
- Βεβαιωθείτε ότι οι υπάλληλοί σας αισθάνονται ασφαλείς
Μετά την πανδημία, σε πολλούς ανθρώπους προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι πρέπει να βγουν εκτός σπιτιού και να βρεθούν ανάμεσα σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων. Είναι σημαντικό όχι μόνο να καθησυχάσετε τους υπαλλήλους σας, αλλά και να διασφαλίσετε ότι εφαρμόζονται τα σωστά πρωτόκολλα, ώστε να αισθάνονται ασφαλείς όταν εργάζονται και όταν βρίσκονται στον χώρο εργασίας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα σύστημα κράτησης γραφείων (desk-booking system), τον περιορισμό του αριθμού των ατόμων στον χώρο εργασίας, την παροχή απολυμαντικών και μασκών, τον καθημερινό σχολαστικό καθαρισμό του χώρου εργασίας, τη δυνατότητα οι υπάλληλοι να εργάζονται από όπου αισθάνονται άνετα και τη συνεννόηση μαζί τους σχετικά με το τι θα τους κάνει να νιώθουν πιο άνετα στο μέλλον.
- Λαμβάνετε υπόψη τη γνώμη των υπαλλήλων σας
Ο ευκολότερος τρόπος για να μάθετε πώς αισθάνεται κάποιος είναι να του μιλήσετε ευθέως. Η διοργάνωση τακτικών συναντήσεων, είτε με τη βοήθεια ηλεκτρονικών μέσων είτε με φυσική παρουσία, θα μπορούσε να επηρεάσει πολύ θετικά την καθημερινότητα των υπαλλήλων σας. Οι φιλικές συζητήσεις μαζί τους παρέχουν το κατάλληλο περιβάλλον για να σας πουν εάν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, δίνοντάς σας την ευκαιρία να τους βοηθήσετε να βρουν τη λύση προτού το πρόβλημα χειροτερέψει. Η ευημερία και το ηθικό των υπαλλήλων σας θα βελτιωθούν συνολικά εάν έχουν τη βεβαιότητα ότι οι ανησυχίες τους λαμβάνονται υπόψη. Άλλοι τρόποι για να μάθετε πώς αισθάνονται οι άνθρωποι είναι οι ανώνυμες έρευνες, οι ομαδικές συζητήσεις και τα έντυπα σχολιασμού.
- Δημιουργήστε και προωθήστε συμβουλευτικές δομές
Είτε αντιμετωπίζει κάποιος ένα πρόβλημα στη δουλειά είτε στο σπίτι, μπορεί να επωφεληθεί μιλώντας με κάποιον άλλον άνθρωπο. Εξετάστε το ενδεχόμενο να συγκροτήσετε μια ομάδα εθελοντών στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι εργαζόμενοι για εμπιστευτικές συζητήσεις και για συμβουλές σε σχέση με την ευημερία. Επειδή οι εργαζόμενοι μπορεί να μην αισθάνονται άνετα να μιλούν σε κάποιον από τη δική τους ομάδα, φροντίστε να επιλέξετε άτομα από διάφορα τμήματα. Η παροχή επιμορφωτικών μαθημάτων πάνω στο ζήτημα της ευημερίας θα δώσει στο προσωπικό καλύτερα εφόδια για τη στήριξη των συναδέλφων τους και θα βελτιώσει την ποιότητα των συμβουλών που παρέχουν.
- Κάντε την ψυχική υγεία προτεραιότητα
Σήμερα, η ψυχική υγεία και η ευημερία συζητιούνται πιο ανοιχτά στους εργασιακούς χώρους. Πολλοί εργοδότες έχουν προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες ώστε το συγκεκριμένο θέμα να αποτελέσει προτεραιότητα και να συμπεριληφθεί στις πολιτικές εργασίας που εφαρμόζουν. Για παράδειγμα, αποδέχονται την ψυχική υγεία ως λόγο για να πάρει ένας εργαζόμενος άδεια και θεσπίζουν μέτρα για τη διατήρηση της ευημερίας. Σε αυτές τις ενέργειες περιλαμβάνεται η παροχή υποστήριξης, π.χ. μέσω συμβουλευτικής, σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η προώθηση της ευημερίας και η ευαισθητοποίηση γύρω από αυτό το θέμα στον χώρο εργασίας μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των ψυχικών ασθενειών, καθιστώντας τους εργαζόμενους πιο χαρούμενους και πιο ασφαλείς.
- Αποδεχτείτε τις αλλαγές που προκάλεσε η πανδημία
Η πανδημία προκάλεσε πολλές αλλαγές, ειδικά όσον αφορά την εργασία. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα στους εργαζόμενους. Είναι όμως και μια ευκαιρία ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις. Η αναδιάρθρωση, ο αναπροσανατολισμός και η ανασυγκρότηση μπορεί να έχουν τεράστιο ενδιαφέρον και να προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες για το προσωπικό. Με την αποδοχή αυτών των αλλαγών και την προσαρμογή σε αυτές, η ομάδα σας μπορεί να αποκτήσει νέα κίνητρα, προσβλέποντας στο μέλλον και αφήνοντας πίσω τις ανησυχίες. Η πλήρης αξιοποίηση των νέων αλλαγών θα συμβάλλει επίσης στην ανθεκτικότητα του οργανισμού σας απέναντι στις μελλοντικές εξελίξεις, όπως η συνέχιση της αποτελεσματικής χρήσης των ψηφιακών πλατφορμών και η παροχή ευέλικτων ή υβριδικών πολιτικών εργασίας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση των εργαζομένων μετά την πανδημία COVID-19, ανατρέξτε στη σελίδα μας Πώς να εμψυχώσετε τους υπαλλήλους που επιστρέφουν στην εργασία μετά την πανδημία COVID-19.
Σχετικοί σύνδεσμοι:
Πώς να εμψυχώσετε τους υπαλλήλους που επιστρέφουν στην εργασία μετά την πανδημία COVID-19
Διαβάστε περισσότερα:
Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση
Αναζητήστε σύμβουλο EURES
Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES
Βάση αναζήτησης εργασίας EURES
Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες
Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES
Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις
Το EURES στο Facebook
Το EURES στο Twitter
Το EURES στο LinkedIn
Λεπτομέρειες
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- 22 Δεκέμβριος 2021
- Συντάκτες
- Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας | Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης
- Θέματα
- Χρήσιμες συμβουλές
- Τομέας
- Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles