Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel30 mei 2018Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie

Wat maakt een werkgever tot een "goede werkgever"?

Talrijke onderzoeken vertellen je welke bedrijven het grootst zijn of welke de meeste werknemers hebben. Maar voor werkzoekenden draait niet alles om grootte. De "beste" werkgevers zijn degenen die werknemers geven waar ze om vragen.

What makes a “good employer”?
EURES

De meeste werkgevers hopen uiteraard aantrekkelijk te zijn voor potentiële werknemers, maar door welke aspecten van een werkgever laat iemand zijn baankeuze eigenlijk sturen? Wat maakt een werkgever aantrekkelijk?

In 2015 publiceerde Cedefop – het Europees Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding – zijn Europees onderzoek naar vaardigheden en banen. Als onderdeel van het onderzoek, dat gericht was op de mismatch in vaardigheden, vroeg Cedefop 49 000 volwassen werknemers uit alle 28 lidstaten van de Europese Unie wat van invloed was geweest op hun beslissing om hun huidige baan te accepteren.

De resultaten lieten zien dat het er bij werknemers niet primair om gaat een baan te vinden die aansluit bij hun vaardigheden. Tot de belangrijkste beweegredenen behoorden dat het werk interessant is en voldoening geeft, op de voet gevolgd door baanzekerheid en een goed evenwicht tussen werk en privéleven.

Werkgevers doen er vanzelfsprekend goed aan om hierop in te spelen. Het is belangrijk dat je als bedrijf niet alleen maar adverteert met functiebeschrijvingen, maar aan sollicitanten ook duidelijk maakt dat je het belang van deze beweegredenen begrijpt en laat zien hoe je daaraan tegemoet kunt komen.

Universum, specialist op het terrein van werkgeversimago, probeert in zijn jaarlijkse Talent Survey te achterhalen wat we precies onder "aantrekkelijkheid" moeten verstaan. Dit jaar werden 198 500 studenten bedrijfskunde en techniek/IT in de twaalf grootste economieën van Europa ondervraagd.

Het is wellicht niet verrassend dat bij zowel studenten bedrijfskunde als techniek/IT Google – wereldwijd bekend om zijn bedrijfscultuur, die creativiteit bevordert en veel "extraatjes" biedt – bovenaan de Universum-lijst met gewilde werkgevers staat. Het enige andere bedrijf dat op beide lijsten voorkomt was een andere technologiegigant, Microsoft, die op plaats twee bij studenten techniek/IT en op plaats drie bij studenten bedrijfskunde staat.

Deze twee bedrijven staan ook bovenaan de Forbes Global 2000-lijst van dit jaar (die bedrijven rangschikt naar omzet, winst, vermogen en marktwaarde), dus voor sommigen doet grootte er wellicht toch toe. Maar wat trekt studenten aan in deze werkgevers, afgezien van de verlokking om hun cv te sieren met een klinkende merknaam?

Uit het onderzoek van Universum blijkt dat studenten bedrijfskunde op zoek zijn naar kansen op een hoog toekomstig salaris, vakinhoudelijke training en ontwikkeling en goede referenties voor de toekomst. Studenten IT en techniek geven voorrang aan innovatie, maar zijn eveneens op zoek naar vakinhoudelijke training en ontwikkeling, een hoog toekomstig salaris en naar een creatieve en dynamische werkomgeving – iets waarin Google duidelijk voorziet.

Dus wat vertellen de uitkomsten van deze twee onderzoeken ons? Het is duidelijk, ten eerste, dat er verschillen bestaan tussen de werkenden die door Cedefop zijn onderzocht en de studenten die in het onderzoek van Universum zijn ondervraagd. Daarnaast tonen de uitkomsten van Universum aan dat verschillende studenten verschillende carrièreprioriteiten stellen, afhankelijk van de sector waarin ze willen werken.

In het licht hiervan is duidelijk dat iedere werkgever er verstandig aan doet zijn imago zorgvuldig af te stemmen op het gewenste werknemersprofiel. Werkgevers hoeven geen Google te zijn om getalenteerde, kundige werknemers aan te trekken, maar zij moeten wel nadenken over hun positionering en de factoren die hen onderscheidend maken. Dit kan door de juiste werkomgeving en een positieve bedrijfscultuur te creëren en door zich in te zetten voor de opleiding en ontwikkeling van alle werknemers.

 

Verwante links:

Europees onderzoek naar vaardigheden en banen

Universum Talent Survey

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Levens- en arbeidsomstandigheden in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Toekomstige online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
Bedrijf/OndernemerschapHints en tipsWervingstrends
Sector
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.