Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli19. huhtikuuta 2017Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosastoArvioitu lukuaika: 3 min

Töihin vai yliopistoon - mikä sopii parhaiten sinulle?

Tulevaisuutta koskevat päätökset eivät koskaan ole helppoja, erityisesti silloin, kun edessä on koko elämä ja huolena on väärän valinnan tekeminen. Nuori ihminen saattaa joutua tekemään ensimmäisen suurista tulevaisuuteen vaikuttavista päätöksistään heti koulun päättymisen jälkeen: valitsenko yliopiston vai suuntaanko suoraan työelämään? Kysymys on ikuinen, eikä siihen ole olemassa helppoa vastausta. Kokosimme yhteen joitakin ajatuksia, joista saattaa olla hyötyä päättäessäsi, mikä on parasta sinulle.

Work or university – which is right for you?
Shutterstock

Kysymys on siitä, mitä haluat tehdä elämälläsi...[A(1] 

Joillakin aloilla yliopistotutkinto on vähimmäisvaatimus. Näitä perinteisesti akateemisia aloja ovat lääketiede, matematiikka tai muut tieteenalat, jotka edellyttävät vuosien opiskelun tarvittavan tiedon omaksumiseksi.

Monilla aloilla - erityisesti ammatillisilla aloilla – työkokemusta arvostetaan yhtä paljon kuin tutkintoa, sillä se varmistaa käytännössä omaksuttuja taitoja, joita yliopiston kurssit eivät aina tarjoa.  Mieti ensin, minkälaisen uran haluaisit, se voi määrätä suunnan, joka sinun on valittava.

... ja ellet vielä tiedä

Et ehkä ole vielä päättänyt, mitä haluat tehdä? Valinta yliopiston ja työn välillä ei kuitenkaan tarkoita uran lukkoonlyömistä. Jos myöhemmin haluat vaihtaa toiselle alalle, yliopistossa tai työelämässä vietetty aika ei ole hukkaanheitettyä. Viestintä- ja digitaaliset taidot ovat siirrettävissä, ne ovat yleismaailmallisia. Niitä voi hyödyntää missä tahansa.

Sinun kannattaa ehkä myös tutustua taitoihin ja aloihin, joilla on eniten kysyntää työmarkkinoilla. Sieltä voit ehkä löytää jotain kiinnostavaa, joka voi vauhdittaa mahdollisuuksia työllistyä joko suoraan työmarkkinoilta tai yliopiston kautta.

Taloudelliset vaikutukset

Raha on hankala asia, mutta on tärkeää huomioida sen merkitys erityisesti maissa, joissa nuoret jättävät yliopiston raskaasti velkaantuneina. Koulutus maksaa melkein aina, ja voit joutua maksamaan opinnoista aiheutuneita kustannuksia myös yliopiston jälkeen, kun taas työssä voit kartuttaa säästöjäsi.

Yliopistotutkinto voi kuitenkin pitkällä aikavälillä olla kannattava sijoitus, koska se avaa usein ovet paremmin palkattuihin työpaikkoihin. Monessa EU-massa on myös mahdollista saada apurahoja, joiden avulla nuoret voivat suorittaa yliopistotutkinnon ilman pitkäaikaista velan takaisinmaksuprosessia opintojen päätyttyä.

Voit tehdä molempia

Moni yliopisto-opiskelija työskentelee opintojen ohessa joko saadakseen lisävaroja tai kokemusta. Se ei ehkä aina ole mahdollista erityisesti sellaisissa opinnoissa, joiden työtaakka on raskas. Mutta työskentelemällä opintojen ohessa voit ehkä saada irti sen, mikä on parasta sekä opinnoissa että työelämässä.

Työelämän valitseminen ei myöskään tarkoita, että olet lopullisesti sulkenut pois opinnot. Uuden tekniikan ansiosta opintoja voi yhä useammin suorittaa etäopintoina, ja osa-aikakursseja järjestetään joustavasti opiskelijan tarpeet huomioon ottaen.

Tämän ongelman ratkaisemiseksi yliopistot järjestävät nykyään usein myös kursseja, joihin sisältyy sekä opinto- että työvaiheet. Osallistumalla sellaiselle kurssille saat irti parhaat palat molemmista maailmoista. Kannattaa siis tutustua sekä oman maan että ulkomaiden yliopistojen tarjontaan.

On olemassa kolmaskin vaihtoehto

Työn ja opintojen välistä eroa voidaan kaventaa oppisopimuskoulutuksella tai harjoittelulla. Tämän vaihtoehdon avulla voit varovasti tutustua itseäsi kiinnostavaan alaan tai uraan ja saada samalla hyödyllistä kokemusta. Käy ensin tutustumassa Drop’pin@EURESin nuorille tarkoitettuun osioon, kun aloitat oppisopimuskoulutuksen tai harjoittelupaikan hakemisen.

On tietenkin muitakin huomioon otettavia asioita. Päätös ei ole helppo. Mutta toivottavasti olemme tässä onnistuneet esittämään tärkeimmät asiat. Riippumatta päätöksestäsi ehdotamme, että liität siihen toisen ulottuvuuden opiskelemalla tai työskentelemällä toisessa maassa. Uutisartikkelissa opiskelusta, harjoittelusta ja työskentelystä ulkomailla on keskeistä tietoa, jotta pääset alkuun.

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Drop’pin@EURES

Hae EURES-neuvojaa

Elin- ja työolot EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

EURES Google+

 

Aiheet
  • Vinkkejä
  • Uutiset/raportit/tilastot
  • Nuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Sektori
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.