Glavni sadržaj
EURES
Novinski članak30. studenoga 2022.Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Kako EU pomaže osobama s invaliditetom

U svijetu se 3. prosinca obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Saznajte što EU čini kako bi se osobama s invaliditetom u Europi zajamčio ravnopravan pristup obrazovanju, zapošljavanju, objektima infrastrukture, proizvodima i uslugama.

What the EU does to support persons with disabilities

Iako u EU-u živi oko 87 milijuna osoba s invaliditetom, one su često žrtve nepravednog postupanja ili diskriminacije. Stopa zaposlenosti među osobama s invaliditetom daleko je ispod prosječne stope zaposlenosti u EU-u i iznosi samo 50 %. Pristup tih osoba obrazovanju također je slab, a samo 30 % njih ima visoko obrazovanje. Osim toga, više od četvrtine osoba s invaliditetom izloženo je riziku od siromaštva ili društvene isključenosti.

EU ulaže velike napore u rješavanje tih izazova s pomoću različitih mjera. Sve države članice EU-a obvezale su se na poboljšanje životnih uvjeta osoba s invaliditetom, u skladu s Ugovorom o funkcioniranju EU-a i Poveljom EU-a o temeljnim pravima

Europski stup socijalnih prava

U načelu 17. europskog stupa socijalnih prava navodi se da osobe s invaliditetom imaju pravo na potporu dohotku koja im omogućuje dostojan život, usluge koje im omogućuju sudjelovanje na tržištu rada i u društvu te radno okruženje prilagođeno njihovim potrebama.

Saznajte više o europskom stupu socijalnih prava.

Strategija o pravima osoba s invaliditetom za razdoblje 2021. – 2030.

U ožujku 2021. Europska komisija predstavila je i ambicioznu Strategiju o pravima osoba s invaliditetom za razdoblje 2021. – 2030. Cilj je strategije osigurati da osobe s invaliditetom u potpunosti sudjeluju u društvu na ravnopravnoj osnovi s drugima u EU-u i izvan njega. Sadržaj strategije temelji se na Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osobama s invaliditetom, koju su potpisale sve države članice.

Saznajte više o Strategiji o pravima osoba s invaliditetom za razdoblje 2021. – 2030.

Europski akt o pristupačnosti

Kao dopuna strategiji, Europski akt o pristupačnosti svima jamči pristup nizu svakodnevnih proizvoda i usluga. U skladu s tim aktom, poduzeća trebaju do 2025. uskladiti svoje proizvode i usluge sa zajedničkim europskim zahtjevima u pogledu pristupačnosti.

Saznajte više o Europskom aktu o pristupačnosti.

Financiranje

EU svake godine dodjeljuje bespovratna sredstva za nekoliko europskih organizacija i nevladinih organizacija koje se bave problemima osoba s invaliditetom. Cilj je bespovratnih sredstava omogućiti izgradnju kapaciteta tih organizacija i olakšati njihovo sudjelovanje u procesima na razini EU-a (npr. davanje mišljenja u postupku izrade zakonodavstva i politika EU-a).

Saznajte više o programu Građani, ravnopravnost, prava i vrijednosti.

Odaberite EURES

Ako imate problema pri pronalaženju posla ili želite promijeniti posao, obratite se savjetniku EURES-a u svojoj zemlji. Na portalu EURES-a dosad je objavljeno više od 3,9 milijuna slobodnih radnih mjesta, pa vas možda samo nekoliko klikova mišem dijeli od početka nove poslovne karijere.

Posjetite ovu stranicu i saznajte više o tome kako EU pomaže osoba s invaliditetom

 

Korisne poveznice:

Strategija o pravima osoba s invaliditetom za razdoblje 2021. – 2030.

Povelja EU-a o temeljnim pravima

Savjetnik EURES-a u vašoj zemlji

Europski akt o pristupačnosti

Europski stup socijalnih prava

Saznajte više o programu Građani, ravnopravnost, prava i vrijednosti

Osobe s invaliditetom

Ugovoru o funkcioniranju EU-a

Konvencija Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
Vijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnostiVijesti/izvješća/statistikeMladost
Povezani odjeljak(i)
Podaci o tržištu rada
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.