Direct la conținutul principal
EURES (EURopean Employment Services)
Știre1 iunie 2021Autoritatea Europeană a Muncii, Direcția Generală Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune4 min de lectură

Șapte sfaturi pentru reducerea anxietății legate de revenirea la birou

În contextul creșterii numărului de persoane vaccinate împotriva COVID‑19, întreprinderile din Europa se pregătesc să-și redeschidă birourile. Mulți angajați au însă o stare de anxietate la gândul revenirii la birou. Echipa EURES a pregătit câteva sfaturi care să vă ajute în acest sens.

Top 7 tips to reduce your back-to-office anxiety
Unsplash

Este perfect normal să aveți anxietate la gândul revenirii la birou. Fie că vă preocupă sănătatea dumneavoastră sau a unei persoane din gospodărie, fie că vă temeți de naveta lungă până la locul de muncă sau pur și simplu v-ați obișnuit să lucrați de acasă, anxietatea legată de întoarcerea la birou nu trebuie tratată cu superficialitate. Îngrijirea sănătății psihice este la fel de importantă ca grija pentru sănătatea fizică. Dacă vă neliniștește deci ideea de a reveni la locul de muncă, am pregătit câteva sfaturi care să facă tranziția mai ușoară.

Nu vă reprimați sentimentele

Uneori, când simțim anxietate în contextul activității profesionale, avem și un sentiment de jenă deoarece credem că suntem singurii care se simt astfel. Este important să nu vă reprimați anxietatea, ci să o înfruntați și să încercați să înțelegeți de unde provine. Nu înseamnă că trebuie să vă concentrați asupra sentimentelor negative, dar confruntarea temerilor și înțelegerea lor sunt primul pas spre depășirea fricii.

Pregătiți-vă pentru noi condiții de muncă

Poate că lucrurile sunt pe cale să revină la normal, dar asta nu înseamnă că mediul de lucru va fi la fel ca înainte de pandemie. Poate s-au introdus schimbări menite să păstreze siguranța angajaților, de exemplu reguli de distanțare socială și purtarea obligatorie a măștii de protecție. Ar putea dura zile sau chiar săptămâni până vă obișnuiți să lucrați în acest mediu nou, așa că s-ar putea să vă simțiți mai obosit(ă) decât de obicei la sfârșitul zilei de lucru.

Mențineți un echilibru bun între viața profesională și cea privată

Munca la domiciliu poate avea dezavantajele sale, dar mulți oameni sunt de părere că le-a îmbunătățit considerabil starea de bine și echilibrul dintre viața profesională și cea privată. Nu lăsați ca întoarcerea la birou să vă afecteze rutina zilnică. De exemplu, dacă v-ați obișnuit să faceți o plimbare la prânz, păstrați această rutină și la „noul” loc de muncă, încercând totodată să vă încheiați activitatea la timp de câte ori este posibil.

Identificați semnele de stres

Stresul se manifestă fizic în corp, de exemplu prin încleștarea maxilarelor, încordarea umerilor și a spatelui sau respirația superficială. Dacă vă simțiți stresat(ă) la birou, acordați-vă un minut pentru a identifica aceste semne, inspirați adânc de câteva ori, întindeți-vă și relaxați-vă acea parte a corpului.

Fiți o sursă de optimism

Faceți un efort pentru a transmite optimism colegilor dumneavoastră. S-ar putea să vi se pară greu la început, dar vă veți da seama repede că atitudinea pozitivă vă este la fel de benefică pe cât le este lor. Procedând astfel, veți putea să vă concentrați mai ușor pe aspectele plăcute ale revenirii la birou și nu veți insista asupra scenariilor negative.

Analizați opțiunea unui program de lucru flexibil

Aflați care este politica companiei în ceea ce privește flexibilitatea programului de lucru. Ați putea să vă puneți de acord cu angajatorul asupra unei soluții hibride, în care să lucrați de la birou doar câteva zile pe săptămână. De asemenea, ați putea să discutați posibilitatea de a modifica intervalul de lucru pentru a evita aglomerația de dimineață și seară.

Nu vă fie teamă să cereți ajutor

Dacă simțiți că anxietatea vă copleșește și aveți nevoie de ajutor, întrebați departamentul de resurse umane dacă există un program de ameliorare a stării sau a sănătății psihice. De asemenea, nu ezitați să vă adresați medicului dumneavoastră sau altui cadru medical.

Pandemia de COVID-19 ne-a schimbat viețile în multe feluri, mai ales în ceea ce privește activitatea profesională. Programul, instrumentele, mediul de lucru și prioritățile – toate au fost afectate de criza sanitară. Citiți acest articol pentru a afla de ce modul de lucru în 2021 ar putea fi diferit.

 

Linkuri conexe:

Modul în care pandemia ar putea afecta lumea profesională în 2021

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

 

Teme
  • Afaceri / Antreprenoriat
  • Tineret
Sectorul
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Disclaimer

Articolele sunt menite să ofere utilizatorilor portalului EURES informații despre subiecte și tendințe actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul acestora nu reflectă neapărat punctul de vedere al Autorității Europene a Muncii (ELA) sau al Comisiei Europene. În plus, EURES și ELA nu aprobă site-urile web ale terților menționate mai sus.