Skip to main content
Лого на Европейската комисия
EURES
Новинарска статия7 март 2019Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Договаряне на заплата: Откъде да започна?

На определен етап от професионалното ви развитие може да ви се удаде възможност да договаряте заплатата си. Това е сложна задача. Дали не искате твърде висока сума и не рискувате да засегнете отсрещната страна? Или искате твърде ниска сума, като така рискувате да подцените уменията си? В тази статия ще ви предложим няколко начални съвети.

Salary negotiation: Where should I start?
EURES

Проучете ситуацията

Искате да започнете разговорите с ясна идея за размер или диапазон на заплата, за да имате добра начална точка, върху която да надграждате. Важно е обаче да се уверите, че тази сума е реалистична, тъй като може да установите, че разговорите не протичат така, както сте се надявали. Проучването на сходни длъжности и съответните заплати е чудесен начин да добиете ясна представа за това към какво да се стремите и като цяло ще ви постави в по-силна позиция за водене на преговори.

Бъдете наясно със собствената си стойност

Може би сте страхотни в продажбите. Може би можете да пишете по 70 думи в минута. Може би сте способни да възприемете дадена концепция и да я трансформирате в нещо вълшебно. Каквито и да са уменията ви, те ви правят ценни за всяка фирма. Освен това те са чудесни доводи в преговорите, затова се уверете, че сте ги включили, когато подготвяте аргументите си.

Оставете работодателя да води

Подобно на вас, работодателят вероятно ще има ясна идея за размер на заплата. Тя може да е сходна с вашата, но може и доста да се различава. Ако го оставите да води и първи да посочи сума, ще имате възможност да видите доколко се приближават очакванията ви и да коригирате сумата си, ако желаете.

Бъдете обективни

Размерът на заплатата ни може да окаже въздействие върху много аспекти от нашия живот, поради което договарянето на заплатата може да бъде изключително лично преживяване. Това е разбираемо, но е важно да опитате да изключите емоциите от процеса, доколкото това е възможно. Запазването на спокойствие и хладнокръвие ще ви придаде професионален вид, което допада на повечето работодатели. От друга страна, ако проявите емоции, рискувате да отчуждите работодателя и да отслабите позицията си в преговорите.

Не бързайте

Договарянето на заплата може да бъде плашещо и стресиращо, затова може да се изкушите да преминете през него възможно най-бързо. Не се поддавайте на това изкушение! Не бързайте и се уверете, че сте обхванали всички важни за вас точки. Последното нещо, което бихте искали, е да приключите процеса на договаряне със съжаления.

Надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат да постигнете заплатата, която искате. Успех в преговорите!

Статия, създадена в партньорство с европейския портал за професионална мобилност EURES.

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветникна ЕURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Бизнес /ПредприемачествоПрепоръки и съветиТенденции при набиране на персоналМладост
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.