Skip to main content
Logotip Europske komisije
EURES
Novinski članak8 srpanj 2018Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Mlada medicinska sestra iz Španjolske ostvaruje svoj san u Njemačkoj

Devetnaestogodišnja Nerea Gomis Sanchez iz Španjolske uživa u izazovu rada u sektoru njege u Kasselu u središnjoj Njemačkoj.

Young Spanish nurse pursues her dream in Germany
EURES

Preseljenje u inozemstvo bila je velika odluka za nju i njezinu obitelj, ali na tom putu cijelo je vrijeme dobivala potporu u okviru projekta Tvoj prvi posao preko EURES-a  (YfEj).

„Moj otac je obrtnik, ali je dugo bio nezaposlen”, kaže Nerea. „Moja majka je do prije dvije godine radila u hotelu. Dobila je otkaz i otad je nezaposlena te moja obitelj stoga ima vrlo niske prihode.”

Nerea se nakon srednje škole obrazovala za stručnjaka za skrb o ovisnim osobama. Iako je znala da prilike za zapošljavanje za to zanimanje nisu posebno dobre, uživala je u tom poslu i on ju je ispunjavao zadovoljstvom.

„Prijavljivala sam se na poslove u staračkim domovima i ustanovama za osobe s invaliditetom, ali nisu me pozvali čak ni na razgovor za posao.”, kaže ona. „Većina diplomanata iz moje škole radi u području njege u kući ili u kućanstvima. U tom su području plaće male i ja nisam željela biti treća nezaposlena osoba u obitelji.”

O programu Tvoj prvi posao preko EURES-a saznala je preko škole. Najbliža škola stranih jezika koja je surađivala s njemačkim poslodavcem Arbeiterwohlfahrt (AWO), pružateljem usluga socijalne skrbi, nalazila se u gradu Alicante, koji je 170km udaljen od njezina doma u Valenciji. Zahvaljujući praktičnim savjetima i maloj financijskoj pomoći EURES-a, dobila je mjesto u projektu.

„Moja obitelj podržala je moju odluku, ali nije im bilo lako”, kaže ona.  „Dok sam pohađala tečaj jezika u Alicanteu, morala sam iznajmiti sobu i trebalo mi je malo novca za život. Roditelji su mi to osigurali. Sada želim brinuti sama o sebi. To mi je glavni poticaj. Projekt s poduzećem AWO prava je stvar za mene. Želim razvijati karijeru i to ovdje mogu učiniti. A ako pritom mogu raditi i zaraditi dovoljno novca za život, to je još bolje.”

Nerea kaže da uživa u novom životu i izazovima koje on donosi. „Volim raditi u poduzeću AWO i zanima me novi jezik i kultura. Najvažnije je da sam sad neovisna i sama zarađujem za život.”

 

Korisne poveznice:

Tvoj prvi posao preko EURES-a

Arbeiterwohlfahrt (AWO)

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnikaEURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događaja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Vanjske vijesti EURES-aUspješne pričeMladost
Povezani odjeljak(i)
Život i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.