Direct naar de inhoud
EURES (EURopean Employment Services)
Nieuwsartikel1 juni 2021Europese Arbeidsautoriteit, Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en InclusieLeestijd: 3 min

Zeven goede tips om met een gerust hart terug te keren naar kantoor

Nu steeds meer mensen tegen COVID-19 worden ingeënt, bereiden bedrijven in Europa zich voor op het heropenen van hun kantoren. Veel werknemers maken zich echter zorgen over de terugkeer naar kantoor. Bij EURES hebben wij enkele tips opgesteld die daarbij van pas komen.

Top 7 tips to reduce your back-to-office anxiety
Unsplash

Het is volkomen normaal om op te zien tegen terugkeer naar kantoor. Misschien maak je je zorgen over je eigen gezondheid of die van een ander in je huishouden, of zie je op tegen de lange reis naar het werk, of ben je gewoon gewend geraakt aan thuiswerken. Hoe dan ook moet je de bezorgdheid over teruggaan naar kantoor serieus nemen. Je geestelijke gezondheid verdient net zoveel aandacht als je lichamelijke gezondheid. Dus als je je niet prettig voelt bij het idee van terugkeren naar het werk, dan hebben wij enkele tips voor je waarmee je de overgang soepeler kunt laten verlopen.

Onderdruk je gevoelens niet

Als we ons ongerust voelen over het werk, generen we ons soms omdat we denken dat wij de enigen zijn die zich zo voelen. Het is belangrijk om je zorgen niet te onderdrukken, maar deze onder ogen te zien en inzicht te krijgen in de oorzaak ervan. Dit betekent niet dat je je op je negatieve gevoelens moet concentreren. Het onder ogen zien en begrijpen van je angsten is de eerste stap naar het aanpakken ervan.

Bereid je voor op de nieuwe werkomstandigheden

De situatie kan dan wel weer normaal worden, maar dat betekent niet dat je werkomgeving hetzelfde zal zijn als vóór de pandemie. Er kunnen veranderingen zijn ingevoerd voor de veiligheid van werknemers, zoals afstand houden en verplicht een mondkapje dragen. Het kan enkele dagen of weken duren om gewend te raken aan werken in deze nieuwe omgeving, en hierdoor kun je je aan het eind van de werkdag vermoeider voelen dan anders.

Houd werk en privé in evenwicht

Thuiswerken kan nadelen hebben, maar volgens veel mensen heeft het een grote verbetering opgeleverd voor hun balans tussen werk en privé en voor hun welzijn. Houd je dagelijkse routine aan, ook als je weer op kantoor bent. Als je bijvoorbeeld gewend bent om onder lunchtijd een blokje om te lopen, ga hier dan mee door, ook op je “nieuwe” werkplek, en probeer je werk op tijd af te ronden wanneer dit mogelijk is.

Herken signalen van stress

Stress komt lichamelijk tot uiting, bijvoorbeeld door de kaken strak op elkaar te houden, door gespannen schouders en rug, of door borstademhaling. Als je je op kantoor gespannen voelt, neem dan even de tijd om deze signalen te herkennen, haal enkele keren diep adem, en ontspan en strek dat deel van je lichaam.

Straal positiviteit uit

Probeer een bron van positiviteit voor je collega’s te zijn. Dit kan in het begin moeilijk zijn, maar je zult al gauw merken dat dit voor hen net zo heilzaam is als voor jou. Door deze benadering te volgen richt je je op de positieve aspecten van het terugkeren naar kantoor en blijf je niet hangen in negatieve scenario’s.

Onderzoek de mogelijkheid van flexibel werken

Wat voor beleid hanteert je bedrijf ten aanzien van flexibel werken? Misschien kun je met je werkgever een hybride aanpak afspreken waarbij je slechts een deel van de week op kantoor bent. Ook kun je de mogelijkheid bespreken om je werktijden zo aan te passen dat je de ochtend- of avondspits vermijdt.

Wees niet bang hulp te vragen

Als de zorgen je te veel worden en je hulp nodig hebt, informeer dan bij de afdeling personeelszaken welke programma’s voor geestelijke gezondheid en welzijn voor je beschikbaar zijn. Neem gerust contact op met je huisarts of een andere zorgverlener voor ondersteuning.

De COVID-19-pandemie heeft ons leven op veel manieren veranderd, vooral op werkgebied. Werkroosters, -instrumenten, -omgevingen en -prioriteiten zijn door de gezondheidscrisis op hun kop gezet. Ontdek in dit artikel waarom werken in 2021 anders kan zijn.

 

Links:

Hoe kan de pandemie invloed hebben op de arbeidswereld in 2021?

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

 

Onderwerpen
  • Bedrijf/Ondernemerschap
  • Jeugd
Sector
  • Accomodation and food service activities
  • Activities of extraterritorial organisations and bodies
  • Activities of households as employers, undifferentiated goods- and services
  • Administrative and support service activities
  • Agriculture, forestry and fishing
  • Arts, entertainment and recreation
  • Construction
  • Education
  • Electricity, gas, steam and air conditioning supply
  • Financial and insurance activities
  • Human health and social work activities
  • Information and communication
  • Manufacturing
  • Mining and quarrying
  • Other service activities
  • Professional, scientific and technical activities
  • Public administration and defence; compulsory social security
  • Real estate activities
  • Transportation and storage
  • Water supply, sewerage, waste management and remediation activities
  • Wholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vrijwaring

De artikelen zijn bedoeld om gebruikers van het EURES-portaal informatie te verstrekken over actuele onderwerpen en trends en om discussie en debat te stimuleren. Hun inhoud komt niet noodzakelijk overeen met het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie. Bovendien onderschrijven EURES en ELA de bovengenoemde websites van derden niet.