Gå til hovedindholdet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhedsartikel7. oktober 2021Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, Generaldirektoratet for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion3 min læsetid

De 8 bedste covid-19-spørgsmål, alle jobsøgende bør stille til jobsamtalen

Siden starten af covid-19-pandemien har mange virksomheder ændret deres måde at arbejde på og indført forskellige sikkerhedstiltag eller arbejdsformer som hjemmearbejde eller hybridarbejde.  Her er otte vigtige covid-19-spørgsmål, du kan stille en kommende arbejdsgiver til jobsamtalen.

Top 8 COVID-19 questions every jobseeker should ask at interviews
Unsplash

Jobsamtaler kan for ansøgeren ofte føles som et forhør. Men for at begge parter skal kunne finde ud af, om de matcher hinanden, er det vigtigt, at det mere føles som en samtale. Ved at stille relevante spørgsmål, kan ansøgerne nemlig også vise, at de er oprigtigt interesserede og kompetente, hvilket kan give intervieweren et godt førstehåndsindtryk.

Vær opmærksom på, at ansøgere normalt først får mulighed for at stille spørgsmål til sidst, så du bør lade arbejdsgiveren styre samtalen. En god tommelfingerregel er at have forberedt to til fire spørgsmål. Som samtalen skrider frem, kan du altid stille flere spørgsmål.

Hvad har virksomheden lært af krisen?

De fleste virksomheder var ikke forberedte på, hvordan pandemien ville forandre arbejdsmarkedet. Mange arbejdsgivere har imidlertid hurtigt tilpasset sig de nye omstændigheder. Det er vigtigt at se på, hvad arbejdsgiveren har lært, så du kan se, hvor parate de er til at reagere på lignende kriser i fremtiden eller acceptere hjemmearbejde.

Hvordan beskytter I medarbejderne ved konflikter med kunder vedrørende sikkerhedsregler?

Konflikter vedrørende ansigtsmasker og andre sikkerhedsregler kan være ret almindelige i job, hvor medarbejdere har direkte kontakt med kunder, som f.eks. medarbejdere i en butik eller en café. Det er vigtigt, at virksomheden har en vejledning til, hvordan de håndterer og forhindrer konflikter.

Hvad gør virksomheden normalt for at beskytte resten af personalet, hvis en medarbejder får covid-19?

Trods alle sikkerhedsforanstaltninger og de høje vaccinationsrater kan en medarbejder stadig blive smittet med covid-19. En god arbejdsgiver vil have indført en procedure med regler, der beskytter resten af personalet, f.eks. i form af regelmæssig testning, muligheder for hjemmearbejde osv.

Har I nogen form for hjælp til ansatte, der skal tage sig af et sygt familiemedlem?

Hvis du har et familiemedlem, der er sårbart over for virusset, er det vigtigt, at du stiller det spørgsmål. Ikke alle arbejdsgivere er nemlig lige forstående, hvis du er nødt til at tage dig af et sygt familiemedlem. Se, om din arbejdsgiver har en praksis på området.

Hvad er jeres praksis for hjemmearbejde?

I begyndelsen af pandemien blev mange virksomheder tvunget til at sende deres medarbejdere hjem for at arbejde. Restriktionerne ophæves dog gradvist i hele Europa, og mange virksomheder kan nu vælge deres foretrukne arbejdsmåde. Hvis det er vigtigt for dig, så spørg arbejdsgiveren, om arbejdspladsen har indført (eller har planer om at indføre) mulighed for langvarigt fleksibelt arbejde eller hjemmearbejde.

Hvilken hjælp får hjemmearbejdende?

Nogle arbejdsgivere tilbyder forskellige velfærdspakker, kurser og udstyr (f.eks. bærbare computere, desktopcomputere, webkameraer) for at hjælpe deres ansatte med at udføre arbejdet hjemmefra. Sørg for at spørge arbejdsgiveren, hvilken hjælp hjemmearbejdende medarbejdere får.

Hvordan har covid-19 påvirket jobbet?

Det er vigtigt at finde ud af, hvordan dit job kan blive påvirket af pandemien eller lignende kriser. Spørg din arbejdsgiver, om jobbets kerneopgaver har ændret sig under pandemien, og evt. hvordan. Det vil give dig en idé om, hvad du kan forvente i fremtiden.

Er der tryghed i jobbet på længere sigt?

Dette hænger direkte sammen med det foregående spørgsmål. I disse usikre tider er jobsikkerhed meget vigtig for alle jobsøgende. Spørg din arbejdsgiver, hvordan det forholder sig med jobsikkerheden på længere sigt. Så længe der stadig er mulighed for fleksibilitet i forbindelse med dit job, og det fremgår, at arbejdsgiveren er villig til at omstille sig og tilpasse sig ekstreme omstændigheder, skal det nok gå.

Det kan være overvældende at føre en jobsamtale online. Heldigvis kan vi hjælpe dig med nogle tips til, hvordan du kan gøre et godt indtryk på din fremtidige arbejdsgiver og præsentere dig selv bedst muligt til en online jobsamtale.
 

Relevante links:

Hvordan skiller man sig ud i en online jobsamtale
 

Læs mere:

Europæiske jobdage

Find en Euresvejleder

Leve- og arbejdsvilkår i Eureslandene

Eures' jobdatabase

Eures' tjenester for arbejdsgivere

Eures' kalender over events

Kommende onlineevents

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Emner
  • Rekrutteringstendenser
  • Ungdom
Relaterede sektion(er)
Sektor
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfraskrivelse

Artikler har til formål at give brugere af EURES-portalen information om aktuelle emner og tendenser og stimulere diskussion og debat. Deres indhold afspejler ikke nødvendigvis holdningen fra European Labor Authority (ELA) eller Europa-Kommissionen. Desuden støtter EURES og ELA ikke tredjepartswebsteder nævnt ovenfor.