Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel8 mars 2024Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkluderingLästid: 3 min

Social trygghet: dina rättigheter när du flyttar över gränserna

Arbetstagare har fortfarande rätt till socialförsäkringsförmåner när de flyttar till en annan EU-medlemsstat eller ett annat Eftaland.

Social security: your rights when moving across borders
Photo credit: Stock.adobe

Ta dina rättigheter med dig

När du flyttar inom Europa för att arbeta gäller fortfarande dina socialförsäkringsrättigheter, från arbetslöshetsersättning och föräldrapenning till ålderspension. Detta gäller inte bara de 27 EU-medlemsstaterna, utan även Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz.

EU:s regler om samordning av de sociala trygghetssystemen gäller sjuk-, arbetslöshets-, föräldra- och familjeförmåner, liksom ålderspensioner och förmåner i samband med olycksfall i arbetet, yrkessjukdomar och dödsfall samt efterlevandeförmåner. De exakta förmåner som finns tillgängliga varierar mellan olika länder.

Länder kan ha olika regler för socialförsäkringsförmåner, men EU-reglerna kräver att medlemsstaterna anpassar sina system så att arbetssökande som flyttar från ett land till ett annat för att arbeta kan fortsätta att ansöka om förmåner som de redan har tjänat in i sitt eget land. Du kan dock inte vara försäkrad och få samma förmåner i två länder samtidigt.

Hur kontinuerlig täckning fungerar i praktiken

Medlemsstaternas samordning av de sociala trygghetssystemen, som sedan länge är en pelare i EU:s socialpolitik, innebär att medborgarna kan förvänta sig att deras rättigheter ska fortsätta gälla när de flyttar inom regionen, både för arbete och för fritid eller pensionering.

Under 2021 bodde cirka 16 miljoner EU-/Eftamedborgare i ett annat EU- eller Eftaland och cirka 100 miljoner turister besökte en annan medlemsstat, enligt de senaste EU-siffrorna. Det året betalades nästan 6 miljoner pensioner ut till personer som bodde i ett annat EU-/Eftaland eller i Storbritannien, medan familjeförmåner överfördes till mer än en miljon familjemedlemmar i ett annat EU-/Eftaland eller i Storbritannien – och omkring 235 miljoner europeiska sjukförsäkringskort var i omlopp.

Som EU-medborgare täcks dina förmånsrättigheter vanligtvis av det medlemsland där du arbetar. Det finns dock undantag. Om du till exempel har en kortare utstationering i ett annat land i upp till två år kommer dina socialförsäkringsrättigheter att fortsätta täckas av det medlemsland där din arbetsgivare är baserad.

Om du arbetar i mer än ett land samtidigt kommer din rätt till sociala förmåner att täckas av det land där du bor, så länge du också arbetar mer än 25 procent av din arbetstid där. Annars kommer du att klassas som gränsarbetare, och dina förmåner kommer att täckas av det land där din arbetsgivare är baserad.

Du kommer också att ha rätt till pension vid pensionsåldern från varje EU-medlemsstat där du har varit försäkrad. Detta begärs från det land där du senast arbetade.

Övergång till digital teknik

För närvarande måste de som vill flytta mellan länder för att arbeta och ansöka om lokala förmåner inneha de relevanta formulärsom utfärdas av deras nuvarande socialförsäkringsinstitution eller sjukförsäkringsmyndighet.

Europeiska kommissionen vill dock minska denna administration genom att digitalisera den, och uppmanar länderna att göra detta så användarvänligt som möjligt. Systemet förelektroniskt utbyte av socialförsäkringsuppgifter (EESSI) samarbetar med socialförsäkringsinstitutioner för att utbyta information i hela Europa. Inom ett pilotprojekt, initiativet med det europeiska socialförsäkringskortet (EssPASS), undersöks olika sätt att digitalt kontrollera medborgarnas socialförsäkringsrättigheter över gränserna.

På längre sikt planeras EU:s e-identitetsplånbok  (EUDI), som kommer att göra det möjligt för EU-medborgare att bära med sig digitala versioner av sina rättighetsdokument som enkelt ska kunna kontrolleras av organ som socialförsäkringsinstitutioner, arbetsinspektioner och vårdgivare.

Gå in på Europeiska kommissionens landsdatabas för att se vilka socialförsäkringsförmåner som finns tillgängliga i det land du ska flytta till för att arbeta. Läs mer om pensionsrättigheter och hur du gör för att ansöka om dem.

 

Länkar:

Socialförsäkringsrättigheter, land för land

Samordning av de sociala trygghetssystemen i EU

Förstå vilka regler som gäller för dig

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på X

Eures på LinkedIn

Eures på Instagram

 

Teman
  • EU-verktygslåda för mobilitet
  • Råd och tips
  • Nyheter/rapporter/statistik
  • Ungdom
Relaterade avsnitt
Sektor
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Human health and social work activities
  • Public administration and defence; compulsory social security

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.