Gå direkt till innehållet
EURES (EURopean Employment Services)
Nyhetsartikel29 oktober 2021Europeiska arbetsmyndigheten, Generaldirektoratet för sysselsättning, socialpolitik och inkludering

6 bra tips på hur du kan få ut mer av ditt nätverkande online

Trots att vi lever i en digital tidsålder är det många lediga jobb som inte annonseras offentligt. De tillsätts istället genom rekommendationer och yrkesmässigt nätverkande. I den här artikeln ger vi tips på hur du kan bli effektivare när det gäller att nätverka online.

Top 6 tips for effective online networking
EURES

Finputsa dina profiler på nätet

Först bör du se till att din profil är uppdaterad på de plattformar du använder för att nätverka. Ladda upp en passande profilbild, formulera en övertygande rubrik och ange en arbetsbeskrivning. Tänk på att göra en sammanfattning och räkna upp viktiga resultat, erfarenheter och färdigheter. Försök att se din profil från en potentiell arbetsgivares synvinkel när du skriver den. Att en profil är lång behöver inte betyda att den är bra. Försök att fatta dig kort och koncist. En genomtänkt profil har ofta större påverkan än man tror.

Glöm inte att gå igenom alla sociala medier som du använder. Potentiella arbetsgivare och rekryterare går ofta in på de sökandes profiler på sociala medier, så det kan vara klokt att radera eventuella kontroversiella inlägg och kontrollera dina sekretessinställningar. Gör en sökning på ditt namn på internet för att förvissa dig om att du inte missat något.

Bygg upp ett balanserat nätverk

En av de största fördelarna med att nätverka är att det kan ge dig nya perspektiv på din karriär. Se därför till att även lägga till personer från andra branscher i ditt nätverk. Det område som du arbetar inom har troligen starka kopplingar till andra branscher. Fundera på vilka dessa branscher skulle kunna vara och försök hitta personer som skulle kunna vara relevanta i dem. Man vet aldrig vem som kan komma att rekommendera dig.

Anpassa dina meddelanden

Ett av de vanligaste misstagen bland nätverkare är att skicka opersonliga meddelanden. Ju mer allmänt ditt meddelande är, desto större är risken att den person du kontaktar kommer att betrakta det som skräppost och ignorera det. Innan du lägger till någon i ditt nätverk bör du utforska personens profil och undersöka vad ni har gemensamt. Det behöver inte alltid handla om yrkeserfarenhet. Exempelvis kanske ni är engagerade i liknande sociala frågor eller har gemensamma utbildningsintressen. Se till att du inleder ditt meddelande med att förklara varför du kontaktar just henne eller honom.

Var aktiv

Det räcker inte med att gå med i ett professionellt nätverk för att bli sedd där. När man registrerat sig gäller det att skilja sig från mängden genom att aktivt lägga ut och dela med sig av relevant innehåll och ge respons på andra användares inlägg. Visa att du brinner för det område du arbetar inom.

Basera dig på kunskap och relevans

Tänk på att kvantitet inte är detsamma som kvalitet. Se till att dina inlägg är relevanta och har ett syfte. Om användarna i nätverket märker att du lägger ut innehåll bara för sakens skull kommer de att tappa intresset för dig.

Hjälp andra

Nätverkande handlar om ömsesidighet. Därför är det också bra att lägga ett gott ord för någon när det är befogat. Om du hjälper någon att få jobb är det inte omöjligt att personen i fråga gör samma sak för dig i framtiden.

Vi hoppas att de här tipsen ska göra ditt nätverkande på nätet mer effektivt. I takt med att covid-19-restriktionerna lättas börjar fysiska nätverksevenemang att anordnas igen. Läs även vår ultimata nätverksguide för nätverkande öga mot öga.

I samarbete med Eures, den europeiska portalen för rörlighet i arbetslivet.

 

Länkar:

Den ultimata nätverksguiden

 

Läs mer:

Europeiska jobbdagar

Hitta Euresrådgivare

Leva och arbeta i Euresländer

Eures jobbdatabas

Eures tjänster för arbetsgivare

Eures evenemangskalender

Kommande evenemang på nätet

Eures på Facebook

Eures på Twitter

Eures på LinkedIn

Teman
Företag /EntreprenörskapRekryteringstrenderSociala mediaUngdom
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Ansvarsfriskrivning

Artiklarna är avsedda att ge användare av Eures-portalen information om aktuella ämnen och trender och att stimulera diskussion och debatt. Deras innehåll återspeglar inte nödvändigtvis den europeiska arbetsmyndighetens (ELA) eller Europeiska kommissionens uppfattning. EURES och ELA stöder inte tredje parts webbplatser som nämns ovan.