Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπο
EURES (EURopean Employment Services)
Ειδησεογραφικό άρθρο19 Οκτωβρίου 2023Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης1' χρόνος ανάγνωσης

Αναγνωρίστε και ξεπεράστε τους πέντε τύπους του «συνδρόμου του απατεώνα»

Το «σύνδρομο του απατεώνα» μπορεί να κλονίσει την αυτοεκτίμησή σας και να επηρεάσει την αυτοπεποίθησή σας στην εργασία. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τους πέντε τύπους του «συνδρόμου του απατεώνα» και πώς μπορείτε να τους αναγνωρίσετε και να τους ξεπεράσετε για να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητές σας.

Embrace and overcome the five types of imposter syndrome

Ο υπερήρωας

Οι υπερήρωες πιέζουν τον εαυτό τους να εργαστεί σκληρότερα από τον οποιονδήποτε άλλο. Έχουν την τάση να πιστεύουν ότι πρέπει να είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι ή να πετυχαίνουν τις υψηλότερες επιδόσεις. Ζούμε σε έναν κόσμο που δίνει συνεχώς έμφαση στην παραγωγικότητα και οι υπερήρωες μπορούν να φτάσουν στον τομέα αυτό στα άκρα.

Αν ταυτίζεστε με τον υπερήρωα, ενδεχομένως να δυσκολεύεστε να αναθέσετε καθήκοντα σε τρίτους ή να ζητήσετε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε. Αναγνωρίστε το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να επωμίζεστε όλα τα βάρη μόνοι σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την επαγγελματική εξουθένωση και να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας. Προσπαθήστε να θυμάστε ότι η αυτοεκτίμησή σας δεν πρέπει να εξαρτάται από την παραγωγικότητά σας. Κάντε διαλείμματα και δώστε προτεραιότητα στην ψυχική σας ευεξία κάθε φορά που το χρειάζεστε.

Ο τελειομανής

Οι τελειομανείς θέτουν απίστευτα υψηλούς στόχους για τους ίδιους, οι οποία συχνά είναι μη ρεαλιστικοί. Όταν δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στους στόχους τους, αρχίζουν να αμφιβάλλουν για την αξία τους.

Αν ταυτίζεστε με τον τελειομανή, αναγνωρίστε ότι η τελειομανία σας μπορεί να είναι ταυτόχρονα δύναμη και αδυναμία. Καταβάλλετε συνειδητές προσπάθειες ούτως ώστε να θέτετε στόχους που είναι ρεαλιστικοί, διαχειρίσιμοι και εφικτοί. Συχνά, οι τελειομανείς θεωρούν ότι μόνο το τελικό αποτέλεσμα έχει σημασία. Αντ’ αυτού, γιορτάστε όλες τις επιτυχίες και τα ορόσημα που πετυχαίνετε, ανεξάρτητα από το πόσο μικρά μπορεί να σας φαίνονται.

Ο ατομικιστής

Οι ατομικιστές συχνά αισθάνονται ότι εάν δεν κάνουν κάτι μόνοι τους, χωρίς βοήθεια, η επιτυχία δεν είναι δική τους. Πιστεύουν ότι εάν ζητήσουν βοήθεια, αυτό σημαίνει ότι οι δεξιότητες και η εμπειρία τους προφανώς δεν επαρκούν.

Εάν ταυτίζεστε με τον ατομικιστή, να θυμάστε ότι το να ζητάτε βοήθεια δεν είναι ένδειξη αδυναμίας. Πολλές εργασίες απαιτούν συνεργασία και δεν μπορείτε να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό παρά μόνο με τη συμβολή και την εμπειρογνωσία άλλων. Η μάθηση από άλλους θα σας βοηθήσει επίσης να αναπτύξετε και να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας.

Η ιδιοφυΐα

Ιδιοφυΐα είναι κάποιος που από την παιδική του ηλικία όλα του φαίνονται εύκολα. Όταν κατά την ενήλικη ζωή τους βρίσκονται αντιμέτωποι με προκλήσεις και δυσκολίες, οι ιδιοφυΐες συχνά αισθάνονται ότι οι ίδιοι είναι μια απάτη, καθώς δεν νιώθουν βέβαιοι ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις.

Αν ταυτίζεστε με την ιδιοφυΐα, να ξέρετε ότι είναι φυσιολογικό να μην είστε άριστοι σε όλα, ειδικά την πρώτη φορά που κάνετε κάτι. Η ευφυΐα δεν είναι στατική – μπορείτε να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας μέσω της προσπάθειας και της πρακτικής. Εάν κάτι σας φανεί δύσκολο την πρώτη φορά, μην φοβηθείτε. Οι δυσκολίες είναι μέρος της ζωής, γι’ αυτό θα πρέπει να τις αξιοποιήσετε μετατρέποντάς τες σε ευκαιρίες για μάθηση και εξέλιξη.

Ο εμπειρογνώμονας

Οι εμπειρογνώμονες συχνά πιστεύουν ότι πρέπει να αφιερώσουν σημαντικό χρόνο στην έρευνα προτού μπορέσουν να ξεκινήσουν ένα έργο, γεγονός που μπορεί να έχει αντίκτυπο στην παραγωγικότητα, την ολοκλήρωση των εργασιών και την εμπιστοσύνη όταν δοκιμάζονται νέα πράγματα.

Εάν ταυτίζεστε με τον εμπειρογνώμονα, αναγνωρίστε τις δεξιότητες που ήδη διαθέτετε - δεν είναι τυχαίο ότι σας ανέθεσαν κάποιο συγκεκριμένο καθήκον. Το ότι είστε εμπειρογνώμονας δεν σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζετε τα πάντα, αλλά μάλλον ότι κατανοείτε πολύ καλά κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο. Μην φοβάστε τυχόν κενά στις γνώσεις σας. Αντιθέτως, αντιμετωπίστε τα ως μια ευκαιρία για να έρθετε σε επαφή με άλλα μέλη της ομάδας σας και να συνεργαστείτε για την εξεύρεση λύσης.

Για συμβουλές σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσετε το «σύνδρομο του απατεώνα», ανατρέξτε στο άρθρο μας με τίτλο 'Τέσσερις χρυσοί κανόνες για την αντιμετώπιση του «συνδρόμου του απατεώνα» στον χώρο εργασίας'.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Τέσσερις χρυσοί κανόνες για την αντιμετώπιση του «συνδρόμου του απατεώνα» στον χώρο εργασίας

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Αναζητήστε σύμβουλο EURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
  • Επιχειρήσεις /Επιχειρηματικότητα
  • Χρήσιμες συμβουλές
Σχετικές ενότητες
  • Χρήσιμες συμβουλές
Τομέας
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.