Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel16 januari 2024Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkluderingLästid: 3 min

Skapa en hisspitch som går hem hos arbetsgivarna

En hisspitch är en kort och koncis presentation av dig själv, din produkt eller din idé som är tänkt att snabbt fånga uppmärksamheten hos din publik. Den bör inte vara längre än en minut, och den bör lyfta fram dina främsta styrkor. Som arbetssökande med högskoleexamen kan du använda en hisspitch vid din första kontakt med en potentiell arbetsgivare för att berätta om din utbildning, kompetens och potential på ett övertygande och minnesvärt sätt.

Om du nyligen har tagit examen kanske du inte har så mycket yrkeserfarenhet ännu, men det betyder inte att du inte kan stå ut från mängden. Om du skriver och övar in en kort och tydlig hisspitch är du alltid redo att göra ett gott intryck. Det här kan vara särskilt krävande om du söker jobb i ett annat land. Då bör du förbereda din pitch på engelska eller på det språk som talas i landet där du vill få jobb.
Här är några tips på hur du skapar en perfekt hisspitch som nyutexaminerad arbetssökande:

  • Börja med ditt namn, din utbildning och ditt karriärmål. Exempel: ”Hej, jag heter Lisa och har precis tagit examen i grafisk design. Jag letar efter en chans att använda min kreativitet och kompetens för att skapa fantastiskt visuellt innehåll för olika medieplattformar.”
  • Förklara vad du kan bidra med eller vilket problem du kan lösa. Exempel: ”Jag har ett skarpt öga för design och brinner för att berätta historier. Jag kan hjälpa er att skapa engagerande och effektiv grafik som kan fånga uppmärksamheten hos er målgrupp och förmedla ert budskap.”
  • Nämn dina relevanta prestationer eller de färdigheter som gör att du skiljer dig från mängden. Exempel: ”Jag har redan jobbat med en rad frilansprojekt där jag har skapat logotyper, flygblad och affischer för olika kunder. Dessutom har jag vunnit en designtävling och fått positiv feedback från mina lärare och kollegor.”
  • Avsluta med en uppmaning eller fråga som inbjuder till vidare samtal. Exempel: ”Jag vill gärna bli en del av ett dynamiskt och innovativt team där jag kan lära mig mer och utvecklas som designer. Har ni några tips eller förslag att ge mig?”

Om du inte har relevant erfarenhet kan du i stället ge konkreta exempel som visar arbetsgivaren att du är entusiastisk och seriös.  Om du till exempel vill arbeta med digital marknadsföring men aldrig har gjort det tidigare, kan du nämna din blogg där du visar upp dina digitala färdigheter. Som ung och nyutexaminerad kanske du inte har så mycket erfarenhet, men du har stor potential. Du kan imponera på potentiella arbetsgivare genom att visa att du är beredd att lära dig och växa i branschen. Arbetsgivare i andra länder kan vara villiga att bortse från bristen på tidigare erfarenhet om du visar att du är engagerad och villig att lära dig mer om andra kulturer. Din hisspitch kan komma väl till pass i olika situationer som jobbmässor, intervjuer, tillställningar för nätverkande, föreläsningar osv. Skriv en kort och intresseväckande pitch och öva på den högt. Då är du redo att presentera dig själv på ett professionellt sätt när tillfälle ges.

 

Kanske kommer ditt första jobb efter examen att utföras helt eller delvis på distans. Ta del av våra råd för dig som börjar jobba hemifrån: Distansarbete: en vägledning för nyanställda.

Läs mer:


Europeiska jobbdagarna

 

Hitta en Eures-rådgivare


Leva och arbeta i Euresländer


Eures jobbdatabas


Eures tjänster för arbetsgivare

 

Eures evenemangskalender


Kommande evenemang på nätet


Eures på Facebook


Eures på Twitter


Eures på Linkedin

 

 

Teman
  • Råd och tips
  • Rekryteringstrender
  • Ungdom
Relaterade avsnitt
Sektor
  • Accomodation and food service activities
  • Administrative and support service activities
  • Arts, entertainment and recreation
  • Education
  • Information and communication
  • Other service activities

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.