
Tässä artikkelissa esitellään viisi hyödyllistä vinkkiä työpaikan löytämiseen ulkomailta näinä haastavina aikoina.
Strateginen ajattelu tehostaa työnhakua
Covid-19-pandemialla on ollut huomattava vaikutus Euroopan työmarkkinoihin, mutta avoimia työpaikkoja on silti runsaasti tarjolla. Voi kuitenkin olla, että niitä kannattaa etsiä eri aloilta tai alueilta kuin aiemmin. Ajattele asiaa strategisesti. Millä sektoreilla sujuu paremmin kuin muilla? Nämä sektorit ovat kenties juuri niitä, joilta työpaikkoja löytyy. Digitaaliset alat, esimerkiksi tietotekniikka ja sähköinen kaupankäynti, kasvattavat merkitystään työmarkkinoilla, samoin kuin tieteen, terveyden, koulutuksen, hoito- ja hoivatyön ja julkisten palvelujen alat. Vaikka matkailu- ja majoitusala ovat kärsineet huomattavasti pandemian vaikutuksista, ne saattavat kuitenkin etsiä kausityöntekijöitä elpymisen vauhdittamiseksi suosittujen matkailujaksojen aikana.
Mieli avoimena erilaisille mahdollisuuksille
Jos sopivaa työpaikkaa ei ole vielä löytynyt, kannattaa työnhakuun suhtautua avoimin mielin. On ehkä tarpeen laajentaa hakua tavallista kauemmaksi, mutta kiinnostavia paikkoja löytyy varmasti. Vaikka useimmat toivovat löytävänsä vakaan ja pitkäaikaisen työn, lyhytkestoiset työsopimukset voivat toimia siltana vakituiseen työsuhteeseen. Näyttämällä työnantajalle, miten tämä voi hyötyä osaamisestasi, saatat nopeasti vakiinnuttaa paikkasi osana yrityksen toimintaa. Kannattaa olla avoin myös työmahdollisuuksille muissa maissa. Vaikka matkustamista johonkin maahan tällä hetkellä rajoitettaisiinkin, tilanne voi muuttua nopeasti. Keskeinen neuvomme onkin seurata matkustusrajoitusten kehittymistä Re-open EU -sivustolta, josta saat viimeisimmät tiedot.
Joustavuuden osoittaminen on eduksi
Hakemuksissa kannattaa painottaa niin kutsuttuja pehmeitä taitoja, jotka ovat käyttökelpoisia monenlaisissa eri tehtävissä, kuten luovuutta sekä viestintä- ja ongelmanratkaisutaitoja. Tämä on hyödyllistä etenkin silloin, jos sinulla ei ole varsinaista kokemusta tietystä tehtävästä. Korosta aiemmissa työpaikoissasi kartuttamiasi taitoja ja kerro, miten niitä voi hyödyntää hakemassasi työssä. Kerro lisäksi muista taidoistasi, joiden avulla erotut muista hakijoista. Kaikki kokemus on arvokasta. Kun ajat ovat epävarmat, työnantajat arvostavat erityisesti joustavuutta, sopeutuvuutta ja halukkuutta oppia uutta. Monet työnantajista toivovat työntekijöiltä näinä aikoina lisäksi vahvaa digitaalista osaamista, jotta myös etätyö onnistuu tarvittaessa.
Varaudu verkkohaastatteluun ja etätyöhön
Vaikka muuttaisit työn vuoksi ulkomaille, työhaastattelu saatetaan silti järjestää etäyhteydellä. Monet työnantajat käyttävät haastattelun järjestämisessä tunnettuja ja ilmaisia ohjelmistoja (esimerkiksi Skype tai Zoom). Ohjelmia kannattaa kuitenkin kokeilla ennen haastattelua ja varmistaa, että niiden käyttö sujuu hankaluuksitta. Myös vakaa internetyhteys on tarpeen.
Videohaastattelu on myös mainio tilaisuus aiemmin mainitun digitaalisen osaamisen esittelemiseen. Kun haastattelu sujuu hyvin, mahdollinen tuleva työnantaja voi vakuuttua siitä, että tarvittaessa myös tehokas etätyöskentely onnistuu. Tämän kokemuksen myötä saat itsekin käsityksen siitä, millaista työskentelyn aloittaminen etäsijainnista voisi olla.
Lisää hyödyllisiä vinkkejä on artikkeleissamme videohaastatteluista ja etätyöskentelystä.
EURES avuksi työnhakuun
Lopuksi haluamme muistuttaa, että EURESin kautta on saatavilla runsaasti tukea työnhakuun. EURES-portaalissa on ilmoituksia lähes kolmesta miljoonasta avoimesta työpaikasta eri puolilla Eurooppaa, ja portaalia päivitetään joka päivä. Voit myös saada omiin tarpeisiisi räätälöityä tukea paikallisilta EURES-neuvojilta, jotka auttavat uraohjauksessa, suosittelevat tarpeisiisi sopivia mahdollisuuksia, auttavat ansioluettelon hiomisessa ja antavat neuvoja hallinnollisista seikoista.
Lue täältä lisää siitä, miten EURES voi auttaa.
Aiheeseen liittyviä linkkejä:
Kuinka voit erottua eduksesi verkossa tehtävässä työhaastattelussa
Viisi asiaa etätyöskentelyn aloittamiseen
Miten EURES voi auttaa löytämään työpaikan Euroopasta
Lisätietoja:
Etsi EURES-neuvojaa
Eläminen ja työskentely EURES-maissa
EURESin työpaikkatietokanta
EURES-palvelut työnantajille
EURESin tapahtumakalenteri
Tulevat online-tapahtumat
EURES Facebookissa
EURES Twitterissä
EURES LinkedInissä
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 5 marraskuu 2020
- Laatijat
- Euroopan työviranomainen | Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioiden pääosasto
- Aiheet
- EU:n liikkuvuuden työkalupakkiVinkkejäTyömarkkinauutiset/liikkuvuusuutisetRekrytointitrenditNuoriso
- Aiheeseen liittyvä(t) osio(t)
- Apu ja tukiAsuminen ja työskentely
- Sektori
- Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles