Skip to main content
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
EURES
Ειδησεογραφικό άρθρο27 Σεπτέμβριος 2018Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας, Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Απασχόληση στον κλάδο του τουρισμού: Τι θα αποκομίσω;

Η Ευρώπη είναι ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο. Μόνο το 2017 φιλοξένησε περισσότερους από 670 εκατομμύρια επισκέπτες. Ο κλάδος του τουρισμού παρέχει θέσεις εργασίας σε 12 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ και προσφέρει ποικίλες συναρπαστικές ευκαιρίες μακροχρόνιας σταδιοδρομίας σε όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους σε διαφορετικά πλαίσια. Εσείς τι περιμένετε λοιπόν;

Working in tourism: What’s in it for me?
EURES

Γιατί στον κλάδο του τουρισμού;

Τα οφέλη της εργασίας στον κλάδο του τουρισμού είναι οι εξωτικές ή γραφικές τοποθεσίες, οι σύγχρονοι χώροι εργασίας και το δυναμικό περιβάλλον. Οι εργαζόμενοι, που είναι συνήθως νεαρής ηλικίας, προσδίδουν στις ομάδες και τους χώρους εργασίας ενέργεια και κέφι. Ο τουριστικός κλάδος προσφέρει πολλές ευκαιρίες στους ενδιαφερόμενους να αναπτυχθούν προσωπικά και να ανελιχθούν επαγγελματικά – αλλά και να κάνουν τη διαφορά. Προσφέροντας θέσεις εργασίας πλήρους, μερικής και εποχικής απασχόλησης, παρέχει ευκαιρίες που εξυπηρετούν τους πάντες.

Τι αναζητούν οι εργοδότες τουριστικών επιχειρήσεων όταν προβαίνουν σε προσλήψεις;

Σύμφωνα με έρευνα που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Σχέδιο στρατηγικής για την τομεακή συνεργασία σχετικά με τις δεξιότητες» το οποίο υλοποιεί ο Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises (Εκτελεστικός Οργανισμός για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις), το πρωταρχικό κριτήριο για τους εργοδότες είναι η ηλικία (21%), με τους υποψήφιους ηλικίας από 25 ως 35 ετών να κατατάσσονται στην πρώτη θέση. Από πολύ κοντά ακολουθούν οι σχετικές δεξιότητες και τα ακαδημαϊκά προσόντα (18% για κάθε κατηγορία), καθώς και η ευελιξία και η επαγγελματική πείρα (16%).

Ποιες είναι οι σημαντικότερες δεξιότητες στον τομέα του τουρισμού;

Η φιλόξενη συμπεριφορά κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των δεξιοτήτων που εκτιμούν οι εργοδότες, από κοινού με την ικανότητα κατανόησης και βελτίωσης των ανθρώπινων σχέσεων, τη διαπροσωπική επικοινωνία και τις γλωσσικές δεξιότητες. Οι προαναφερθείσες κατηγορίες προσόντων θεωρούνται οι πλέον σημαντικές και από τα άτομα που αναζητούν εργασία, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τους εργοδότες στις γλωσσικές δεξιότητες και στην πολυπολιτισμική συνείδηση, και λιγότερο στην κριτική σκέψη.

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές πληροφόρησης για θέσεις εργασίας στον τουρισμό;

Οι διαδικτυακές πύλες θέσεων εργασίας, τα προσωπικά δίκτυα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τρία από τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι τουριστικές επιχειρήσεις για να βρουν νέους εργαζόμενους. Ευρέως χρησιμοποιούνται επίσης οι εταιρικοί διαδικτυακοί τόποι και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρόσληψης προσωπικού. Επωφεληθείτε λοιπόν και εσείς όσο περισσότερο μπορείτε από αυτά τα εργαλεία για να μεγιστοποιήστε τις ευκαιρίες σας να βρείτε εργασία στον κλάδο του τουρισμού.

Πώς μπορείτε να αποκτήσετε τις δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες;

Αν θέλετε να φρεσκάρετε τις δεξιότητές σας προτού αρχίσετε να αναζητάτε εργασία στον κλάδο του τουρισμού, υπάρχουν διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα που μπορούν να σας βοηθήσουν. Σε αυτά περιλαμβάνονται η πύλη EURES, που διαθέτει ειδική ενότητα για τα άτομα που αναζητούν εργασία και εκτενείς λειτουργίες, η δράση Your first EURES Job (Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES), που βοηθά άτομα ηλικίας 18-35 ετών να βρουν εργασία στην ΕΕ, και το πρόγραμμα Erasmus+, που παρέχει ποικίλες ευκαιρίες κατάρτισης και δικτύωσης σε άτομα νεαρής ηλικίας.

Πού μπορείτε να απευθυνθείτε για περισσότερες πληροφορίες;

Ο διαδικτυακός τόπος Jobs in Tourism (Θέσεις εργασίας στον τουρισμό) περιέχει πολλές πληροφορίες σχετικά με θέσεις εργασίας στον κλάδο του τουρισμού. Ο εν λόγω διαδικτυακός τόπος, που τέθηκε σε λειτουργία στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας «Τουρισμός, ένας κόσμος ευκαιριών» (η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Σχέδιο στρατηγικής για την τομεακή συνεργασία σχετικά με τις δεξιότητες»), σχεδιάστηκε με γνώμονα την προώθηση του τουριστικού κλάδου, την παροχή στήριξης σε άτομα που αναζητούν εργασία και ευκαιρίες ανέλιξης στον τομέα του τουρισμού, και τη στήριξη των εταιρειών που αναζητούν δυνητικούς εργαζόμενους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες σταδιοδρομίας στον τουρισμό, συμβουλευτείτε την ενότητα Looking for a career in tourism? (Αναζητάτε σταδιοδρομία στον τουρισμό;).

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Jobs in Tourism (Θέσεις εργασίας στον τουρισμό)

Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES

Erasmus+

Εκτελεστικός Οργανισμός για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (EASME)

 

Διαβάστε περισσότερα:

Ευρωπαϊκές ημερίδες για την απασχόληση

Drop’pin@EURES

Αναζητήστε σύμβουλοEURES

Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις χώρες EURES

Βάση αναζήτησης εργασίας EURES

Υπηρεσίες EURES για τους εργοδότες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων EURES

Προσεχείς διαδικτυακές εκδηλώσεις

Το EURES στο Facebook

Το EURES στο Twitter

Το EURES στο LinkedIn

Λεπτομέρειες

Θέματα
κατάρτιση EURESΧρήσιμες συμβουλέςΝέα για την αγορά εργασίας/ειδήσεις για την κινητικότηταΕιδήσεις / αναφορές / στατιστικά στοιχείαΤάσεις προσλήψεωνΝεολαία
Σχετικές ενότητες
Διαβίωση και εργασία
Τομέας
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Αποποίηση ευθυνών

Τα άρθρα προορίζονται να παρέχουν στους χρήστες της πύλης EURES πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και τάσεις και να ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τη συζήτηση. Το περιεχόμενό τους δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, το EURES και το ELA δεν υποστηρίζουν ιστοτόπους τρίτων που αναφέρονται παραπάνω.