Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel29 mars 2024Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkluderingLästid: 4 min

Belgisk familj flyttar till Sverige för ett lugnare liv nära naturen

I början av 2020 vände sig programvaruutvecklaren Bram och sjuksköterskan Kelly till Eures för att få råd om möjligheterna att flytta från Belgien till Sverige. Kort tid därefter flyttade denna orädda tvåbarnsfamilj till Östergötland – medan covid-19-pandemin härjade som mest.

Belgium to Sweden: how one family moved for a low-stress life close to nature
Photo credit: Bram Hendrickx & Kelly Van Roelen

Det belgiska paret Kelly och Bram och deras barn Amber och Arno fattade tycke för Sverige under en semesterresa 2018. De åkte tillbaka flera gånger på kort tid och i början av 2020 hade de börjat fundera på att flytta dit. De lockades av vad de beskriver som ”ett lugnare liv nära naturen, med mindre press på barnen och mer tid utomhus”.

Bram och Kelly, som nu är 38 år, träffades när de var 18 år gamla. De gifte sig och fick barn. Bram arbetade som programvaruutvecklare i Leuven och Kelly som sjuksköterska inom hemvården.

Flytt norrut mitt under pandemin

De tog det första steget i mars 2020 genom att besöka mässan Emigratiebeurs i Houten, Nederländerna. Där träffade de Euresrådgivaren Ingrid Hermansson från den svenska arbetsförmedlingen.

Några dagar senare skickade Kelly och Bram ett mejl till Ingrid, där de berättade om sin plan att flytta under sommaren 2020. Med tanke på att paret inte ville bo i en stad föreslog Ingrid Östergötland i södra Sverige.

– Det verkade uppfylla alla våra önskemål. Mycket natur, universitetsmöjligheter för barnen, bra arbetsmöjligheter och köravstånd till Belgien, säger paret.

I april 2020 pausade de processen för att ge sig tid att tänka efter, men i augusti samma år beslutade de att gå vidare med flyttplanerna, med stöd från Ingrid och Eures riktade program för rörlighet.

Paret hade börjat studera svenska redan i Belgien, och när de väl hade bestämt sig vaccinerade de sina två hundar, sålde sitt hus och packade sina pinaler. Flytten ägde rum i april 2021, men resan började inte riktigt som de hade tänkt sig. Familjen behövde ha med sig bevis på att de testats negativt för covid-19 för att få komma in i Sverige, men resultaten hade ännu inte kommit på flyttdagen.

– Att köra norrut genom Tyskland utan att ha något hem att återvända till och utan de dokument som krävdes var väldigt nervöst. Men vi fick gudskelov testresultaten ungefär en timme innan vi skulle ta färjan, berättar Kelly och Bram.

Att hitta jobb i det nya landet

Bram hade hittat ett it-jobb via nätet innan han lämnade Belgien, hos den arbetsgivare som han fortfarande arbetar för i dagsläget. Men Kelly behövde skaffa fram officiella översättningar av sin belgiska examen och andra dokument samt bevis på att hon hade tillräckliga kunskaper i svenska för att kunna arbeta som sjuksköterska.

Ingrid hjälpte till genom att kontakta ett lokalt vårdföretag, där Kelly påbörjade en språkpraktik och fortsatte genom att vikariera för den ordinarie personalen. I dagsläget har hon klarat sina språktester och väntar på ett beslut som innebär att hon kan återuppta sitt arbete som sjuksköterska.

Att flytta med barn

När familjen flyttade var Arno och Amber sex respektive åtta år gamla.

– De var naturligtvis ledsna över att tvingas lämna sina vänner, men de såg samtidigt fram emot sitt nya liv i Sverige. Vi flyttade medan skolterminen fortfarande pågick, så de hann träffa några vänner innan sommarlovet började. De utsätts för mindre press här och har större möjligheter att vara barn igen. Nu är de 9 respektive 11 år gamla och har skaffat sig nya vänner och är engagerade i en lokal fotbollsklubb, berättar Bram och Kelly.

Eures roll

Ingrid berättar att detta var första gången under hennes åtta år på arbetsförmedlingen som hon fick arbeta med en hel familj.

– Nu har Kelly, Bram och deras barn förverkligat den dröm de beskrev för mig på mässan i Houten för fyra år sedan. Det är både inspirerande och spännande att kunna informera och vägleda människor när utmaningar och hinder dyker upp längs vägen, och förse dem med verktyg som gör att de kan hjälpa sig själva. Varje människa måste göra sina egna livsval, och att få vara med på ett hörn och hjälpa till är hur kul som helst. Det är en process som alla vinner på: de människor som flyttar hit, arbetsgivarna, den svenska arbetsmarknaden och jag själv, säger Ingrid.

Vi frågar Bram och Kelly om de har några råd att ge andra människor som funderar på att flytta utomlands för att jobba.

– Att börja lära sig språket i förväg öppnar verkligen många dörrar. Här kan man visserligen få många officiella handlingar på engelska, men allt blir så mycket enklare om man åtminstone har grundläggande kunskaper i svenska när man är ny i landet.

 

Funderar du på att flytta till ett nytt land för att arbeta? Kontakta Eures hjälpcentral för råd och stöd.

 

Länkar:

Eures riktade program för rörlighet

Bo och arbeta i Europa

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagarna

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på X

Eures på LinkedIn

Eures på Instagram

 

Teman
  • EU-verktygslåda för mobilitet
  • EURES-utbildning
  • Råd och tips
  • Interna EURES-nyheter
  • Nyheter/rapporter/statistik
  • Ungdom
Relaterade avsnitt
Sektor
  • Education
  • Human health and social work activities
  • Professional, scientific and technical activities

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.