Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel12 april 2024Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkluderingLästid: 4 min

Skriv personliga brev som går hem hos arbetsgivarna

I dessa tider av digital rekrytering får arbetsgivarna fler svar på sina platsannonser än någonsin tidigare. Vad kan man då göra för att få sin ansökan att hamna högst upp i arbetsgivarnas urvalslistor? Svaret kan vara enkelt: skriv ett slagkraftigt följebrev!

Want to make your cover letter stand out? Here’s how
Photo credit: Adobe

Med dagens teknik är det enklare än någonsin för arbetsgivare och arbetssökande att komma i kontakt med varandra. Det tar bara några minuter att göra en jobbsökning online, och att söka en tjänst kräver bara några musklick. Detta har blivit en nästintill automatiserad process och många arbetssökande tänker inte ens tanken att bifoga ett ”gammaldags” personligt brev längre, något som var brukligt för bara några år sedan. Om du vill förbättra dina chanser att få en viss tjänst bör du dock inte underskatta effekten som ett genomtänkt och välformulerat följebrev kan ha.

Här följer några tips på hur du skapar ett personligt brev som sticker ut ur mängden.

Läs på om arbetsgivaren

Arbetsgivarna letar efter sökande som är lämpliga inte bara för jobbet i fråga, utan även för företaget i stort. Innan du söker ett jobb bör du därför ha klart för dig vilka färdigheter som söks, men du bör också bekanta dig med företagets filosofi och värderingar. Se till att detta återspeglas i ditt personliga brev genom att visa hur just dina styrkor och din personlighet går ihop med företagets identitet.

Var tydlig med varför du vill ha jobbet

Oftast finns det flera skäl till att en sökande vill ha ett visst jobb, och dessa kan tyckas självklara. Arbetsgivaren vill dock veta varför du vill ha jobbet i fråga och varför du vill jobba inom just deras organisation. Beskriv på ett tydligt sätt vad som lockar dig till just deras företag och hur din unika kompetens kan bidra till dess framgång.

Upprepa inte ditt cv

Det personliga brevet är ett tillfälle att visa entusiasm över den tjänst du söker och förklara varför just du är rätt person för jobbet. Detta ska inte vara en upprepning av ditt cv, utan bör snarare gå ett steg längre och visa i mer detalj hur din profil förhåller sig till arbetsbeskrivningen och de begärda kvalifikationerna.

Visa vad du går för

Brevet är också ett tillfälle att visa upp vad du kan och vad du åstadkommit, så var inte blyg. Kvantifiera dina resultat när så är möjligt och ta upp konkreta exempel på hur din kompetens har bidragit till tidigare arbetsgivares framgång.

Undvik ”standardtexter”

Det är väl knappast någon som tycker om att få opersonliga standardtexter, och detta gäller särskilt för rekryterare/arbetsgivare. När du söker ett jobb måste du anpassa innehållet till den specifika tjänst som du söker. Undvik vaga formuleringar. En bra idé är till exempel att ta reda på vad den anställande chefen heter och vända dig direkt till den personen i brevet.

Hitta och använd din egen röst

I internationella sammanhang kan det ofta vara bra att ha en lite mer formell ton i dina personliga brev, men i Sverige bör du snarare hitta en stil som varken känns stel eller alltför ledig – det är ju trots allt ett dokument med ett professionellt syfte. Du bör försöka få din personlighet att lysa igenom och fånga läsarens uppmärksamhet. Försök gärna hitta en originell inledning, exempelvis genom att nämna en personlig anekdot eller ta upp en engagerande fråga som väcker intresse och får läsaren att vilja ta reda på mer om dig.

”Mindre är mer”

Tre stycken är en lagom längd på ett personligt brev, och tillräckligt för att förmedla dina budskap. Att vara tydlig och koncis är A och O. Du kan strukturera dina punkter enligt följande:

  1. Uttryck din entusiasm över tjänsten och ditt intresse för företaget.
  2. Nämn dina främsta färdigheter/meriter och förklara hur du kan få användning av dem i jobbet som du söker.
  3. Förklara hur du kan skapa värde för företaget och uppmuntra mottagaren att ta nästa steg i kommunikationen.

Om du följt de här stegen är du redo att skicka in ditt personliga brev tillsammans med ditt cv. Glöm dock inte att korrekturläsa brevet innan du skickar det, eller att be någon annan att gå igenom det. Vem vet, de kanske upptäcker ett misstag som du har förbisett. Lycka till!

 

Vill du veta mer om hur du kan förbättra din anställbarhet? Ta även del av tipsen i vår artikel Så gör du dig mer anställbar.

 

 

Länkar:

Så här skriver du ett cv med fokus på uppnådda resultat

5 tips för ett tydligt cv

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på X

Eures på LinkedIn

Eures på Instagram

 

Teman
  • Råd och tips
Relaterade avsnitt
  • Hjälp & stöd
  • Råd och tips
Sektor
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.