Skip to main content
Logotip Europske komisije
EURES
Novinski članak5 studeni 2020Europsko nadzorno tijelo za rad, Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje

Savjeti za pronalazak posla u inozemstvu tijekom restrikcija uzrokovanih virusom COVID-19

Neobično je vrijeme za traženje posla jer je zbog bolesti COVID-19 i dalje raširen rad od kuće te su na snazi ograničenja kretanja. S druge strane, poslodavci širom Europe i dalje zapošljavaju te postoji mnogo načina za optimiziranje pretraživanja da biste našli posao koji želite.

Tips for finding jobs abroad during the COVID-19 restrictions
EURES

U ovom vam članku pružamo pet najvažnijih savjeta za pronalazak posla u inozemstvu u ovo izazovno vrijeme.

Pretražujte strateški

COVID-19 značajno je utjecao na europsko tržište rada, ali radnih mjesta i dalje ima mnogo. Možda ćete samo trebati pretražiti druge sektore ili regije da ih nađete. Pokušajte to napraviti strateški. Koji sektori posluju bolje od drugih? Upravo bi oni mogli i zapošljavati. Digitalne industrije poput IT sektora i e-trgovine sve više dobivaju na važnosti, kao i znanost, zdravlje, obrazovanje, usluge skrbi i javne usluge. Uzmite u obzir i to da su sektori poput turizma i ugostiteljstva značajno oslabili zbog pandemije, no možda ipak traže sezonske radnike kao ispomoć tijekom sezone.

Budite otvoreni prema različitim mogućnostima

Ako još niste pronašli ono što želite, budite otvoreni i za drugačije mogućnosti. Možda ćete zbog toga morati dodatno proširiti uobičajeno pretraživanje, ali prilike će se otvoriti. Iako nas većina stremi stabilnim i dugoročnim radnim mjestima, ugovori na kraće vrijeme mogu biti put prema stalnom radnom mjestu. Ako poslodavcu pokažete da posjedujete vrijedne vještine, lako bi vas mogao uključiti u središnji dio poslovanja. Budite otvoreni i prema mogućnostima u raznim drugim zemljama. Čak i ako su u određenoj zemlji na snazi ograničenja putovanja, to se brzo može promijeniti. Naš je najvažniji savjet da pregledavate platformu Re-open EU s najnovijim informacijama o putovanjima.

Pokažite svoju fleksibilnost

U svojim molbama za posao usredotočite se na meke transverzalne vještine kao što su kreativnost, komunikativnost i rješavanje problema, pogotovo ako u tome nemate izravnog iskustva. Naglasite svoje transverzalne vještine s prethodnih radnih mjesta u kontekstu njihove primjene na novom radnom mjestu, a zatim i dodatne vještine koje vas ističu kao kandidata. Zapamtite da svako iskustvo ima svoju vrijednost. U ovim nesigurnim vremenima fleksibilnost, prilagodljivost i želja za učenjem od izuzetne su važnosti za poslodavce. Većina će poslodavaca tražiti zaposlenike s dobrim digitalnim vještinama kako bi mogli raditi od kuće ako bude potrebno.

Pripremite se za zapošljavanje preko interneta i na rad od kuće

Čak i ako se selite u inozemstvo, vaš razgovor za posao mogao bi se voditi preko interneta. Većina poslodavaca koristi se poznatim i besplatnim softverom kao što je Skype ili Zoom, no provjerite znate li se njima pravilno koristiti te ih unaprijed testirajte. Bit će vam potrebna i dobra internetska veza.

Razgovor putem interneta također je dobra prilika da pokažete svoje digitalne vještine. Ako vidi da se s tehnologijom snalazite bez problema, vaš će potencijalni poslodavac steći sigurnost da možete raditi od kuće ako bude potrebno. Ujedno ćete dobiti osjećaj što možete očekivati ako ćete morati početi raditi od kuće.

Više korisnih savjeta možete naći u našim prethodnim člancima o razgovoru za posao na internetu i pripremi za rad od kuće.

Zatražite podršku EURES-a!

Na kraju, ne zaboravite da vam EURES može pružiti jaku podršku. PortalEURES-a obuhvaća skoro 3 milijuna slobodnih radnih mjesta širom Europe i svakodnevno ga se ažurira. Individualiziranu pomoć možete zatražiti od svog lokalnog savjetnikaEURES-a, koji će vam rado pružiti savjete o karijeri, preporučiti određene mogućnosti, doraditi vam životopis i uputiti vas u administrativne postupke.

Saznajte više o tome kako vam EURES može pomoći ovdje.

 

Korisne poveznice:

Re-open EU

Skype

Zoom

Kako se istaknuti u razgovoru za posao na internetu

Pet stvari koje trebate za rad od kuće

PortalEURES-a

Pretraživanje savjetnika EURES-a

Kako vamEURES može pomoći u pronalasku posla u Europi

 

Pročitajte više:

Europski dani poslova

Drop’pin@EURES

Pronađite savjetnike EURES-a

Životni i radni uvjeti u zemljama u kojima djeluje EURES

EURES-ova baza poslova

EURES-ove usluge za poslodavce

EURES-ov kalendar događanja

Uskoro na internetu

EURES na Facebooku

EURES na Twitteru

EURES na LinkedInu

Teme
EU alati za mobilnostSavjetiVijesti o tržištu rada/vijesti o mobilnostiTrendovi zapošljavanjaMladost
Povezani odjeljak(i)
Pomoć i podrškaŽivot i rad
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Odricanje

Članci su namijenjeni korisnicima portala EURES pružiti informacije o aktualnim temama i trendovima te potaknuti raspravu i debatu. Njihov sadržaj ne odražava nužno stav Europske uprave za rad (ELA) ili Europske komisije. Nadalje, EURES i ELA ne podržavaju gore navedene web stranice trećih strana.