Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο30 Ιουνίου 2021Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Πέντε συμβουλές για να ξεκινήσετε σε μια νέα θέση εργασίας εξ αποστάσεως

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 πολλά άτομα εργάζονται από το σπίτι. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να βρεθείτε σε έναν νέο ρόλο χωρίς να έχετε συναντήσει τους συναδέλφους σας αυτοπροσώπως. Βρείτε εδώ τις πέντε καλύτερες συμβουλές μας για το ξεκίνημά σας στη νέα θέση εργασίας σας εξ αποστάσεως.

Five tips for starting a new job remotely
Unsplash
  1. Οργανώστε την τηλεργασία σας από το σπίτι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

Πριν από την πρώτη σας μέρα στην εργασία, βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε τον σωστό εξοπλισμό —όπως, μεταξύ άλλων, καρέκλα, γραφείο, κάμερα και μικρόφωνο, εφόσον χρειάζονται— και ότι τον έχετε οργανώσει όπως σας βολεύει. Πολλοί χώροι εργασίας παρέχουν συγκεκριμένο εξοπλισμό γι’ αυτό φροντίστε να απευθυνθείτε στον νέο σας εργοδότη για να επιβεβαιώσετε αν αυτό ισχύει στην περίπτωσή σας.

Επιλέξτε για γραφείο ένα δωμάτιο με ελάχιστο θόρυβο και οπτικές αποσπάσεις, και με κατάλληλο φωτισμό. Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλίσετε ότι διαθέτετε καλή συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο και ότι έχετε εγκαταστήσει τα προγράμματα και το λογισμικό που απαιτούνται.

  1. Προετοιμαστείτε για εισαγωγική εκπαίδευση εξ αποστάσεως

Πριν από την πρώτη σας μέρα στη νέα σας εργασία, διαβάστε κάθε υλικό που σας έχει κοινοποιηθεί στο πλαίσιο της εισαγωγικής σας εκπαίδευσης. Αν είναι εφικτό, προσπαθήστε να εξοικειωθείτε με τα ονόματα των ατόμων με τα οποία θα συνεργάζεστε σε τακτική βάση και ποια είναι τα καθήκοντά τους, ιδίως σε σχέση με τα δικά σας. Αυτές οι πληροφορίες είναι συνήθως διαθέσιμες στο LinkedIn. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια έρευνα για την εταιρεία, τη φιλοσοφία της και μεγάλα έργα που έχει αναλάβει, προκειμένου να εγκλιματιστείτε στην κουλτούρα του νέου χώρου εργασίας σας.

  1. Μάθετε τις προτιμήσεις των συναδέλφων σας ως προς την επικοινωνία

Διαφορετικές εταιρείες και ομάδες έχουν διαφορετικούς τρόπους εργασίας και λειτουργίας. Η τηλεργασία σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λάβετε υπόψη τον τρόπο με τον οποίο οι συνάδελφοί σας προτιμούν να επικοινωνούν. Για παράδειγμα, προτιμούν μακροσκελή και αναλυτικά email ή να μιλούν στο τηλέφωνο; Πόσο συχνά επιθυμούν να ενημερώνονται κατά την εκτέλεση μιας συγκεκριμένης εργασίας; Προτιμούν να χρησιμοποιούν βιντεοκλήσεις ή θα προτιμούσαν να επικοινωνούν μέσω στιγμιαίων μηνυμάτων; Όλα αυτά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξεκαθαρίσουν κατά τη διαδικασία εισαγωγικής εκπαίδευσης ή και μετέπειτα στο πλαίσιο της κανονικής σας εργασίας. Ωστόσο, αν εξακολουθήσετε να έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε! Και έτσι ερχόμαστε στο επόμενο θέμα ...

  1. Διευκολύνετε τη θέση σας και μη διστάζετε να κάνετε ερωτήσεις

Η φύση της τηλεργασίας είναι τέτοια που δεν θα έχετε τη δυνατότητα να έρχεστε σε άμεση επαφή με άτομα στο γραφείο και να κάνετε ερωτήσεις, όπως θα συνέβαινε υπό άλλες συνθήκες. Πλέον, πρέπει να φροντίζετε εσείς να τηλεφωνείτε, να στέλνετε email ή γραπτό μήνυμα αν χρειάζεστε κάποια συμβουλή. Και είναι πολύ σημαντικό να το κάνετε, ώστε να βελτιώνεστε διαρκώς στην εκτέλεση των εργασιακών σας καθηκόντων, να διατηρείτε τα πράγματα υπό έλεγχο και να μην κάνετε λάθη που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Αν δεν σας έχει δοθεί ήδη η ευκαιρία, προσπαθήστε να προγραμματίσετε τακτικές συναντήσεις προόδου/ενημέρωσης με τον προϊστάμενό σας. Έτσι θα έχετε σε τακτική βάση τη δυνατότητα να λαμβάνετε ανατροφοδότηση, να ορίζετε στόχους για τις μελλοντικές σας εργασίες και να ζητάτε βοήθεια όταν δεν νιώθετε σίγουροι για κάτι.

  1. Κρατήστε βοηθητικές σημειώσεις

Φτιάξτε τον δικό σας κατάλογο βοηθητικών σημειώσεων, στον οποίο θα μπορείτε να ανατρέχετε άμεσα. Μπορείτε να φυλάσσετε τις σημειώσεις σε ένα σημειωματάριο, σε ένα έγγραφο Word ή ακόμα και σε αυτοκόλλητα επάνω στο γραφείο σας, ανάλογα με το τι είναι πιο αποτελεσματικό για εσάς. Οι σημειώσεις θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμες και να σας βοηθούν να θυμάστε γρήγορα χρήσιμες λεπτομέρειες που σχετίζονται με την εργασία σας (π.χ. ονόματα και θέσεις συναδέλφων, μεγάλα έργα, συναφείς ιστότοποι, email επικοινωνίας/αριθμοί τηλεφώνου κ.λπ.).

Ελπίζουμε αυτές οι συμβουλές να αποδειχθούν χρήσιμες και σας ευχόμαστε καλή τύχη στη νέα σας θέση!

Για περισσότερα σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στον κόσμο της εργασίας βλ. το άρθρο μας Πώς η πανδημία μπορεί να επηρεάσει τον κόσμο της εργασίας το 2021.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Πώς η πανδημία μπορεί να επηρεάσει τον κόσμο της εργασίας το 2021

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

 

Λεπτομέρειες

Θέματα
  • Επιχειρήσεις /Επιχειρηματικότητα
  • Νέα για την αγορά εργασίας/ειδήσεις για την κινητικότητα
Σχετικές ενότητες
Τομέας
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.