
Profiloptimering
Akkurat som CV-en din er LinkedIn-profilen din et verktøy du kan bruke til å gjøre et godt førsteinntrykk. Forskjellen er at arbeidsgiverne får tilgang til denne profilen med bare et tastetrykk, uansett hvor de er i verden, når som helst! Her er en kort sjekkliste du kan bruke for å sikre at profilen din gir det inntrykket du ønsker:
- Lag en klar overskrift. Det er viktig at rekruttererne umiddelbart forstår hva ditt spesialfelt er, for å kunne se om den oppfyller kravene til ledige stillinger de har.
- Bruk sammendragsboksen for å fortelle hvorfor det er deg de skal velge. Ikke lag sammendraget for langt – ellers risikerer du at de ikke gidder å lese alt. Skriv et par setninger om karrieremålene dine og hva du har å tilby selskapet. Så lager du et nytt avsnitt om hvilke ferdigheter du har å tilby.
- Gjør profilen din lett å finne. Hvis du setter profilen din til «offentlig tilgjengelig» eller i det minste «søkbar», øker du sjansene dine for å bli sett av potensielle arbeidsgivere.
- Spør tidligere arbeidsgivere eller kolleger om de kan gi deg en skriftlig anbefaling. En personlig anbefaling ser mye bedre ut på kompetanseoversikten enn bare en liste over anerkjente ferdigheter.
- List opp tidligere (eller nåværende) jobber og beskriv nærmere hvilken funksjon du har innehatt i hver av dem. Husk å få med spesielle ting du har oppnådd og hvilken kompetanse eller erfaring det ga deg.
- Er du medlem av en yrkesorganisasjon, tar du det med.
- Ta også med dine viktigste personlige interesser og hobbyer som gjenspeiler ferdighetene dine. Det kan være nettopp dette som viser en rekrutterer hvilken rolle du kan ha i selskapet.
- Velg et profesjonelt foto av deg selv. Du skal ta deg best mulig ut. Vis ansiktet ditt, og pass på at bildet gir det rette inntrykket av hva slags person du er. Du skal virke vennlig og positiv, men samtidig forretningsmessig.
- Kontroller at du ikke har stave- eller grammatikkfeil. Utarbeid først teksten din i et program med automatiske kontrollfunksjoner. Les grundig gjennom det hele før du publiserer profilen din. Bruk en ordbok om du er i tvil om hvordan et ord staves.
Så er du klar for jobbjakten!
Sett opp en liste over hvilke bedrifter du ønsker å nå
Start med alle bedriftene du kjenner hvor du kunne tenke deg å jobbe, og hvor kompetansen din kan komme til nytte. Ta med forrige arbeidsgiver for å komme i kontakt med tidligere kolleger som kan bidra til å bygge ut nettverket ditt.
Bruk bedriftssøk i LinkedIn for å finne andre bedrifter i samme bransje eller som kan ha bruk for din kompetanse. Søk ved hjelp av nøkkelord kan være et greit sted å begynne, og så kan du deretter filtrere etter sted og etter om du ha noen kontakter der. Husk også på å ta med eventuelle konkurrenter av din forrige arbeidsgiver og også andre selskaper i samme konsern.
Finn «Topp 10»
Bruk Google til å søke etter de største bedriftene som ditt arbeidsområde er relevant for. Så sjekker du omtaler fra ansatte, for eksempel på Glassdoor. Se spesielt etter relativt ferske nyhetsartikler som kan gi deg opplysninger om hvordan bedriften gjør det.
Sjekk hvor mange ansatte de har på bedriftssidene på LinkedIn.
Ta kontakt
Bruk søkefunksjonene i LinkedIn for å finne personer som jobber i hvert selskap. Da vil du finne ut om du allerede kjenner noen i bedriften, enten via dine direkte kontakter og tidligere studiekamerater eller via grupper eller diskusjoner.
Send en personlig melding til de du har forbindelse med, og som jobber der. Si at du er interessert i å jobbe der, og be om råd om hvem du bør kontakte for eventuelle ledige stillinger.
Finn ut hvem som er personalansvarlig eller andre ansvarshavende i den aktuelle avdelingen. Hvis dere har felles kontakter, kan du invitere dem direkte til å knytte kontakt med deg. Hvis dere ikke har det, vil LinkedIn komme med forslag til personer som kan introdusere deg. Ta alltid med en melding som viser at du er interessert i selskapet. Si hva du har å tilføre selskapet og at du ville sette stor pris på å høre om de har ledige stillinger.
Finn fram til selskaper eller personer som passer til dine interesser
Lyst på forandring? Er du grafisk designer og har lyst til å skape originale bokomslag? Er du bitt av treningsbasillen og ønsker å designe treningsklær? Søk etter selskaper som kan være relevante for dine interesser, og sjekk ut hva slags stillinger folk har der. Knytt nye kontakter med andre arbeidstakere med de samme interessene. De kan sette deg i kontakt med andre selskaper, så får du utvidet jobbsøket ditt.
Å følge selskaper i bransjer du interesserer deg for, vil gjøre det lettere å opprettholde motivasjonen til å være aktiv på arbeidsmarkedet. Det viktigste å huske her er: Ikke vent på at stillingsannonsen skal komme – ta det første skrittet selv så du er tilgjengelig så snart det byr seg en åpning. Kontakt arbeidsgivere som du mener det kan være verdt å jobbe for. Det kan være nettopp din personlige interesse som gjør at din profil stikker seg ut og bidrar til at du haler i land drømmejobben!
Vil du vite mer om hvordan du får mest mulig ut av dette allsidige sosiale mediet og klarer å fange rekrutterernes blikk? Sjekk ut de 10 beste tipsene til å skille deg ut på LinkedIn.
Relevante lenker:
Les mer:
Finn en EURES-medarbeider
Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene
EURES' jobbdatabase
EURES' tjenester for arbeidsgivere
EURES' aktivitetskalender
Kommende arrangementer på nett
EURES på Facebook
EURES på Twitter
EURES på LinkedIn
Nærmere opplysninger
- Publikasjonsdato
- 18 april 2018
- Forfattere
- European Labour Authority | Directorate-General for Employment, Social Affairs and Inclusion
- Temaer
- Business /EntreprenørskapEU-verktøykasse for mobilitetRåd og tipsArbeidsmarkedsnyheter/mobilitetsnyheterRekrutteringstrenderSosiale medierUngdom
- Relaterte seksjon(er)
- Leve- og arbeidsvilkår
- Sektor
- Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles