Skip to main content
Logotip Evropske komisije
EURES
Novice8 marec 2023Evropski organ za delo, Generalni direktorat za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Deset nasvetov, kako biti dober mentor

Če želite biti dober mentor na delovnem mestu, ni dovolj, da dobro opravljate svoje delo. Na portalu EURES smo pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali ustvariti ploden odnos z vašim mentorirancem.

Ten things every good mentor should do
Shutterstock

Spoznajta se

Da bi z mentorirancem razvili dober delovni odnos, je pomembno, da se najprej spoznata. Ne glede na to, ali v sejni sobi, prostoru za odmor ali pisarniški kuhinji, si vzemite čas, da izveste več o njem, od kod je, zakaj se je prijavil v program, kaj ga zanima in kakšne so njegove želje. Povejte mu tudi kaj o sebi. Tako se bosta oba počutila bolj sproščeno in „led bo prebit“.

Vzpostavite partnerstvo

Svojemu mentorirancu pojasnite, da niste njegov nadrejeni oziroma učitelj. Ste njegov partner pri tej izkušnji in ste tukaj, da mu pomagate čim bolje izkoristiti mentorski program.

Oblikujte prilagojene cilje

Vsak program mentorstva bi moral imeti jasne cilje. Sodelujte s svojim mentorirancem pri določanju njegovih ciljev. Vprašate ga, kaj želi pridobiti od tega programa, katerih znanj in spretnosti se želi naučiti in kakšne izkušnje želi pridobiti. Določanje individualiziranih ciljev mu pomaga ohranjati motivacijo in prispeva k pridobivanju uporabnih izkušenj.

Bodita v stiku vsak dan

Mentorstvo se včasih zdi breme, saj je pogosto dodano seznamu vaših siceršnjih opravil. Ne glede na to, kako zaposleni ste, poskrbite, da imate vsaj enkrat na dan čas za pogovor s svojim mentorirancem. Nikoli mu ne dajte občutka, da vam je v breme.

Naučite mentoriranca, da sam najde odgovor

Dober mentor ve, kdaj neposredno svetovati in kdaj mentoriranca usmerjati z vprašanji. Tovrstno usmerjanje, ki vašega mentoriranca vodi, da sam poišče odgovor, je mnogokrat koristnejše, kot če mu preprosto ponudite rešitev.

Naj vas ne bo strah povedati, če česa ne veste

Morda ne boste vedno imeli pravega odgovora na vprašanje vašega mentoriranca. Ne bojte se povedati, če česa ne veste, in prositi druge kolege za nasvet. Tako boste podali dragoceno lekcijo o skupinskem delu in poštenosti.

Bodite odprti

Včasih lahko zunanji vidik pomaga izboljšati ustaljene delovne procese. Mentoriranec bo morda opazil napako pri vašem delu ali predlagal, kako izboljšati metode. S priznanjem svojih pomanjkljivosti boste okrepili zaupanje v vajinem odnosu.

Bodite pozitivni

Poskrbite, da bodo vaše povratne informacije konstruktivne. Vedno omenite, ko vaš mentoriranec dobro opravi svoje delo. Te majhne potrditve mu bodo pomagale okrepiti samozavest.

Bodite empatični

Ne pozabite, da ste bili tudi sami nekoč neizkušeni. Novo delovno okolje, nepoznane naloge in novi sodelavci – vse to lahko povzroči stres. Poskrbite, da se bo vaš mentoriranec na delovnem mestu počutil prijetno, in odpravite morebitne negotovosti.

Vodite z zgledom

Samoumevno je, da mora biti dober mentor tudi vzor. Če pričakujete, da bo vaš mentoriranec prihajal na delo pravočasno in med delovnikom ostajal osredotočen in motiviran, se tega držite tudi vi. Bodite takšen zaposleni, kakršni naj bi postali mladi, ki ste jim mentor.

Dobro zasnovan program pripravništva lahko zelo koristi tako vašemu podjetju kot pripravniku. Oglejte si naše nasvete o tem, kako med konkurenčnimi podjetji izstopati kot tisto, ki bi ga pripravniki prednostno izbrali za opravljanje pripravništva.

 

Sorodne povezave:

Kako pripraviti konkurenčen program pripravništva za svoje podjetje

 

Več o tem:

Evropski dnevi zaposlovanja

Poišči Euresove svetovalce

Življenjske in delovne razmere v državah Euresa

Euresova zbirka podatkov o prostih delovnih mestih

Euresove storitve za delodajalce

Euresov koledar prireditev

Prihodnji spletni dogodki

EURES na Facebooku

EURES na Twitterju

EURES na LinkedInu

Teme
Namigi in nasveti
Povezani razdelki
Namigi in nasveti
Sektor
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Izjava o omejitvi odgovornosti

Članki so namenjeni zagotavljanju informacij uporabnikom portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujanju razprav in debat. Njihova vsebina ne odraža nujno stališča Evropskega urada za delo (ELA) ali Evropske komisije. Poleg tega EURES in ELA ne podpirata zgoraj omenjenih spletnih mest tretjih oseb.