Skip to main content
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο25 Νοέμβριος 2022Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Πώς να παρέχετε αρνητική ανατροφοδότηση στους εργαζομένους με διακριτικότητα

Η κοινοποίηση αρνητικής ανατροφοδότησης μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά αποτελεί σημαντικό μέρος της διαχείρισης των εργαζομένων και μπορεί πραγματικά να ενισχύσει τη σχέση σας, εάν παρασχεθεί με τον σωστό τρόπο. Διαβάστε στη συνέχεια πώς μπορείτε να το επιτύχετε.

How to sensitively deliver negative feedback to employees

Να δείχνετε σεβασμό

Πάντα να παρέχετε αρνητική ανατροφοδότηση κατ' ιδίαν και να φροντίζετε να παραμένετε ήρεμοι και με ενσυναίσθηση. Να ακούτε πραγματικά την άποψη του εργαζομένου σας και να αναλογίζεστε με ειλικρίνεια όσα λέει, αφιερώνοντας χρόνο να σκεφτείτε προσεκτικά τις απαντήσεις σας πριν μιλήσετε. Αυτό όχι μόνο θα τους κάνει πιο δεκτικούς στα σχόλιά σας, αλλά θα ενισχύσει επίσης την επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων σας, καθώς θα αισθάνονται ότι είναι σε θέση να αναλάβουν νέες προκλήσεις στο μέλλον χωρίς τον φόβο της αμηχανίας ή της αντιπαράθεσης.

Να είστε ειλικρινείς και ευθείς, αλλά όχι σκληροί

Ενώ μπορεί να φαίνεται πιο εύκολο να μετριάσετε τις συνέπειες δίνοντας καλή ανατροφοδότηση για να αντισταθμίσετε την αρνητική, μια τέτοια πρακτική δεν είναι παραγωγική μακροπρόθεσμα. Αντ' αυτού, οι εργαζόμενοί σας θα αποκτήσουν εσφαλμένη εντύπωση για την απόδοσή τους, γεγονός που οδηγεί σε σύγχυση και πιθανή αναστάτωση όταν τα θετικά σας σχόλια δεν αντικατοπτρίζονται στις αξιολογήσεις τους ή στην επαγγελματική τους εξέλιξη. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, παρέχετε στοχευμένη ανατροφοδότηση, η οποία αφορά συγκεκριμένες συμπεριφορές ή ορόσημα. Μην προβαίνετε σε απόλυτες δηλώσεις ή γενικές κρίσεις σχετικά με την ικανότητα ή τις προθέσεις ενός εργαζομένου, γιατί μπορεί να αισθανθεί ότι αποτελεί στόχο προσωπικά.

Να επιλέγετε τη σωστή χρονική στιγμή

Να παρέχετε αρνητική ανατροφοδότηση έγκαιρα και την κατάλληλη στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοί σας θα μπορούν να λάβουν άμεσα μέτρα για να προσαρμόσουν την προσέγγισή τους και να αποφύγουν περαιτέρω προβλήματα. Επιπλέον, η πολύ μεγάλη αναμονή μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο των σχολίων σας, καθώς οι εργαζόμενοί σας μπορεί να αισθανθούν ότι αιφνιδιάζονται άδικα και απροσδόκητα και να αποσπαστεί η προσοχή τους από τις εργασίες με τις οποίες ασχολούνται εκείνο το διάστημα.

Να εντοπίζετε λύσεις και να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους

Για να διασφαλίσετε ότι η ανατροφοδότησή σας είναι εποικοδομητική και όχι απλώς επικριτική, βοηθήστε τον εργαζόμενο να εντοπίσει λύσεις στα ζητήματα που θέτετε και να θέσει ρεαλιστικούς και συγκεκριμένους στόχους για να βελτιωθεί στο μέλλον. Διευκρινίστε γιατί οι εν λόγω αλλαγές είναι σημαντικές και πώς θα συμβάλουν στη βελτίωση της συνολικής απόδοσης της εργασίας του. Επιπλέον, φροντίστε να ορίσετε μια ημερομηνία για την παρακολούθηση της προόδου του. Κάτι τέτοιο όχι μόνο θα συμβάλλει στη διασφάλιση της συνεχούς βελτίωσης της απόδοσης των εργαζομένων σας, αλλά θα τους βοηθήσει επίσης να αισθάνονται ότι έχετε επενδύσει στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους.

Θέλετε περισσότερες συμβουλές για να κρατήσετε τους εργαζομένους σας ευχαριστημένους; Διαβάστε το άρθρο μας με τίτλο Πώς να είσαι κορυφαίος εργοδότης.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Πώς να είσαι κορυφαίος εργοδότης

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Επιχειρήσεις /ΕπιχειρηματικότηταΧρήσιμες συμβουλές
Σχετικές ενότητες
Χρήσιμες συμβουλές
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.