Skip to main content
EURES
Uutisartikkeli27. syyskuuta 2018Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Työskentely matkailualalla: Miksi se sopisi minulle?

Eurooppaan tuli vuonna 2017 yli 670 miljoonaa vierailijaa, ja se onkin maailman suosituin lomakohde. Matkailualalla työskentelee 12 miljoonaa EU:n kansalaista, ja se tarjoaa monia kiinnostavia pitkäaikaisia työmahdollisuuksia niille, jotka haluavat testata oppimaansa ja osaamistaan erilaisissa ympäristöissä. Mitä siis enää odotat!

Working in tourism: What’s in it for me?
EURES

Miksi matkailu?

Matkailun parissa voi työskennellä eksoottisissa ja kauniissa paikoissa, nykyaikaisissa työtiloissa ja dynaamisessa ympäristössä. Työntekijät ovat usein nuoria ja tiimit ja työpaikat energisiä ja hyväntuulisia. Henkilökohtaiseen kehitykseen ja uran luomiseen – sekä vaikuttamiseen – on paljon mahdollisuuksia. Saatavilla on pysyviä, osa-aikaisia ja kausiluonteisia työpaikkoja, joten jokaiselle löytyy sopiva vaihtoehto.

Minkälaisia työntekijöitä matkailualan työnantajat etsivät?

Pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaava toimeenpanovirasto (Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises) teetti tutkimuksen osana alakohtaisen yhteistyön kehittämishanketta matkailualan osaamisen alalla (Blueprint for sectoral cooperation on skills in tourism). Tutkimuksen mukaan työnantajien kannalta tärkein tekijä on ikä (21 prosenttia vastaajista). Halutuimpia olivat 25–35-vuotiaat työnhakijat. Melko heti sen jälkeen tulivat asiaankuuluvat taidot ja tutkinnot (kumpikin 18 prosenttia) sekä joustavuus ja työkokemus (16 prosenttia).

Mitkä ovat matkailualalla tärkeimpiä taitoja?

Vieraanvarainen asenne on työnantajien arvostamien taitojen listalla kärjessä, kuten myös kyky ymmärtää ihmisten välisiä suhteita ja myötävaikuttaa niihin, ihmisten välinen viestintä ja kielitaito. Myös työnhakijat ajattelevat näiden taitojen olevan tärkeimpiä. Kiinnostavaa on kuitenkin huomata heidän antavan työnantajia enemmän arvoa kielitaidolle ja kulttuurien tuntemiselle ja vähemmän kriittiselle ajattelulle.

Mistä matkailualan työpaikkoja löytää parhaiten?

Työpaikkaportaalit, henkilökohtaiset verkostot ja sosiaalinen media ovat kolme tärkeintä työkalua, joilla matkailuyritykset etsivät uusia työntekijöitä. Myös yritysten verkkosivustoja ja ammattirekrytoijia käytetään paljon. Näillä työkaluilla kannattaa itsekin etsiä työpaikkaa mahdollisuuksien maksimoimiseksi.

Miten työnantajien haluamia taitoja voi hankkia?

Jos haluat hioa taitojasi ennen matkailualalle lähtemistä, apua saa monista EU:n ohjelmista. Niihin kuuluu muun muassa EURES, jolla on erityisosio työnhakijoille ja siinä kattavia ominaisuuksia, Eka EURES-työpaikka (Your first EURES Job), joka auttaa 18–35-vuotiaita löytämään työpaikan EU:ssa, sekä Erasmus+, jossa on useita erilaisia koulutus- ja verkostoitumismahdollisuuksia nuorille ihmisille.

Mistä saa lisätietoja?

Verkkosivustolla Jobs in Tourism on paljon tietoa työskentelystä matkailualalla. Verkkosivusto on osa ”Tourism, a world of opportunities” -tiedotuskampanjaa, joka kehitettiin matkailualan osaamista koskevasta alakohtaisesta yhteistyöstä laaditun hankkeen (Blueprint on sectoral cooperation on skills in tourism) osana. Sen tarkoituksena on edistää matkailualaa, tukea työnhakijoita, jotka haluavat aloittaa uran matkailualalla, ja tukea mahdollisia työntekijöitä etsiviä yrityksiä.

Matkailualan työpaikoista on lisätietoa osiossa Looking for a career in tourism?.

 

Asiaan liittyviä linkkejä

Jobs in Tourism

Eka EURES-työpaikka

Erasmus+

Pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaava toimeenpanovirasto (EASME)

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Etsi EURES-neuvojaa

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
EURES-koulutusVinkkejäTyömarkkinauutiset/liikkuvuusuutisetUutiset/raportit/tilastotRekrytointitrenditNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.