Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel19 april 2017Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Werk of universiteit - wat is het beste voor jou?

Beslissen over je toekomst is nooit makkelijk, vooral wanneer je nog je hele leven voor je hebt en je je zorgen maakt of je misschien de verkeerde weg inslaat. Een van de eerste grote beslissingen die zich voor jongeren na de middelbare school aandienen: ga je naar de hogeschool of universiteit, of ga je meteen aan het werk? Het is een oude vraag die niet in een handomdraai te beantwoorden is. We hebben wat gedachten op een rijtje gezet die je hopelijk zullen helpen om te beslissen wat voor jou de juiste keuze is.

Work or university – which is right for you?
Shutterstock

Het hangt ervan af wat je met je leven wilt gaan doen...

Er zijn werkgebieden waar je als werknemer sowieso een universitaire graad moet hebben. Het gaat dan om meer traditioneel academische graden, zoals geneeskunde, wiskunde of wetenschap, waarvoor jaren studie nodig zijn om de nodige kennis op te doen.

Maar in heel wat sectoren, en dan gaat het vooral om technische beroepen, staat werkervaring op gelijke voet met een diploma omdat er praktische ervaring voor nodig is die je aan de universiteit of hogeschool soms niet mee krijgt. Bedenk eerst welke loopbaan iets voor jou is, en dan word je zo misschien al de juiste richting in gestuurd.

... en als je dat nog eigenlijk nog niet weet

En wat als je nog niet hebt beslist wat je wilt gaan doen? Wel, kiezen voor studeren of werken betekent niet dat je loopbaan voor de rest van je leven in steen staat gebeiteld. Als je later in een andere sector wilt gaan werken, dan is de tijd die je al studerend of werkend hebt doorgebracht niet verloren. Zo kun je je communicatieve en digitale vaardigheden overal mee naartoe nemen. Dat zijn immers vaardigheden die je om het even waar van pas zullen komen.

Het kan ook een goed idee zijn om te kijken welke vaardigheden en functies in trek zijn bij werkgevers. Daar zit misschien wel iets tussen dat je interesseert en het kan je kansen op een baan doen toenemen, of je nu meteen wilt gaan werken of eerst naar de universiteit of hogeschool wilt.

Je portemonnee speelt ook een rol

Geld is altijd een heikel punt maar het is wél een belangrijke factor, vooral in landen waar mensen na hun studies met torenhoge schulden opgezadeld zitten. De meeste cursussen zullen je tot op zekere hoogte geld kosten en dat kan je na je studies blijven achtervolgen, terwijl je met werken net geld opzij kunt zetten.

De investering kan op de lange termijn wel de moeite lonen doordat een universitaire graad de deur openzet naar beter betaalde functies. In heel wat EU-landen kun je ook aanspraak maken op een beurs, wat jongeren kan helpen om de universiteit of hogeschool door te komen zonder daarna jarenlang schulden te moeten aflossen.

Je kunt het allebei doen

Heel wat studenten combineren hun studies met een deeltijdse baan, om wat bij te verdienen of ervaring op te doen. Toch is de twee combineren niet altijd mogelijk, zeker wanneer je studierichting veel werk met zich meebrengt, maar het kan een goede manier zijn om het beste van twee werelden te krijgen.

Anderzijds geldt ook dat als je hebt beslist om te gaan werken, dat daarom nog niet betekent dat studeren geen optie meer is. De beschikbaarheid van leren op afstand neemt dankzij technologische verbeteringen alsmaar toe, terwijl deeltijdse cursussen door hun flexibiliteit op je behoeften kunnen worden toegesneden.

Meer en meer universiteiten en hogescholen proberen het dilemma op te lossen door cursussen aan te bieden waarbij studeren en werken worden gecombineerd. Als je zo'n cursus volgt, krijg je het beste van twee werelden, dus waarom niet kijken wat universiteiten of hogescholen in jouw land of in het buitenland je te bieden hebben?

Er is een derde mogelijkheid

Een andere mogelijkheid om de kloof tussen werken en studeren te dichten zijn leerplaatsen en stages. Ze zijn overigens een uitstekende manier om even te proeven van een sector of loopbaan die jou interesseert, en nuttige ervaring op te doen. Ga op de website Drop’pin@EURES naar de rubriek jongerenaanbiedingen om op zoek te gaan naar de gedroomde leerplek of stage.

Er zijn natuurlijk nog heel wat andere dingen waar je rekening mee moet houden - dit is nu eenmaal geen makkelijke beslissing - maar we hopen dat dit je heeft geholpen om enkele van de grootste overwegingen op een rijtje te zetten! En wat je ook beslist, waarom maak je het niet nog interessanter door het in een ander land te gaan doen? Ons artikel over studeren, een opleiding volgen of werken in het buitenland bevat cruciale tips om je te helpen de sprong te wagen.

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

EURES op Google+

Onderwerpen
Hints en tipsNieuws/rapporten/statistiekenJeugd
Gerelateerde sectie(s)
Leven & werken
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.