Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel7 oktober 2021Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 3 min

Acht belangrijke vragen over COVID-19 voor tijdens een sollicitatiegesprek

Sinds het begin van de COVID-19-pandemie hebben veel bedrijven hun werkwijze veranderd door verschillende veiligheidsmaatregelen of werken op afstand en/of hybride werkvormen in te voeren. We zetten hier acht belangrijke vragen over COVID-19 op een rij die je aan je toekomstige werkgever kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek.

Top 8 COVID-19 questions every jobseeker should ask at interviews
Unsplash

Voor kandidaten voelt een sollicitatiegesprek soms aan als een verhoor. Het moet echter een dialoog zijn, om beide partijen de kans te geven te bepalen of zij bij elkaar passen. Door relevante vragen te stellen kunnen werkzoekenden ook echt geïnteresseerd en bekwaam overkomen en een goede eerste indruk maken op de interviewer.

Houd er rekening mee dat kandidaten doorgaans aan het eind van het gesprek de gelegenheid krijgen om vragen te stellen. Laat de gespreksleiding dus over aan de werkgever. Als vuistregel is het verstandig om twee tot vier vragen voor te bereiden. Hoe verder het gesprek vordert, des te meer vragen kun je stellen.

Welke lessen heeft het bedrijf geleerd uit de crisis?

De meeste bedrijven waren niet voorbereid op de veranderingen die de pandemie met zich bracht voor de werkomgeving. Veel werkgevers hebben zich echter snel weten aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Het is zinvol om te weten welke lessen de werkgever heeft geleerd, zodat je kunt beoordelen hoe hij in de toekomst op soortgelijke crises zal reageren en of hij werken op afstand zal toestaan.

Hoe zorgt u voor de veiligheid van werknemers bij conflicten met klanten over de veiligheidsvoorschriften?

Conflicten over mondkapjes en andere veiligheidsvoorschriften kunnen vrij vaak voorkomen in banen met veel klantcontact, zoals winkelbediende of barista. Het is goed als de werkgever richtlijnen hanteert over de omgang met en het de-escaleren van dergelijke conflicten.

Wat doet het bedrijf om het personeel te beschermen als een werknemer COVID-19 krijgt?

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen en de hoge vaccinatiegraad is de kans nog steeds groot dat werknemers besmet raken met COVID-19. Een goede werkgever zal daarom voor een passend beleid zorgen om de rest van het personeel te beschermen, bijvoorbeeld door regelmatige tests, thuiswerken enz.

Ondersteunt u werknemers die voor een ziek gezinslid moeten zorgen?

Als je een gezinslid hebt dat kwetsbaar is voor het virus, is dit een belangrijke vraag. Helaas tonen niet alle werkgevers evenveel begrip voor werknemers die voor een ziek gezinslid moeten zorgen. Vraag dus welk beleid je toekomstige werkgever voor een dergelijke situatie hanteert.

Wat is uw beleid ten aanzien van thuiswerken?

Aan het begin van de pandemie zagen veel bedrijven zich gedwongen om hun werknemers thuis te laten werken. Nu de beperkende maatregelen in Europa langzamerhand worden opgeheven, kunnen bedrijven weer zelf bepalen hoe zij willen werken. Vraag de werkgever dus of hij de optie biedt (of gaat bieden) om op lange termijn flexibel of op afstand te werken, als je daar belang aan hecht.

Welke ondersteuning biedt u aan telewerkers?

Sommige werkgevers bieden uiteenlopende welzijnspakketten, scholingen en uitrusting (zoals laptops, desktops, webcams) om hun personeel in staat te stellen op afstand te werken. Vraag de werkgever welke ondersteuning er beschikbaar is als je vanuit huis werkt.

Welk effect heeft COVID-19 op de functie?

Het is belangrijk om te weten welke gevolgen de pandemie of een soortgelijke crisis heeft voor jouw functie. Vraag je toekomstige werkgever of de kerntaken van jouw functie tijdens de pandemie zijn veranderd, en zo ja, hoe. Hierdoor krijg je alvast een idee van wat je te wachten staat in de toekomst.

Hoe toekomstzeker is deze functie?

Deze vraag houdt nauw verband met de vorige. In deze grillige tijden is baanzekerheid belangrijk voor elke werkzoekende. Vraag je toekomstige werkgever hoe deze functie op lange termijn kan worden veiliggesteld. Als je functie voldoende flexibiliteit biedt en de werkgever bereid is om voor de nodige aanpassingen aan extreme omstandigheden te zorgen, zijn de kansen gunstig.

Een online sollicitatiegesprek kan een hele uitdaging zijn. Daarom hebben we een aantal tips voor je hoe je indruk kunt maken op je toekomstige werkgever en hoe je jezelf virtueel het best kunt presenteren.
 

Links:

Uitblinken tijdens het sollicitatiegesprek – hoe doe je dat?
 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

Onderwerpen
  • Wervingstrends
  • Jeugd
Gerelateerde sectie(s)
Sector
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.