Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel30 januari 2024Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkluderingLästid: 3 min

Så lär du dig ett språk enkelt och effektivt vid sidan av arbetet

Att lära sig ett nytt språk kan vara en givande och berikande erfarenhet, men det kan också vara skrämmande och tidskrävande. Du kanske undrar hur du ska få det att gå ihop med arbete, familj, socialt liv – och så språkstudier på det. Men oroa dig inte, det finns sätt att klara det. Språkinlärning behöver varken handla om ”korvstoppning” av kunskaper eller om att intensivplugga. Det viktiga är snarare att vara konsekvent och njuta av processen. I den här artikeln får du tips och råd om hur du kan lära dig ett nytt språk på ett smart sätt, även om du har ont om tid.

Sätt upp mål enligt SMART-metoden. En förutsättning för att språkinlärningen ska bli lyckad är att ha tydliga och realistiska mål. De hjälper dig att fokusera, hålla motivationen uppe och ta ansvar för resultaten. Men ribban måste sättas på rätt nivå. För detta kan du använda dig av den s.k. SMART-metoden, som hjälper dig att sätta upp mål som är konkreta, mätbara, uppnåbara, relevanta och tidsbundna (Specific, Measurable, Achievable, Relevant, and Time-bound, SMART). I stället för att säga ”Jag vill lära mig spanska” kan du exempelvis säga ”Jag vill kunna ha en konversation på grundnivå på spanska innan året är slut”. På så vis kan du hålla reda på dina framsteg, fira dina resultat och justera din plan vid behov.

Planera tiden klokt. En annan viktig aspekt för att kunna lära dig ett språk att använda tiden på ett effektivt och kreativt sätt. Du behöver inte tillbringa timmar i ett klassrum eller med en lärobok för att lära dig ett nytt språk. Du kan bygga in språkinlärningsmoment i din fritid och i dina vardagssysslor så att du exponerar dig för språket och övar dina kunskaper. Du kan till exempel lyssna på en poddsändning när du kör bil, använda en app när du står och köar eller titta på ett tv-program på målspråket på kvällen. Ju mer du integrerar språkinlärningen i dina rutiner, desto enklare och roligare blir det.

Använd dina nya färdigheter. Det bästa sättet att lära sig ett nytt språk är att använda det. Vänta inte med att prata, skriva, läsa och lyssna på språket tills du känner dig redo eller har perfekta kunskaper, utan försök så gott det går ändå. Du kanske rentav kan försöka föra dagbok på målspråket? Du kan bygga upp ett användbart ordförråd genom att skriva om din vardag. Ju tidigare du börjar använda dina nya färdigheter, desto snabbare kommer du att bli bättre och få ökat självförtroende. Det finns många sätt att öva på sina språkkunskaper i verkliga situationer. Du kan till exempel gå med i gemenskaper på nätet, hitta språkpartner, delta i evenemang osv. Var inte rädd för att begå misstag – det är en del av inlärningsprocessen. Se bara till att du är öppen, nyfiken och villig att lära dig av dina misstag.

Genom att följa de här tipsen kan du lära dig ett nytt språk på ett enkelt och effektivt sätt, även om du har fullt upp på jobbet. Det viktigaste är att vara konsekvent och njuta av resan. Språkinlärning är inte ett sprintlopp, utan snarare ett maraton, så uthållighet och konsekvens är A och O.

Talar du ett främmande språk? Läs om fem yrken där tvåspråkiga och flerspråkiga personer utmärker sig.

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagarna på nätet

Hitta Eures-rådgivare

Levnads- och arbetsvillkor i Eures-länder

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang online

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

 

Teman
  • Råd och tips
Relaterade avsnitt
Sektor
  • Accomodation and food service activities
  • Administrative and support service activities
  • Arts, entertainment and recreation
  • Education
  • Information and communication
  • Other service activities

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.