Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel1 juni 2021Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkluderingLästid: 4 min

De sju bästa tipsen för att gå tillbaka till kontoret utan oro

I takt med att fler och fler vaccineras mot covid-19 förbereder sig företag runt om i Europa för att slå upp dörrarna till kontoren igen. Samtidigt känner sig många arbetstagare oroliga inför att återvända till arbetsplatsen. Vi på Eures har sammanställt några tips som kan hjälpa.

Top 7 tips to reduce your back-to-office anxiety
Unsplash

Att oroa sig inför att komma tillbaka till kontoret är helt normalt. Du kanske är orolig för din egen eller någon anhörigs hälsa, kanske bävar du för den långa pendlingen till jobbet eller så har du kanske helt enkelt börjat trivas med att arbeta hemifrån. Vilka anledningarna än är så är oro inför återgången till arbetsplatsen något som bör tas på allvar. Din psykiska hälsa är precis lika viktig att ta hand om som din fysiska hälsa. Vi har sammanställt några tips för att underlätta övergången för dig som oroar dig inför att börja jobba utanför hemmet igen.

Tryck inte undan dina känslor

Ibland när vi känner oss oroliga över jobbet blir vi generade över det, för vi tror att vi är de enda som känner så. Det är viktigt att inte strunta i oron, utan att se den i vitögat och försöka förstå vad den beror på. Detta betyder inte att man ska koncentrera sig på sina negativa känslor. Att konfrontera sina rädslor och förstå dem är det första steget mot att kunna ta itu med dem.

Förbered dig för nya arbetsförhållanden

Saker och ting är på väg att återgå till det normala – men därmed inte sagt att din arbetsmiljö kommer att vara likadan som före pandemin. Det kan ha införts nya regler för att skydda de anställda. Ni kanske till exempel behöver hålla avstånd till varandra eller använda munskydd. Det kan ta några dagar – eller veckor – att vänja sig vid att arbeta i den nya miljön, och det kan göra att du känner dig tröttare än vanligt i slutet av arbetsdagen.

Upprätthåll en bra balans mellan arbete och privatliv

Att arbeta hemifrån kan ha sina nackdelar, men många rapporterar att det har inneburit en rejäl förbättring för balansen mellan arbete och privatliv. Låt inte återgången till kontoret störa dina dagliga rutiner. Om du till exempel har tagit för vana att ta en lunchpromenad – fortsätt med det även på din ”nya” arbetsplats! Försök också att avsluta arbetsdagen i tid så ofta det är möjligt.

Lär känna dina signaler på stress

Stress visar sig på fysiska sätt i kroppen, till exempel genom bröstandning, sammanbitna käkar, spända axlar eller spänd rygg. Om du känner dig stressad på jobbet, ta dig en minut för att bli medveten om de här signalerna. Ta några djupa andetag, slappna av och stretcha de spända delarna av kroppen.

Sprid positivitet omkring dig

Försök att vara en källa till positivitet för dina kolleger. Det kanske känns svårt i början, men snart märker du att det gör både dem och dig själv gott. Det här är en strategi som hjälper dig att fokusera på de positiva sidorna av att komma tillbaka till din arbetsplats och inte fastna vid negativa scenarier.

Undersök möjligheterna till flexibelt arbete

Ta reda på vad ditt företag har för policy för flexibelt arbete. Du kanske kan komma överens med din arbetsgivare om en hybridstrategi där du bara arbetar från kontoret några dagar i veckan. Du kan också se om det går att flytta dina arbetstider så att du kan undvika morgon-/kvällstrafiken.

Var inte rädd för att be om hjälp

Om oron blir överväldigande och du känner att du behöver hjälp kan du fråga personalavdelningen om det finns några program för psykisk hälsa/friskvård som kan vara till hjälp för dig. Tveka inte heller att kontakta läkare eller annan hälso- och sjukvårdspersonal för att få stöd.

Covid-19-pandemin har förändrat våra liv på många sätt, inte minst när det gäller vårt sätt att arbeta. Krisen har påverkat allt från arbetstider och verktyg till miljöer och prioriteringar. I den här artikeln får du reda på hur arbetslivet kan komma att utvecklas under resten av 2021.

 

Länkar:

Så påverkas arbetslivet av pandemin under 2021

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

 

Teman
  • Företag /Entreprenörskap
  • Ungdom
Sektor
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.