Skip to main content
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο24 Οκτωβρίου 2019Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Εργασία στον τομέα της πληροφορικής στη Δανία: τέσσερις επαγγελματίες διηγούνται την ιστορία τους

Το 2017, το EURES Δανίας παρουσίασε μια σειρά τεσσάρων σύντομων βίντεο με τίτλο «My Big Danish Moment» (Η μεγάλη μου στιγμή στη Δανία), στα οποία πρωταγωνιστούν απόδημοι που ζουν και εργάζονται στη Δανία. Όταν τον Αύγουστο του 2019 το EURES Δανίας παρατήρησε ότι υπήρχε μεγάλη ζήτηση για ειδικούς στον τομέα της πληροφορικής στη Δανία, κυκλοφόρησε ένα βίντεο το οποίο εστιάζει συγκεκριμένα σε απόδημους επαγγελματίες πληροφορικής που εργάζονται στη Δανία. Το βίντεο, το οποίο έχουν δει ήδη περισσότερα από 10 000 άτομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσιάζει την εμπειρία τεσσάρων πολιτών της ΕΕ που μετακόμισαν στο Aarhus της Δανίας για να συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους στην πληροφορική.

Working in IT in Denmark: Four professionals share their stories
Workindenmark

Έχοντας εργαστεί για οκτώ χρόνια στον τομέα της πληροφορικής στη Ρουμανία, ο Corneliu Ionut Preotu ήταν έτοιμος για μια νέα πρόκληση, γι’ αυτό αποφάσισε να μετακομίσει στη Δανία. Σήμερα εργάζεται ως υπεύθυνος ασφάλειας συστημάτων πληροφορικής στον κλάδο των γαλακτομικών προϊόντων, στην εταιρεία Arla Foods. Η Magdalena Houška από την Κροατία και ο Alpár Imets από τη Ρουμανία ήρθαν στη Δανία πριν από περίπου πέντε χρόνια για να σπουδάσουν μηχανικοί λογισμικού στο VIA University College. Σήμερα εργάζονται και οι δύο ως μηχανικοί συστημάτων στην εταιρεία λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών Systematic, όπου ασχολούνται ειδικότερα με έργα στον τομέα της άμυνας. Ο Angelo Agatino Nicolosi μετακόμισε στη Δανία από την Ιταλία πριν από 11 χρόνια. Εργάζεται ως τεχνολόγος στη βιομηχανία της μόδας, στην εταιρεία ένδυσης Bestseller, η οποία εμπορεύεται περίπου 20 μάρκες προϊόντων μόδας παγκοσμίως.

Γιατί στη Δανία;

Η Δανία είναι ένα εξαιρετικό μέρος για επαγγελματίες του τομέα της πληροφορικής που θα ήθελαν να μετακομίσουν, για διάφορους λόγους. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του κλάδου πληροφορικής στη Δανία είναι ο καινοτόμος και μελλοντοστραφής χαρακτήρας του. «Η αγορά πληροφορικής στη Δανία είναι πολύ δυναμική και ταυτόχρονα προοδευτική. Συμβαδίζει με τις εξελίξεις στον κόσμο της πληροφορικής», εξηγεί ο Corneliu.

Για πολλούς, η ευκαιρία να σπουδάσουν και να εργαστούν σε ένα αγγλόφωνο περιβάλλον αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα. «Είχα πολλές επιλογές. Ήθελα να σπουδάσω στα αγγλικά, και στη Δανία υπήρχε αυτή η επιλογή», σχολιάζει ο Alpár. Εκτίμησε επίσης τις συνθήκες εργασίας στη Δανία. «Το καταλαβαίνω απόλυτα αν κάποιος θέλει να πάει στη Silicon Valley. Είναι ένα μέρος που προσφέρει πολλές συναρπαστικές ευκαιρίες. Αυτό όμως που μου αρέσει στην αγορά εργασίας της Δανίας είναι ότι παρόλο που σε ενθαρρύνουν να εργάζεσαι σκληρά και να κάνεις καλή δουλειά, ταυτόχρονα αποθαρρύνουν την εξουθενωτική εργασία, όχι μόνο επειδή δεν είναι καλό για σένα ως άτομο, αλλά επειδή δεν είναι καλό και για την εταιρεία», συνεχίζει.

