Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel5 april 2024Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkluderingLästid: 4 min

Hitta rätt balans mellan arbete och fritid

En genomsnittlig människa kommer att ägna ungefär en tredjedel av sin livstid åt att arbeta – motsvarande lite drygt 90 000 timmar. När gränserna mellan arbete och fritid blir allt mer utsuddade är det viktigt att hitta sätt att förhindra att alla dessa arbetstimmar tar över även andra delar av våra liv.

Striking the right balance between work and personal time
Photo credit: Adobe

Den globala pandemin ledde till stora förändringar i vårt sätt att arbeta. Distansarbete, som man tog till som en nödlösning i början av pandemin, har nu blivit en etablerad modell för hybridarbete och både arbetsgivare och arbetstagare ser stora fördelar med det. Men samtidigt har det blivit svårare att sätta tydliga gränser mellan arbetet och resten av våra liv.

I dag pratar alla om ”balansen mellan arbete och privatliv”, men vad betyder det egentligen och varför är det så viktigt?

Det handlar om att skapa en bra balans mellan ditt yrkesliv och ditt privatliv. Hur den ska se ut är högst individuellt, men en sak är säker: den är inte bara viktig för ditt fysiska och psykiska välbefinnande, där du har tid och utrymme att ägna dig åt andra intressen och odla dina personliga relationer, utan även för din produktivitet och allmänna trivsel på jobbet.

Så hur hittar man dit? Trots den ständiga pressen att alltid prestera på topp finns det knep att ta till för att få bättre balans mellan arbete och privatliv. Här är några tips.

Prioritera

Skriv ner dina uppgifter i viktighetsordning och var realistisk i förväntningarna på vad du kan uppnå under en viss dag. Du kommer troligen aldrig att kunna bocka av allt på din att-göra-lista. Att ha det som mål leder bara till ökad stress och en allmän känsla av otillräcklighet, vilket i sin tur skapar negativa känslor kring arbetet.

Sätt tydliga gränser mellan arbete och fritid

Gränsdragningen är svårare när du arbetar hemifrån. Försök att ha ett separat utrymme där du kan jobba och som du fysiskt kan lämna i slutet av arbetsdagen. Om det inte går kan du försöka markera övergången från arbetstid till fritid på ett sätt som gör att din hjärna registrerar att det är dags att släppa jobbet. Att stänga av jobbdatorn betyder till exempel att du inte riskerar att fastna i e-post från jobbet.

Ta semester

För att orka prestera på topp måste du också regelbundet ge dig tid för återhämtning. Att ta ledigt från jobbet hjälper dig att koppla av och ladda om, så att du kan komma tillbaka med ett annat perspektiv och kan hantera arbetsbelastningen effektivare.

Var medveten om dina begränsningar

Var tydlig med dig själv och dina överordnade om hur mycket arbete du kan ta på dig. Om du fortsätter att säga ”ja” kan du hamna på gränsen till utbrändhet. Delegera uppgifter när det går, och var inte rädd för att säga ifrån när du ställs inför orealistiska förväntningar.

Prata om det

Om du upplever att det är svårt att balansera arbete och privatliv är det bra om du pratar om det med någon i din organisation som du litar på. Det kan vara din chef, din personalföreträdare eller en medarbetare som du upplever ger goda råd. De kan hjälpa till på olika sätt, från att omfördela din arbetsbelastning till att hjälpa dig att se andra perspektiv.

Står det inte i kalendern så blir det inte av

Planera din lediga tid med samma respekt som för ditt jobb. Skriv inte bara in deadlines och jobbmöten i din kalender, utan lägg även in allt annat viktigt i ditt liv: fritidsintressen, dina egna målsättningar och träffar med familj och vänner. Och framför allt: genomför dem.

 

Vill du veta mer om hur du kan uppnå en bra balans mellan karriär och privatliv? Läs vår artikel Känner dig utbränd? Vi räcker ut en hjälpande hand!

 

Länkar:

Lösningar när du känner dig överbelastad på jobbet

Så minskar du stressen och förhindrar utbrändhet hos dina anställda

Anledningar till att alltid ta ut sina årliga semesterdagar

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på X

Eures på LinkedIn

Eures på Instagram

 

Teman
  • Råd och tips
Relaterade avsnitt
Sektor
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.