Skip to main content
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο6 Δεκέμβριος 2019Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Νεαρό ζευγάρι από τη Σλοβακία βρίσκει ευκαιρία στις Κάτω Χώρες

Παρέχοντας πρόσβαση σε θέσεις πρακτικής άσκησης, μαθητείας και πλήρους απασχόλησης σε ολόκληρη την Ευρώπη, το EURES βοηθά τους νέους να βρουν ευκαιρίες. Επειδή δυσκολεύονταν να βρουν εργασία μέσω διαδικτυακών γραφείων εύρεσης εργασίας, η Petra και ο Martin στράφηκαν για βοήθεια στο EURES.

Young Slovakian couple find opportunity in the Netherlands
© Martin Zabojnik, 2019

«Ο σύντροφός μου κι εγώ αγαπάμε τα ταξίδια», εξηγεί η Petra. «Τον Μάιο [του 2019], συμφωνήσαμε ότι θέλαμε να ζήσουμε ως «ελεύθεροι επαγγελματίες» για λίγα χρόνια. Να ταξιδεύουμε, να βγάζουμε χρήματα και να απολαμβάνουμε τη ζωή. Αρχίσαμε λοιπόν να ψάχνουμε για εποχιακή εργασία σε χώρες της ΕΕ.»

Κατά την αναζήτησή τους, η Petra και ο σύντροφός της Martin βρήκαν ευκαιρίες που προσφέρονταν από διάφορα γραφεία, αλλά δεν τους ικανοποιούσαν οι προσφερόμενες αμοιβές. Τότε τράβηξε την προσοχή τους μια θέση εποχιακής εργασίας στις Κάτω Χώρες. «Στην αγγελία δεν αναφερόταν κάποιο γραφείο, μόνο τα στοιχεία επικοινωνίας της κυρίας Kubovičová από το EURES Σλοβακίας», εξηγεί η Petra. «Ήταν μια πολύ ευγενική κυρία που μας εξήγησε τα πάντα. Της στείλαμε τα βιογραφικά μας και τις απαραίτητες πληροφορίες.»

Η Zuzana Kubovičová ανήκει στο προσωπικό του EURES από το 2006 και είναι υπεύθυνη για θέματα επικοινωνίας, συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις Κάτω Χώρες. «Συνεργάζομαι κυρίως με Ολλανδούς εργοδότες και δημοσιεύω τις αγγελίες τους στον ιστότοπο του EURES Σλοβακίας», αναφέρει. «Επίσης, ενημερώνω και μεταφράζω στα σλοβακικά πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις Κάτω Χώρες για όσους αναζητούν εργασία εκεί.»

Αφού έλαβε την αίτηση της Petra και του Martin, η Zuzana προώθησε τα βιογραφικά τους απευθείας στον εργοδότη, αισιόδοξη ότι το ζευγάρι θα είχε καλές πιθανότητες να πάρει τη δουλειά. Σε πολύ λίγο διάστημα η Petra έλαβε απάντηση.

«Προς μεγάλη μας έκπληξη, μέσα σε δύο-τρεις ημέρες, επικοινώνησε μαζί μου ο διευθυντής από την Gebr. P&M Hermans», αναφέρει. Ο διευθυντής πρόσφερε στο ζευγάρι μια εποχιακή θέση συγκομιδής λουλουδιών, την οποία δέχθηκαν με χαρά. Τον Ιούνιο, μόλις η Petra ολοκλήρωσε το τέταρτο έτος στη σχολή της, έφυγαν για την Zuid-Holland στις Κάτω Χώρες.

Ο διευθυντής προσφέρθηκε να παραλάβει την Petra και τον Martin από το αεροδρόμιο όταν θα προσγειώνονταν, εκείνοι όμως αποφάσισαν να εξερευνήσουν το νέο τους περιβάλλον και να βρουν μόνοι τους τον δρόμο για τον νέο χώρο εργασίας τους. Ήταν ενθουσιασμένοι, αλλά αισθάνονταν και άγχος για το αν η πραγματικότητα στη νέα τους εργασία θα ανταποκρινόταν στις προσδοκίες τους.

Ευτυχώς, αυτό ίσχυε και το ζευγάρι τα πήγε πολύ καλά μαζί με τους άλλους 20 περίπου υπαλλήλους της εταιρείας. «Η δουλειά ήταν δύσκολη, αλλά όχι κακή», αναπολεί η Petra. «Εργαστήκαμε για τρεις μήνες το καλοκαίρι, βγάλαμε χρήματα, γνωρίσαμε πολλούς εξαιρετικούς ανθρώπους και αποκτήσαμε εμπειρίες. Όλοι ήταν καλοί και ευγενικοί, και οι ιδιοκτήτες νοιάζονταν και ενδιαφέρονταν για τους υπαλλήλους τους.»

Η Petra και ο Martin έμειναν στις Κάτω Χώρες και μετά το τέλος της σεζόν και ήδη σχεδιάζουν να επιστρέψουν το επόμενο καλοκαίρι. «Η κυρία Kubovičová μας άνοιξε μια πόρτα για τον κόσμο», δηλώνει με ενθουσιασμό η Petra. «Ευχαριστούμε πολύ και την ίδια και το EURES.»

«Μετά το καλοκαίρι, έλαβα ένα email όπου δήλωναν πολύ ικανοποιημένοι με τη δουλειά και ότι θα χρησιμοποιήσουν ξανά τις υπηρεσίες του EURES στο μέλλον», εξηγεί η Zuzana.

«Χαίρομαι πολύ όταν λαμβάνω τέτοιου είδους σχόλια από άτομα που αναζητούν εργασία», προσθέτει. «Με κάνει να αισθάνομαι ότι είμαι πραγματικά χρήσιμη για κάποιον και είναι πάντα ωραία όταν ξέρεις ότι βοήθησες κάποιον να βελτιώσει λίγο τη ζωή του».

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

ιστότοπο του EURES Σλοβακίας

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε προσωπικό του EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Ιστορίες επιτυχίαςΝεολαία
Σχετικές ενότητες
Διαβίωση και εργασία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.