Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
EURES
Nieuwsartikel8 juli 2018Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Jonge Spaanse verpleegkundige jaagt haar droom na in Duitsland

De negentienjarige Nerea Gomis Sanchez uit Spanje geniet van de uitdaging als zorgwerker in Kassel, Midden-Duitsland.

Young Spanish nurse pursues her dream in Germany
EURES

Naar het buitenland verhuizen was een belangrijke beslissing voor haar en haar familie, maar zij werd hierin volop gesteund vanuit het project Je eerste Eures-baan.

“Mijn vader is een ambachtsman, maar hij is al geruime tijd werkloos”, vertelt Nerea. “Mijn moeder werkte tot twee jaar geleden in een hotel. Zij werd ontslagen en heeft sindsdien ook geen werk gevonden. Het gezinsinkomen is dus echt laag.”

Na de middelbare school volgde Nerea een gespecialiseerde opleiding voor de zorg van afhankelijke personen. Zij wist dat de kansen op een baan met deze beroepskwalificatie niet erg goed waren, maar zij hield van het werk en vond er voldoening in.

“Ik solliciteerde bij bejaardenhuizen en instellingen voor mensen met een handicap, maar het kwam zelfs niet tot een sollicitatiegesprek”, legt ze uit. “De meeste gediplomeerden van onze school werken in de particuliere zorg of in de huishouding. Je verdient er heel weinig, maar ik wilde niet de derde werkloze binnen het gezin zijn.”

Via haar school ontdekte zij het project “Je eerste Eures-baan”. De dichtstbijzijnde talenschool die samenwerkte met de Duitse werkgever Arbeiterwohlfahrt (AWO), een aanbieder van maatschappelijke dienstverlening, bevond zich in Alicante, 170 km verwijderd van haar woonplaats Valencia. Zij wist een plaats te bemachtigen binnen het project dankzij praktisch advies en financiële steun van Eures.

“Mijn ouders stonden achter mijn beslissing, maar het was niet gemakkelijk”, zegt ze. “Gedurende de taalcursus in Alicante moest ik een kamer huren en had ik leefgeld nodig. Dat kreeg ik van mijn ouders. Nu wil ik in mijn eigen levensonderhoud voorzien. Dat is mijn voornaamste drijfveer. Het project bij AWO is ideaal voor mij. Ik wil een carrière opbouwen en dat kan daar. En als je kunt werken en voldoende geld kunt verdienen om van te leven, is dat nog beter.”

Nerea geniet van haar nieuwe leven en de uitdagingen die erbij horen. “Ik houd van het werk bij AWO en ik ben geïnteresseerd in de nieuwe taal en cultuur. Het belangrijkste is dat ik onafhankelijk ben en mijn eigen geld verdien.”

 

Verwante links:

Je eerste Eures-baan

Arbeiterwohlfahrt (AWO)

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een Eures-adviseur

Leven en werken in Eures-landen

Eures-vacaturebank

Eures-diensten voor werkgevers

Eures-evenementenkalender

Komende online-evenementen

Eures op Facebook

Eures op Twitter

Eures op LinkedIn

Onderwerpen
Extern EURES-nieuwsSuccesverhalenJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.