Направо към основното съдържание
Лого на Европейската комисия
EURES
Новинарска статия22 Oктомври 2021 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Нашите 5 най-важни съвета за служители, които се връщат на работното място

След като по време на пандемията от COVID-19 работихме от кухнята, всекидневната и дори спалнята, връщането в офиса може да изглежда плашещо. Прочетете нашите 5 най-важни съвета за плавно връщане на работното място.

Our top 5 tips for employees returning to the workplace
EURES

1.Дайте си време за адаптация

Стига работодателят да го разрешава, пробвайте постепенно да се върнете на обичайното си работно място. Ако отначало ходите до офиса няколко дни в седмицата, а през останалите работите от вкъщи, ще имате време да се приспособите към различията в работната среда. За много хора връщането на работното място ще бъде огромна промяна — повече хора, шум и време за пътуване, а привикването към работа в офиса на пълен работен ден може да отнеме време.

2.Приспособете седмичния си график

Добавянето на време за пътуване означава, че се нуждаете от повече време, отколкото за да стигнете до офиса вкъщи, или с други думи, трябва да навиете будилника за по-ранен час. За да се подготвите за връщането, дори това да е само един ден в седмицата, започнете да си представяте, че редовно ставате в необходимия час в дните, когато трябва да излизате от вкъщи, и че си приготвяте обяд преди това. Това ще направи връщането много по-лесно и ще го чувствате в по-малка степен като промяна в ежедневието.

3.Не се страхувайте да задавате въпроси

Връщането на работното място изглежда различно за всеки и предприятията пробват различни политики. Това може да породи множество въпроси. Преди да се върнете на работното място, уверете се, че сте задали на работодателя всичките си въпроси — независимо дали става дума за места за паркиране на коли или велосипеди, шкафове или мерки за опазване на здравето и безопасността. Важно е да знаете какво да очаквате, когато отидете там. Колкото по-добре сте подготвени, толкова по-лесно ще ви бъде. Ако имате неясноти относно политиките за дистанционна и хибридна работа на вашето предприятие, попитайте!

4.Изпитване на нови начини на работа

Трудовият свят след пандемията от COVID-19 е много по-гъвкав. Може би бихте предпочели да започвате работа по-рано, за да избягвате натовареното движение или искате да пробвате модели на хибридна работа, ако политиката на вашето предприятие го позволява. След като сте се допитали до работодателя, помислете какво е най-подходящо за вас и какво увеличава максимално производителността, както и здравето и благосъстоянието ви. Така може да спестите време, което ще прекарате със семейството или през което ще правите нещата, които обичате, а работната ви седмица ще бъде по-приятна, като в същото време ще работите за целите на вашата организация.

5.Не губете уменията си за работа с онлайн инструменти

Ако по време на пандемията сте работили с онлайн инструменти за съвместна работа, продължете да ги ползвате на работното място. В много случаи сътрудничеството между екипите и предприятията се подобри, като тези иновации ще продължат да бъдат полезни и ще укрепват работните системи. Новите онлайн платформи ще имат трайно въздействие върху работните практики и ще позволяват на колегите да комуникират, независимо от това къде се намират. Това означава също, че не е нужно да се променя подходът ви към работата, когато се върнете на работното място.

За повече съвети относно работата след пандемията от COVID-19 вж. нашата статия „Защо социалните умения и емоционалната интелигентност са по-важни от всякога“

 

По темата:

Защо социалните умения и емоционалната интелигентност са по-важни от всякога

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодателите

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Бизнес /ПредприемачествоНовини от пазара на труда/новини за мобилността
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.