Ο Angelo εκτιμά επίσης το γεγονός ότι στη Δανία δίνουν αξία στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς και γενικά στην ποιότητα ζωής. «Είχα πολλές προσφορές να εργαστώ στη Google και στο Facebook. Αλλά δεν ήθελα, γιατί ένα από τα πράγματα που θεωρώ σημαντικά δεν είναι μόνο η καριέρα μου, αλλά και η δυνατότητα να κάνω οικογένεια», εξηγεί. «Το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Δανίας δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Είναι μοναδικό», συνεχίζει.

Η εργασιακή νοοτροπία στον κλάδο της πληροφορικής στη Δανία

Όταν ρωτήθηκαν για την εργασιακή νοοτροπία στη Δανία, και οι τέσσερις επαγγελματίες του τομέα της πληροφορικής ανέφεραν ότι αισθάνονταν ότι τους εκτιμούν στον χώρο εργασίας τους. «Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στη δουλειά μου είναι η ελευθερία που έχω να εργάζομαι και να κάνω τις δικές μου επιλογές», σχολιάζει η Magdalena.

Οι εταιρείες στη Δανία έχουν κατά κανόνα επίπεδη οργανωτική δομή, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει ελάχιστη ιεραρχία. «Ίσως το σημαντικότερο στοιχείο που με έφερε και με κράτησε στη Δανία είναι η δομή του χώρου εργασίας. Εκτιμώ το γεγονός ότι μπορώ να μιλώ απευθείας με τον διευθυντή μου, χωρίς ιεραρχικά επίπεδα που εμποδίζουν τον άμεσο διάλογο. Μπορείς να εκφράζεις τη γνώμη σου στον προϊστάμενο και στους συναδέλφους σου όποτε θέλεις», εξηγεί ο Corneliu.

«Αν έχεις μια πολύ καλή ιδέα, δεν έχει σημασία αν εργάζεσαι στην εταιρεία μόλις τρεις μήνες ή εδώ και 20 χρόνια. Η γνώμη σου έχει την ίδια βαρύτητα με τη γνώμη οποιουδήποτε άλλου και αν οι ιδέες σου είναι καλές, θα εφαρμοστούν», καταλήγει ο Angelo.

Όσον αφορά την επαγγελματική εξέλιξη, ο Alpár είναι αισιόδοξος: «Στη Δανία έχεις προοπτικές στη δουλειά σου, όσον αφορά το πώς εξελίσσεσαι και πώς θα ήθελες να εξελιχθείς μέσα στην εταιρεία, επομένως επωφελείσαι τόσο εσύ όσο και η εταιρεία.»

Η Workindenmark, η δημόσια υπηρεσία απασχόλησης στην οποία ανήκουν οι περισσότεροι υπάλληλοι του EURES Δανίας, βρίσκει τους κατάλληλους υποψηφίους υψηλής ειδίκευσης για θέσεις εργασίας στη Δανία χρησιμοποιώντας την πύλη EURES και την τράπεζα βιογραφικών της Workindenmark. Επίσης, προωθεί την εργασία στη Δανία μέσω του διαδικτύου αλλά και στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την απασχόληση, ενώ παράλληλα βοηθά τους υποψηφίους να συντάξουν το βιογραφικό τους και τη συνοδευτική επιστολή για την αγορά εργασίας της Δανίας.

Αν θέλετε να ακολουθήσετε σταδιοδρομία στον τομέα της πληροφορικής, η Δανία μπορεί να είναι το ιδανικό μέρος για εσάς. Μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο Workindenmark.dk ή την πύλη EURES σήμερα κιόλας, για να ξεκινήσετε την αναζήτηση εργασίας στη Δανία.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Πύλη EURES

Προσωπικό EURES

Doing I.T. in Denmark

Workindenmark.dk

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε προσωπικό του EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
Ιστορίες επιτυχίαςΝεολαία
Σχετικές ενότητες
Διαβίωση και εργασία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.