Skip to main content
EURES
Uutisartikkeli13. joulukuuta 2021Euroopan työviranomainen, Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto

Seitsemän tärkeintä asiaa ulkomailla elämisestä ja työskentelystä

Monille ihmisille ulkomailla työskentelystä koituvat hyödyt liittyvät vain suurempaan palkkaan tai parempaan elintasoon. Kansainvälisen kokemuksen hankkimisesta voi kuitenkin olla paljon enemmän hyötyä kuin tulisi ajatelleeksi.

Top 7 benefits of living and working abroad
Unsplash

Itsetunnon paraneminen

Uuden elämän aloittamisessa ulkomailla on omat haasteensa. On löydettävä asunto, hoidettava erilaisia hallinnollisia asioita, opeteltava maksamaan laskut uuden maan järjestelmillä ja opittava kulkemaan paikallisliikenteessä. Mutta kun huomaat selviytyneesi kaikesta tästä, tyydytyksen tunne on niin suuri, että voit todeta kaiken olleen vaivan arvoista. Kokemus siitä, että selviät aivan uudessa ja tuntemattomassa ympäristössä, antaa sinulle luottamusta, jonka avulla selviät myös elämän muista haasteista. Tämä on erityisen tärkeää silloin, jos sinulla ei vielä ole paljon kokemusta yksin asumisesta.

Uudet elämänhallintataidot

Kun muutat ulkomaille, joudut useimmiten eroon myös tukiverkostostasi. Näissä tilanteissa saatat havaita, että sinulta puuttuu monenlaisia tietoja ja taitoja, joista et ollut aikaisemmin tietoinen. Voit esimerkiksi joutua toteamaan, ettet osaa laittaa lempiruokaasi tai seurata kuukausittaista budjettiasi. Ulkomailla eläminen pakottaa meidät oppimaan uusia taitoja, joiden ansiosta huomaamme pian olevamme aiempaa itsenäisempiä.

Uusia näkökulmia elämään

Olitpa kotoisin pienestä pitäjästä tai suuresta kaupungista, ulkomaille muuttaminen antaa sinulle uusia näkökulmia elämään, ja ne voivat olla hyvin arvokkaita. Kun tutustut muiden kulttuurien mentaliteettiin ja elämäntapoihin, opit laajentamaan ja rikastamaan omaa maailmankatsomustasi ja määrittämään omat henkilökohtaiset arvosi. Se on paljon vaikeampaa, jos et ole koskaan asunut oman paikallisyhteisösi ulkopuolella.

Viestintätaidot paranevat

Ulkomaille muuttaminen tarkoittaa myös sitä, että sinun pitää rakentaa uudet sosiaaliset ja ammatilliset kuviot. Se voi olla vaikeaa etenkin, jos olet luonteeltasi ujo tai jos et puhu paikallista kieltä kovin hyvin. Se on kuitenkin paras keino parantaa viestintätaitoasi – se on nimittäin taito, jota myös työnantajat arvostavat, sen ohella, että se on hyvin tärkeää pelkästään arkielämässäkin.

Vieraan kielen taito kohenee

Voit käydä vaikka kuinka monta kielikurssia ja harjoitella kieltä puhelimen oppimissovelluksella, mutta tehokkain tapa parantaa vieraan kielen taitoa on asua siinä maassa, jossa kyseistä kieltä puhutaan. ”Kielikylpy” tietyssä kieliympäristössä on hieno mahdollisuus parantaa vieraan kielen kuullun ja luetun ymmärtämisen taitoja.

Etumatkaa muihin työnhakijoihin

Se, että ansioluettelossasi on maininta kansainvälisestä työkokemuksesta, ei menetä merkitystään ajan kuluessa. Se osoittaa, että olet sopeutumiskykyinen, motivoitunut ja määrätietoinen. Näitä kolmea taitoa työnantajat ja rekrytoijat arvostavat kovasti. Kansainvälinen työkokemus antaa sinulle myös reilun etumatkan niihin työnhakijoihin nähden, jotka eivät ole koskaan työskennelleet ulkomailla.

Ammatillinen verkostosi laajenee

Ulkomailla työskentely on erinomainen mahdollisuus laajentaa ammatillista verkostoasi. Laajan ja monipuolisen ammatillisen verkoston voimaa ei pitäisi koskaan aliarvioida. Monista työpaikoista ei nimittäin ilmoiteta julkisesti, vaan ne täytetään suositusten ja ammatillisen verkostoitumisen avulla. Kannattaa siis jutella uusien työtovereiden kanssa ja luoda heihin hyvä ammatillinen suhde. Seuraava työtarjous voi tulla yllättävältäkin suunnalta.

Oletko aina haaveillut yrityksen perustamisesta? Moni haaveilee itse itsensä johtamisesta, mutta oikean liiketoimintaidean valitseminen voi olla vaikeaa. Tutustu vinkkeihimme, joiden avulla voit kehittää toimivan idean.

Yhteistyössä Euroopan ammatillisen liikkuvuuden portaalin (EURES) kanssa.

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Kuusi vinkkiä toimivan liiketoimintaidean kehittämiseen

 

Lisätietoja:

Euroopan työpaikkapäivät

Etsi EURES-neuvojaa

Eläminen ja työskentely EURES-maissa

EURESin työpaikkatietokanta

EURES-palvelut työnantajille

EURESin tapahtumakalenteri

Tulevat online-tapahtumat

EURES Facebookissa

EURES Twitterissä

EURES LinkedInissä

Aiheet
Nuoriso
Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
Asuminen ja työskentely
Sektori
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Vastuuvapauslauseke

Artikkelien tarkoituksena on tarjota EURES-portaalin käyttäjille tietoa ajankohtaisista aiheista ja suuntauksista sekä herättää keskustelua ja keskustelua. Niiden sisältö ei välttämättä vastaa Euroopan työviranomaisen (ELA) tai Euroopan komission näkemystä. Lisäksi EURES ja ELA eivät tue edellä mainittuja kolmansien osapuolien verkkosivustoja.