Siirry pääsisältöön
EURES (EURopean Employment Services)
Uutisartikkeli7. lokakuuta 2021Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Kahdeksan tärkeää covid-19-pandemiaan liittyvää kysymystä, jotka työnhakijan kannattaa esittää työhaastattelussa

Covid-19-pandemian alkamisen jälkeen monet yritykset ovat muuttaneet toimintatapaansa ottamalla käyttöön erilaisia turvallisuustoimia ja etä- tai hybridityöskentelymalleja. Tässä kahdeksan tärkeää covid-19-pandemiaan liittyvää kysymystä, joita voi esittää tulevalle työnantajalle työhaastattelussa.

Top 8 COVID-19 questions every jobseeker should ask at interviews
Unsplash

Työhaastattelut voivat usein tuntua hakijasta kuulustelulta. Jotta molemmat osapuolet voisivat päätellä sopivatko he toisilleen, haastattelujen pitäisi tuntua enemmänkin keskusteluilta. Esittämällä olennaisia kysymyksiä työnhakijat voivat vaikuttaa aidosti kiinnostuneilta ja päteviltä ja antaa itsestään hyvän ensivaikutelman haastattelijalle.

Hakijoille annetaan yleensä mahdollisuus esittää kysymyksiä haastattelun lopulla, joten on hyvä antaa työnantajan ohjata keskustelua. Hyvä nyrkkisääntö on miettiä valmiiksi kahdesta neljään kysymystä. Mitä pidemmälle haastatteluprosessi etenee, sitä enemmän voi esittää kysymyksiä.

Mitä yritys on oppinut kriisistä?

Useimmat yritykset eivät olleet valmistautuneet siihen, miten pandemia muutti työelämää. Monet työnantajat ovat kuitenkin sopeutuneet nopeasti uusiin olosuhteisiin. On tärkeää kuulla millaisia asioita työnantaja on tilanteesta oppinut, jotta voit päätellä, miten hyvin se on valmistautunut reagoimaan vastaaviin kriiseihin tulevaisuudessa tai hyväksymään etätyöskentelyn.

Miten huolehditte työntekijöiden turvallisuudesta turvallisuussääntöjä koskevissa erimielisyyksissä asiakkaiden kanssa?

Kasvosuojuksia ja muita turvallisuussääntöjä koskevat kiistat voivat olla yleisiä asiakaspalvelutehtävissä, kuten esimerkiksi myymälä- tai kahvila- ja baarityöntekijöiden työssä. On tärkeää, että työnantajalla on ohjeistus tällaisten kiistatilanteiden hallintaan ja lievittämiseen.

Miten yritys pitää huolta muun henkilöstön turvallisuudesta, jos joku työntekijöistä saa koronavirustartunnan?

Kaikista varotoimista ja korkeasta rokotekattavuudesta huolimatta on todennäköistä, että jotkut työntekijöistä saavat koronatartunnan. Hyvällä työnantajalla on valmiina käytäntö, jolla valmistetaan muun henkilöstön turvallisuus, esimerkiksi säännöllisellä testauksella ja etätyöjärjestelyillä.

Tarjoatteko jonkinlaista tukea, jos työntekijän täytyy huolehtia sairastuneesta perheenjäsenestä?

Tämä on tärkeä kysymys, jos perheessäsi on henkilö, jonka terveydelle virustartunta on riski. Valitettavasti kaikki työnantajat eivät ole yhtä joustavia, jos työntekijän on huolehdittava sairaasta perheenjäsenestä. Ota selville, onko työnantajalla käytäntö tällaisen tilanteen varalle.

Millainen etätyökäytäntö teillä on?

Pandemian alussa monien yritysten oli pakko lähettää työntekijät etätöihin. Rajoituksia kuitenkin poistetaan vähitellen ympäri Eurooppaa, ja monet yritykset voivat nyt päättää parhaaksi katsomastaan työskentelytavasta. Jos asialla on sinulle merkitystä, kysy työnantajalta, ovatko pitkäaikainen etätyö tai joustava työskentelymuoto mahdollisia, tai onko sellaista suunnitteilla.

Mitä tukea tarjoatte etätyöntekijöille?

Jotkin työnantajat tarjoavat erilaisia työhyvinvoinnin paketteja, koulutusta ja laitteita (esim. kannettavat tietokoneet, pöytätietokoneet, web-kamerat) työntekijöidensä etätyöskentelyn tueksi. Varmista työnantajalta, millaista tukea etätyöntekijöille on tarjolla.

Miten covid-19 on vaikuttanut työtehtäviin?

On tärkeää ymmärtää, millaisia vaikutuksia pandemialla tai vastaavalla kriisillä voi olla toimenkuvaan. Kysy työnantajalta, ovatko ydintehtävät muuttuneet pandemian aikana, ja millaisia muutokset ovat olleet. Näin saat käsityksen siitä, mitä tulevaisuudessa on odotettavissa.

Onko työtehtävä mielestänne turvattu pitkällä aikavälillä?

Tämä liittyy suoraan edelliseen kysymykseen. Näinä epävarmoina aikoina työsuhdeturva on erittäin tärkeää työnhakijalle. Kysy työnantajalta, miten varmaa työtehtävän säilyminen on pitkällä aikavälillä. Jos toimenkuva on joustava ja työnantaja osoittaa olevansa valmis sopeutumaan ja mukautumaan ääriolosuhteisiin, kaiken pitäisi olla kunnossa.

Työhaastattelu verkossa voi olla ajatuksena pelottava. Siksi olemme antaneet vinkkejä, joiden avulla voit tehdä vaikutuksen tulevaan työnantajaasi ja antaa itsestäsi parhaan mahdollisen kuvan virtuaalisesti.
 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Kuinka voit erottua eduksesi verkossa tehtävässä työhaastattelussa
 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Hae EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat tapahtumat verkossa

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
RekrytointitrenditNuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.