Skip to main content
Лого на Европейската комисия
EURES
Новинарска статия5 декември 2017Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

5 причини да започнете работа в стартиращо предприятие

След като завършва образованието си в Китай, ръководителят на отдел „Управление на клиенти“ Håvard Stjernen (Ховард Стярнен) (29 години) решава да откаже предложение за работа в Норвегия и вместо това започва в стартиращо предприятие в Германия. Тук той обяснява защо.

5 reasons for joining a startup
EURES

1. Живот на бързи обороти

В стартиращото предприятие нещата постоянно се променят. Винаги има нов проект, краен срок, човек, идея, концепция или среща. Разсейваш се за миг и вече си изпуснал нещо интересно. Няма друга такава тръпка в професионалния живот. Никоя друга среда не може да ти предложи толкова много знания за толкова кратко време. Една година опит в стартиращо предприятие се равнява на две или три години опит в голяма корпорация с история зад гърба си. Затова, ако си млад и жадуваш да направиш кариера, работата в стартиращо предприятие ще ти даде преднина.

2. Професионално удовлетворение

Стартиращите предприятия не наемат стажанти, които да подреждат папки или да правят кафе. Те търсят стажанти, които вършат важна работа за компанията. В договора ти може да пише „стажантска програма“, но към теб ще се отнасят по същия начин както към служителите на пълно работно време. В стартиращото предприятие имаш много по-голямо влияние върху посоката на бизнеса и често — достатъчно свобода да бъдеш себе си и да се чувстваш комфортно в собствената си роля. Стартиращото предприятие е прекрасно място да провериш и да разбереш каква е истинската ти същност и в каква посока искаш да се развиеш.

3. Не всичко е по мед и масло

Не понасяш стреса? Дланите ти се изпотяват от напрежение? Тогава по-добре не започвай в стартиращо предприятие. Защо? Защото нещата там невинаги вървят гладко. Дори някои от най-известните стартиращи компании като Uber и Airbnb, продължават да срещат проблеми, които се нуждаят от разрешаване. Нищо не се прави, защото „тук винаги така се е правело“. Стартиращото предприятие се бори за ниша на пазара и за да пробие, е необходим по-упорит, по-продължителен и по-усилен труд. Всичко се случва бързо и трескаво, а хората са жадни за успех. Понякога може да имаш усещането, че се бориш единствено да задържиш главата си над водата, но печелят компаниите и хора, които не са пожалили усилия, за да постигнат целта. Работата в стартиращо предприятие ти дава безценен опит, който те учи как да се справяш с несигурността. В стартиращото предприятие всеки ден се сблъскваш с това и се научаваш как да си проправяш път из джунглата на бизнеса.

4. „Всичко“ е възможно

Стартиращото предприятие често има линейна организационна структура и бързо темпо на развитие. Това означава, че можеш да приложиш и изпробваш идеите и концепциите си бързо и цялостно. Имаш реалната възможност да провериш предела на това, което една компания може да постигне за кратък период от време. Рядко ще се сблъскаш с бюрокрация, затова ако имаш добра идея, пътят от мисълта до действието е кратък и вълнуващ. Стартиращите предприятия често са готови да отидат малко по-далеч, когато изпробват нещо. Те са много добра среда за изобретателния ум.

5.  Бързо издигане

Когато работиш в стартиращо предприятие, със сигурност ще бъдеш забелязан, ако работиш добре. Заради описаната по-горе структура и темпо на развитие, успехът е на страната на тези, които не жалят усилия. Започнах работа в CupoNation преди две години, а вече ме повишиха от мениджър „Клиенти“ в мениджър „Ключови клиенти“ и после в ръководител на отдел „Управление на клиенти“. Естествено това нямаше да се случи, ако не бях работил упорито, но също така в бързо разрастващата се компания нови позиции се отварят много по-често, отколкото в една установена компания.

 

Връзки по темата:

CupoNation

Uber

AirBNB

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветницина ЕURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

EURES в Google

 

Теми
Бизнес /ПредприемачествоНай-добра практика на EURESПрепоръки и съветиНовини от пазара на труда/новини за мобилносттаИстории за успехМладост
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.