Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel22 juli 2018Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkluderingLästid: 4 min

Hur kan jag få min praktik till att övergå i ett heltidsarbete?

En praktiktjänstgöring är inte bara ett bra sätt att skaffa sig kunskap och erfarenhet, den kan även bana vägen för din framtida karriär. Om du vill göra det bästa av möjligheten kan du ta del av de åtta tips för hur du kan få din praktik till att övergå i ett heltidsarbete som följer nedan.

How can I turn my internship into a full-time job?

Det finns många fördelar med att vara praktikant eller lärling, men om du vill övergå till att bli heltidsanställd hos arbetsgivaren måste du börja tänka som en anställd.

Ställ upp tydliga mål

När du söker till en praktiktjänstgöring kommer du att ha personliga och yrkesmässiga mål. Men det är väl värt mödan att även ställa upp vissa mål utifrån företagets behov. Vid de första samtalen med din handledare bör du alltså inte vara rädd för att fråga exakt vad som förväntas av dig, och sedan omvandla denna information till en ”uppgiftslista” för din tid på företaget. Tydliga mål kommer att ge dig fokus – och när du uppnår dem får du samtidigt en lista över resultat som du stolt kan visa upp för din chef mot slutet av din tjänstgöring.

Tänk på din arbetsgivares behov

Ja, du gör din praktik för att främja din egen karriär, men vad behöver dina arbetsgivare? Vad strävar dina chefer efter att uppnå och varför arbetar de på det sätt som de gör? Om du lyckas komma fram till vad ”framgång” innebär för dina överordnade och lyckas anpassa ditt tänkesätt till deras affärsmål kommer du att nå långt.

Var beredd på att utföra enkla arbetsuppgifter

Även om det är viktigt att se till helheten och fundera på var du kan bidra med mervärde kommer det alltid att finnas enkla arbetsuppgifter att utföra. Och, som praktikant, är det troligt att du blir ombedd att utföra dem! Men om du kan visa att du kan utföra enkla arbetsuppgifter väl kommer du att bygga upp ett gott anseende. Om du kan slutföra också de enklaste uppgifter med entusiasm och noggrannhet kommer du antagligen att bli anförtrodd intressantare uppgifter framöver.

Försök passa in

Hur klär sig folk på kontoret? Hur pass formellt – eller informellt – talar de med varandra? Var går gränsen för när en kafferast blir för lång? Varje kontor har sin egen kultur, men om du lyckas förstå de oskrivna reglerna, och följa dem, kommer du att börja passa in. Och ju lättare du passar in, desto större är chansen för att folk ska se dig som en kollega snarare än som ”praktikanten”.

Tala om att du gärna vill stanna

Det märks inte alltid att en praktikant vill stanna och få praktiktjänstgöringen till att övergå i ett heltidsarbete. Så se till att det märks! Var rättfram med din handledare om att du ser praktiktjänstgöringen som början på ett långt förhållande och fråga vad du kan göra för att göra det bästa möjliga av den. Om du har tur så får du en tydligare bild av deras långsiktiga planer och av hur du kan passa in i dem.

Var uppmärksam och hjälp andra

Är din kollega alltid upptagen med arkivering när han eller hon skulle kunna göra någonting viktigare? Skulle du kunna erbjuda dig att ta över uppgiften? Om du är tillräckligt uppmärksam för att lägga märke till var du kan underlätta någons liv genom att ta på dig en liten mängd administrativt arbete – och utföra det väl – så kommer de att minnas dig. Personlighetsdrag som empati och vänlighet kanske saknas i flertalet arbetsbeskrivningar, men de uppskattas i en kontorsmiljö. 

Ställ frågor... med omdöme

Var inte rädd att ställa frågor om människors arbete, särskilt om du visar att du vill förstå branschen eller sektorn bättre. Men var noga med att ”pejla in stämningen”. Avbryt inte arbete eller sammanträden – välj en tidpunkt när folk inte är alltför upptagna och fråga alltid om de har tid att prata. Och ett närliggande ämne...

Visa din uppskattning

Tacka alltid människor för att de tar sig tid, särskilt om de tagit en paus i arbetet för att ge dig råd eller information. Mot slutet av din praktiktjänstgöring kan du till och med överlämna ett kort eller en anteckning till din arbetsgivare där du tackar för erfarenheten... och samtidig påminna om dina kontaktuppgifter, om möjligheten till ett heltidsjobb skulle dyka upp.

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Euresportalen

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
  • Råd och tips
Sektor
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.