Skip to main content
Europeiska kommissionens logotyp
EURES
Nyhetsartikel23 maj 2019Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

Fördelarna med volontärarbete

Att arbeta som volontär utomlands kan för några låta läskigt, men det kan vara en väldigt givande upplevelse som öppnar upp nya möjligheter. Här är våra fem viktigaste anledningar till att vi tycker att du borde prova det!

The benefits of volunteering
EURES

Gör en insats

Att arbeta som volontär utomlands kan vara ett fantastiskt sätt att göra en positiv insats samtidigt som du stöder en fråga som är viktig för dig. Om du bryr dig om naturen skulle du kunna arbeta som volontär med att städa stränder eller nationalparker. Om du älskar djur kanske du skulle tycka om att vara volontär på ett djurskyddscenter. Eller så skulle du kunna arbeta som volontär på en skola eller ett ungdomscenter om du tycker om att arbeta med barn. Det finns oräkneliga sätt att göra en insats samtidigt som du reser. Se bara till att du läser på innan du åker så att du är säker på att ditt stöd är hållbart och att det får en långvarig positiv inverkan på lokalsamhället.

Öka din anställbarhet

Även om det inte är huvudanledning till att du arbetar som volontär utomlands, kan erfarenheten vara ett bra tillägg till din CV. Det visar att du är villig att testa nya saker och att du inte är rädd för hårt arbete och engagemang. Att delta i meningsfullt volontärarbete utomlands gör inte bara att du sticker ut mer på pappret utan kan också vara ett väldigt bra samtalsämne med potentiella arbetsgivare på en jobbintervju.

Lär dig något nytt

Beroende på vart du åker och vad du gör kommer du helt säkert att skaffa dig nya kunskaper när du volontärarbetar utomlands. Det kan vara något specifikt som att laga mat, undervisa, bygga eller överlevnadskunskaper, men det kan också vara överförbara kunskaper som du utvecklar medan du är där, såsom problemlösning, samarbete och effektiv kommunikation. Volontärarbete utomlands är också den perfekta chansen att lära sig ett nytt språk eftersom du kommer att vara omgiven av modersmålstalare och antagligen kommer att behöva använda språket hela tiden.

Träffa nya människor

Som vi redan nämnt kan det vara skrämmande att arbeta som volontär utomlands, särskilt om du åker på egen hand, men det är ett väldigt lätt sätt att träffa nya människor. Du kommer att stöta på alla möjliga intressanta människor från hela världen. Om du vill träffa människor som delar dina intressen redan från dag ett kanske det kan vara en idé att delta i ett gruppvolontärprogram? Du kommer att få chansen att samarbeta med andra volontärer och dela oförglömliga upplevelser, vilket ofta skapar en verklig samhörighetskänsla och bestående vänskaper.

Se världen

Om du ändå funderar på att ge dig ut och resa, varför inte planera in volontärarbete i din resplan? Det finns inget bättre sätt att upptäcka en ny kultur och uppleva ett annat sätt att leva på. Dessutom kan kostnaden vara oväntat överkomlig. Även om volontärarbete är obetalt så erbjuder vissa organisationer och program boende och måltider till en låg kostnad i utbyte mot ditt arbete. Det kan också vara möjligt att finansiera din volontärresa med hjälp av stipendier eller pengainsamling, vilket gör det möjligt för dig att hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt om du har en snäv budget.

Så vad väntar du på? Börja fundera på hur du skulle kunna engagera dig i volontärarbete utomlands i dag!

Artikeln har tagits fram i samarbete med Eures, den europeiska portalen för rörlighet i arbetslivet.

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta Eurespersonal

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
Råd och tipsUngdom
Relaterade avsnitt
Leva & arbeta
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.