Работна култура в датския сектор на информационните технологии

На въпроса за работната култура в Дания и четиримата специалисти в областта на информационните технологии посочиха, че се чувстват ценени на работното място. „Това, което най-много ми харесва в работата, е свободата, която имам при работата и изборите си“, казва Магдалена.

Датските компании като цяло имат хоризонтална организационна структура, което означава, че съществува много ограничена йерархия. „Може би най-важния аспект на това, което ме накара да дойда и да остана в Дания, е структурата на работното място. Оценявам това, че мога да говоря със своя ръководител директно, без йерархичните стъпки да пречат на диалога. Можеш да кажеш мнението си пред своя ръководител и колеги, когато сметнеш за добре“, обяснява Корнелиу.

„Ако имаш наистина добра идея, няма значение дали си започнал работа в компанията преди три месеца или преди 20 години — имаш същото право на глас като всички останали и ако идеите ти са добри, ще бъдат използвани“, заключава Анджело.

Що се отнася до кариерното развитие, Алпар е оптимист: „Разполагаш с правомощия на работното място в Дания по отношение на това как се развиваш и как искаш да се развиваш в организацията, така че това да е подходящо и за теб, и за организацията.“

Workindenmark, публичната служба по заетостта, където работи по-голямата част от персонала на EURES Дания, свързва висококвалифицирани кандидати със свободни работни места в Дания, като използва портала EURES и базата данни с автобиографии Workindenmark. Освен това тя насърчава работата в Дания чрез онлайн средства и трудови борси, както и чрез предлагане на съдействие на кандидатите при подготовката на тяхната автобиография и мотивационно писмо за датския пазар на труда.

Ако искате да работите в областта на информационните технологии, Дания може да се окаже правилното място за вас. Защо не разгледате уебсайта Workindenmark.dk или портала EURES днес, за да започнете своето търсене на работа в Дания?

 

Връзки по темата:

Портал ЕURES

Служители на EURES

Doing I.T. in Denmark

Workindenmark.dk

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Намерете служители на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Истории за успехМладост
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.