Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre28 august 2020Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune

Priorități majore pentru angajatori într-o lume post-COVID-19

Odată cu revenirea treptată la situația de normalitate, este esențial ca angajatorii să identifice și să abordeze prioritățile majore pentru întreprinderile lor. Vă prezentăm câteva dintre principalele priorități pe care, în opinia noastră, întreprinderile ar trebui să le aibă în vedere la derularea activității în „noua situație de normalitate”.

Top priorities for employers in a post-COVID-19 world
Shutterstock

Sprijinirea unui program de lucru flexibil

Într-o lume post - COVID-19, este important ca angajatorii să lase în continuare personalul să lucreze de acasă, dacă este posibil. Mulți lucrători vor alege, probabil, să se întoarcă la birou, însă angajații cu imunitate scăzută și cei care locuiesc cu persoane expuse riscului trebuie să aibă posibilitatea de a lucra în siguranță de acasă. În plus, patronii de întreprinderi trebuie să se asigure că telelucrătorii lor dispun de toate instrumentele  și dispozitivele necesare pentru a-și desfășura activitățile în mod eficient.

Protejarea sănătății lucrătorilor

Patronii de întreprinderi trebuie să respecte legislația națională și să se asigure că mediul de lucru este sigur pentru ca angajații să se întoarcă la muncă. Există numeroase măsuri care pot fi adoptate de angajatori pentru a proteja sănătatea personalului, de exemplu o distanță mai mare între birouri, punerea în aplicare a normelor de distanțare socială la birou, instalarea de dispozitive de dezinfectare și creșterea gradului de curățare a birourilor și a suprafețelor mari de contact. De asemenea, angajatorii trebuie să fie la curent cu îngrijorările personalului (de exemplu, prin sondaje organizate la nivelul întreprinderii).

Utilizarea noilor competențe ale lucrătorilor

Criza provocată de epidemia de coronavirus a scos la iveală competențe nebănuite pentru numeroși angajați, cum ar fi flexibilitatea și adaptabilitatea. Angajatorii au descoperit „talente ascunse” la unii dintre angajații lor, cum ar fi calități de lider și gândire inovatoare, care nu ar trebui trecute cu vederea. Patronii de întreprinderi pot lua în considerare posibilitatea ca acești lucrători să devină responsabili de programe de mentorat, de comitete sociale sau de formarea de la distanță a noilor angajați. În plus, angajații cu gândire inovatoare ar putea participa la sesiuni de reflecție pentru noi oportunități de afaceri, iar cei cu înclinație pentru tehnică și informatică ar putea testa noi tehnologii de protejare a întreprinderii de crize viitoare.

Încurajarea socializării în rândul personalului

Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale muncii de acasă este lipsa interacțiunii sociale cu prietenii și colegii. Este important ca angajatorii să creeze mai multe oportunități de socializare la birou, cum ar fi încurajarea de pauze de cafea mai numeroase, crearea de acțiuni de tip „happy hours” în zilele de vineri sau organizarea de evenimente la nivel de întreprindere. Acest lucru poate contribui la reunirea echipei după luni întregi de izolare.

Abordarea cu seriozitate a sănătății psihice

Incertitudinea socială și economică cauzată de COVID-19 a exercitat o mare presiune asupra confortului psihic al oamenilor. Este esențial ca angajatorii să pună pe primul loc sănătatea psihică a personalului în următoarele luni, deoarece este foarte important să aibă angajați mulțumiți. Patronii de întreprinderi trebuie să se asigure că întreprinderile lor dispun de planuri de acțiune pentru promovarea stării de bine, astfel încât lucrătorii să se simtă sprijiniți.

Îmbunătățirea comunicării interne

Este important ca angajatorii să se asigure că există canale de comunicare clare pentru ca personalul să fie informat cu privire la schimbările din întreprindere. Există o mare incertitudine cu privire la viitor, iar întreprinderile trebuie să fie pregătite să ia decizii rapide fără a-și lăsa lucrătorii să se întrebe ce se întâmplă. Comunicarea clară și constantă va face ca angajații să fie mulțumiți și convinși că angajatorul e stăpân pe situație.

Citiți articolul despre cum ne-a schimbat criza COVID-19 modul de lucru.

 

Linkuri conexe:

Primele 8 instrumente de colaborare online pentru echipe aflate la distanță

Patru feluri în care COVID-19 ne-a schimbat modul de lucru

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

Teme
Afaceri / AntreprenoriatȘtiri externe EURESPărțile interesate externeSugestii și sfaturiȘtiri despre piața muncii/știri despre mobilitateTendințe de recrutare
Secțiuni aferente
Condiții de viață și de muncă
Sectorul
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.