Skip to main content
Euroopan komission logo
EURES
Uutisartikkeli6 joulukuu 2019Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Slovakialainen nuoripari löytää työtilaisuuden Alankomaista

EURES auttaa nuoria löytämään työtilaisuuksia tarjoamalla harjoittelupaikkoja, oppisopimuspaikkoja ja kokoaikatyötä ympäri Eurooppaa. Kun Petra ja Martin olivat yrittäneet turhaan löytää työtä työnvälitystoimistojen kautta verkossa, he kääntyivät EURESin puoleen.

Young Slovakian couple find opportunity in the Netherlands
© Martin Zabojnik, 2019

”Poikaystäväni ja minä rakastamme matkustamista”, Petra kertoo. ”Toukokuussa [2019] päätimme, että haluamme elellä muutaman vuoden ”freelancereina”. Matkustaa, tienata rahaa ja nauttia elämästä. Aloimme siis etsiä kausityötä EU-maista.”

Haku tuotti työtilaisuuksia eri työnvälitystoimistoilta, mutta Petra ja hänen poikaystävänsä Martin eivät olleet tyytyväisiä niiden oheismaksuihin. Sitten he huomasivat kausityöpaikan Alankomaissa. ”Tarjouksessa ei mainittu toimistoa, vaan kehotettiin ottamaan yhteyttä Zuzana Kubovičováan Slovakian EURESissa”, Petra kertoo. ”Hän oli erittäin mukava nainen, joka selitti meille kaiken. Lähetimme hänelle ansioluettelomme ja tarvittavat tiedot.”

Zuzana Kubovičová on työskennellyt EURESissa vuodesta 2006 lähtien, ja hän vastaa Alankomaihin liittyvästä tiedottamisesta, yhteistyöstä ja tietojen vaihdosta. ”Työskentelen pääasiassa hollantilaisten työnantajien kanssa ja julkaisen heidän työpaikkailmoituksiaan EURES Slovakian verkkosivustolla”, hän kertoo. ”Lisäksi pidän tietoja Alankomaiden elin- ja työoloista ajan tasalla, käännän niitä slovakiksi ja välitän työnhakijoille.”

Saatuaan Petran ja Martinin työhakemuksen Zuzana välitti heidän ansioluettelonsa suoraan työnantajalle. Hänellä oli tuntuma, että parilla olisi hyvät mahdollisuudet saada työpaikka. Eikä mennyt kauankaan, kun Petra sai vastauksen.

”Suureksi hämmästykseksemme Gebr. P&M Hermansin johtaja otti minuun yhteyttä kahden tai kolmen päivän päästä”, hän kertoo. Johtaja tarjosi parille työpaikkaa kauden kukkasadon korjaamisessa, ja he hyväksyivät tarjouksen mielellään. Kun Petra oli kesäkuussa päättänyt neljännen kouluvuotensa, he lähtivät Alankomaiden Etelä-Hollantiin.

Johtaja tarjoutui hakemaan Petran ja Martinin lentoasemalta heidän saavuttuaan, mutta he päättivät tutkia uutta ympäristöään ja suoriutua omin neuvoin työpaikalle. Se oli jännittävää, mutta heitä myös hermostutti, vastaisiko uusien työpaikkojen todellisuus heidän odotuksiaan.

Onneksi se vastasi, ja pari viihtyi työssään 20 muun työntekijän kanssa. ”Työ oli rankkaa, mutta se menetteli”, Petra muistelee. ”Työskentelimme kesällä kolme kuukautta, tienasimme rahaa, tapasimme monia mahtavia tyyppejä ja saimme kokemusta. Kaikki olivat mukavia ja avuliaita, ja omistajat pitivät työntekijöistään erittäin hyvää huolta ja olivat kiinnostuneita heistä.”

Petra ja Martin jäivät Alankomaihin kauden loputtua, ja he suunnittelevat jo palaavansa sinne ensi kesänä. ”Zuzana Kubovičová avasi meille oven maailmaan”, Petra intoilee. ”Paljon kiitoksia hänelle ja EURESille.”

”Sain kesän jälkeen sähköpostiviestin, jossa he kertoivat olleensa hyvin tyytyväisiä työhön ja käyttävänsä EURESin palveluja jatkossakin”, Zuzana kertoo.

”Tällainen palaute työnhakijalta ilahduttaa minua suuresti”, hän lisää. ”Siitä tulee olo, että olen ollut hyödyksi jollekulle, ja on aina mukavaa tietää, että on auttanut jotakuta tekemään elämästään hiukan paremman.”

 

Asiaan liittyviä linkkejä:

EURES Slovakian verkkosivustolla

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURESin työntekijöitä

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
MenestystarinatNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.