Skip to main content
Лого на Европейската комисия
EURES
Новинарска статия27 Септември 2018 г.Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Работа в туризма: Какво се предлага за мен?

Европа е най-популярната ваканционна дестинация в света, като през 2017 г. тук са посрещнати над 670 милиона посетители. Туристическата индустрия осигурява работни места за 12 милиона граждани на ЕС и предлага разнообразни и вълнуващи възможности за дългосрочно професионално развитие за тези, които искат да подложат на проверка своето образование и умения в различни условия. А вие какво чакате?

Working in tourism: What’s in it for me?
EURES

Защо в туризма?

Работата в туризма се предлага на екзотични и красиви места, в съвременни работни пространства и динамична среда. Служителите често са млади, носители на енергия и усещане за забавление в екипите и на работното място. Има много възможности за лично и професионално развитие, а също и за промяна. Работа се предлага на пълно или непълно работно време, както и сезонно, така че има възможности според желанията на всеки.

Какво търсят работодателите в туризма, когато наемат служители?

Според изследване, осъществено като част от проекта „Схема за секторно сътрудничество в областта на уменията в туризма“ на Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия, фактор от първостепенно значение за работодателите е възрастта (21 %), като най-търсени са кандидатите на възраст между 25 и 35 години. На второ място по значение като фактор са уменията и образователната степен (всеки по 18 %), следвани от гъвкавостта и професионалния опит (16 %).

Кои са най-важните умения за туристическия сектор?

Гостоприемното отношение е на първо място в списъка от умения, които най-много се ценят от работодателите, наред със способността да се разбират и подобряват взаимоотношенията, междуличностното общуване и езиковите компетенции. Търсещите работа също смятат за най-важни тези категории, въпреки че е интересно да се отбележи, че те отдават по-голямо значение на езиковите умения и на мултикултурните познания, отколкото работодателите, и по-малко — на критичното мислене.

Къде са най-добрите места за намиране на информация за работни места в туризма?

Порталите за обяви за работа, личните мрежи и социалните медии са трите основни инструмента, които туристическият бизнес използва за намиране на нови служители. Също широко използвани са и фирмените уебсайтове и професионалистите за набиране на персонал. Възползвайте се от тези инструменти, за да увеличите максимално шансовете си за намиране на работа.

Как можете да придобиете уменията, които се търсят от работодателите?

Ако искате да усъвършенствате уменията си преди да започнете работа в туристическия сектор, има редица програми на ЕС, които могат да ви помогнат. Те включват EURES, където има специален раздел за търсещите работа и разширена функция „Твоята първа работа с EURES“,, която помага на лицата от 18 до 35-годишна възраст да намерят работа в ЕС, както и програмата „Еразъм +“, която предоставя разнообразни възможности за обучение и работа в мрежа за младите хора.

Къде можете да намерите повече информация?

Уебсайтът „Работни места в туризма“ съдържа много информация във връзка с работата в туристическия сектор. Като част от комуникационната кампания „Туризъм — свят на възможности“ (разработена в рамките на проекта „Схема за секторно сътрудничество в областта на уменията в туризма“), този уебсайт е предназначен да популяризира туристическата индустрия, да предоставя подкрепа на търсещите работа, които искат да започнат професионално развитие в туризма, и на дружествата, които търсят потенциални служители.

За да научите повече за възможностите за професионално развитие в туризма, проверете в раздела Интересувате се от професионално развитие в туризма?.

 

Връзки по темата:

„Работни места в туризма“

Твоята първа работа с EURES

„Еразъм+“

Изпълнителна агенция за малките и средните предприятия (EASME)

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Drop’pin@EURES

Търсене на съветникна ЕURES

Условия на живот и труд в държавите от EURES

База данни с работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
EURES обучениеПрепоръки и съветиНовини от пазара на труда/новини за мобилносттаНовини/доклади/статистикаТенденции при набиране на персоналМладост
Свързан раздел(и)
Условия на живот и труд
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.