Skip to main content
Europeiska kommissionens logotyp
EURES
Nyhetsartikel27 juli 2017Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

5 tips när man söker praktik

Skaffa ett försprång före ”konkurrensen” när du håller utkik efter en praktikplats.

5 tips when looking for traineeships

Att vinna den perfekta praktikplatsen är svårt. Man ska inte bara skilja ut sig från mängden av andra intresserade sökande, utan också veta var man finner de rätta möjligheterna till att börja med. Vi bad Pål Kaalaas, digital marknadschef för CupoNation i Norge, att ge oss sina fem bästa tips när man ska söka praktik, och detta är vad han sa…

Sök utomlands

En praktiktjänstgöring utomlands ger dig ett omedelbart försprång, så varför begränsa dig till lediga platser i ditt eget land? Det finns spännande möjligheter att utforska i hela Europa! Att acceptera en praktikplats någonstans utomlands ger dig chansen att uppleva en annan kultur, både på arbetet och fritiden. Att ha flyttat bort från den trygga miljön i sitt eget land och arbetat utomlands är något som arbetsgivare i hela världen uppskattar, också många år senare.

Knacka på

Var proaktiv och ta dig dit. För många år sen ”knackade man på hos ett företag” i bokstavlig mening, men nu görs de flesta inledande kontakterna på nätet. Om du inte har ett LinkedIn-konto bör du genast skaffa ett och om du söker en praktikplats bör du fundera på att betala för ett Premium-abonnemang. Detta ger dig chansen att komma i direktkontakt med ”de rätta människorna i de rätta företagen”, och att ställa relevanta frågor och presentera dig själv. Premium-abonnemanget sätter dig i direkt förbindelse med ”de stora grabbarna” i nästan alla företag, och gör att du kan skriva dem en rad. Detta kan vara till stor fördel både för dig och dem, och skapa kommunikationslinjer som inte fanns för bara några år sen. Ett vänligt tips: överdriv inte! Se bara till att söka kontakt när det är meningsfullt att göra det. LinkedIn ska inte användas som ett ”jag ska bara slänga iväg mitt namn där ute, till så många människor som möjligt, och hoppas på åtminstone ett positivt svar”.

Rädd för att bli ignorerad? Detta säger nog mer om företaget eller personen än om dig själv, vilket leder oss till nästa tips…

Det fungerar åt båda hållen

Ett företag som överväger dig för en praktikplats vill absolut ta reda på mer om dig. När allt kommer omkring vill de vara säkra på att de anställer rätt person. Glöm inte bort att göra samma sak! Gå igenom de företag du funderar på att söka till, så att du helt säkert känner att de passar din föreställning av vart du vill komma med din karriär. Du vill inte hamna i en praktiktjänstgöring som inte riktigt tar dig någonstans. Kanske känner du någon som har arbetat där förut? Vad kan du lära dig av nyhetsartiklar och företagets webbplats? Se till att du får en bra känsla av dem innan du skickar in din ansökan.

Klipp/klistra inte

Har du hittat någonstans du vill söka? Lägg ner tid på din ansökan! Det är naturligtvis helt normalt att använda en mall, men det är verkligen viktigt att du gör mer än bara ändrar företagsnamnet och ett par meningar. Om du inte lägger ner tid på att utforma din mall till en specifik ansökan för ett specifikt företag, så anstränger du dig inte tillräckligt. Det är lätt att känna igen ansökningar som inte har anpassats, så missa inte detta bara för att du känner dig lat. Du måste bevisa för personen på andra sidan bordet att du faktiskt bryr dig tillräckligt för att veta ett och annat om företaget och affärsverksamheten.

Ställ frågor

De flesta platsannonser nämner en kontaktperson som man kan vända sig till… men de flesta gör inte det. Så varför inte skicka ett e-postmeddelande till honom eller henne, med några relevanta frågor om praktiktjänstgöringen? Det visar att du är intresserad, och gör att du skiljer ut dig från mängden. Du tävlar med många andra kompetenta människor för varje tillgängligt jobb, så ta varje tillfälle du kan till att utmärka dig.

 

Länkar:

CupoNation

Global Savings Group

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Drop’pin@EURES

Hitta en Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Eures på Google+

Teman
RekryteringstrenderFramgångsberättelserUngdom
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.