Gå direkt till innehållet
EURES
Nyhetsartikel9 maj 2017Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Eures Sverige hjälper manusförfattare att få in en fot i branschen

I mars anordnade Eures Sverige ett rekryteringsevenemang i Polen för svenska manusförfattare runtom i Europa.

EURES Sweden: Giving Writers Hope

Evenemanget var ett samarbetsprojekt mellan arbetsförmedlingens avdelning Kultur Media, Eures Sverige och det polska filminstitutet. Målet var att ge svenska manusförfattare och polska talangjagande filmproducenter ett tillfälle att knyta affärskontakter.

Evenemanget hölls den 23 mars i Warszawa och syftade till att föra samman de kreativa hjärnorna med dem som har medlen att förverkliga idéerna.

Inför detta uppmanade arbetsförmedlingens kulturavdelning svenska manusförfattare att skicka in sina manus inom alla genrer, från drama- och kriminalfilm till filmer för barn och ungdom. Av 60 förhoppningsfulla och begåvade manusförfattare valdes 11 finalister ut. De fick resa till Polen och delta i ett evenemang vid polska filminstitutets Kino Rejs, där de fick träffa en rad polska producenter.

Var och en av författarna hade åtta minuter på sig för att sälja in sina manus hos producenterna. Därefter följde en mottagning där de kunde nätverka och knyta kontakter.

Detta väntas bli en fortsättning på framgångarna från tidigare evenemang av det här slaget, som hölls i Berlin. Återkopplingen från deltagarna i de evenemang som hölls mellan 2013 och 2016 visar att en av fem manusförfattare fick skriva kontrakt med en producent efter evenemangen.

Det är ett utomordentligt resultat med tanke på hur svårt det är att få in en fot i filmbranschen. Att skriva manus ses ofta som den största utmaningen när det gäller kreativt textförfattande, eftersom det inte finns någon möjlighet att publicera på egen hand. Bara att få sitt manus läst kan ibland vara näst intill omöjligt, och huruvida man lyckas eller inte beror i hög grad på om man når ut till rätt person vid rätt tillfälle.

Det är sådana hinder som Eures Sverige hoppas överbrygga genom evenemang av det här slaget. Målet är att skapa en mer lättillgänglig plattform för svenska manusförfattare, som gör det möjligt för dem att knyta kontakter med nyckelpersoner inom branschen och få ut sina produkter på den europeiska marknaden.

Evenemanget var det andra i ordningen i Polen och fler planeras i andra städer runtom i Europa, såsom Berlin och London. För att hålla dig uppdaterad om liknande evenemang som anordnas av avdelningen för Kultur och Media vid Eures Sverige och andra spännande projekt, besök Eures nyhetsportal med jämna mellanrum.

 

Länkar:

Arbetsförmedlingen Kultur Media

Polska filminstitutet

 

Läs mer:

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Eures på Google+

Teman
Företag /EntreprenörskapRåd och tipsJobbdagar/EventArbetsmarknadsnyheter/mobilitetsnyheterNyheter/rapporter/statistikRekryteringstrenderFramgångsberättelser
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.