
Leer elkaar kennen
Om een goede werkrelatie met je mentee te creëren, is het belangrijk om elkaar eerst te leren kennen. Of het nu in een vergaderruimte, een concentratieruimte of de kantoorkeuken is – neem de tijd om meer over uw mentee te weten te komen: waar hij of zij vandaan komt, wat hem of haar ertoe heeft bewogen deel te nemen aan het mentoringprogramma en wat zijn of haar interesses en aspiraties zijn. Vertel hem of haar ook iets over uzelf. Hierdoor wordt het ijs gebroken en voelen mentor en mentee zich meer op hun gemak.
Vorm een partnerschap
Leg uw mentee uit dat u geen baas of leraar bent. In plaats daarvan bent u zijn of haar partner in dit project. U bent er om uw mentee te helpen zoveel mogelijk van het mentorschap te profiteren.
Doelstellingen formuleren
Elk mentorschapsprogramma moet duidelijke doelstellingen hebben. Werk samen met uw mentee om individuele doelstellingen te bepalen. Vraag uw mentee wat hij of zij van dit mentorschap verwacht, welke vaardigheden hij of zij willen leren en welke ervaring hij of zij wil opdoen. Het bepalen van individuele doelstellingen werkt motiverend en zorgt voor een waardevolle ervaring.
Zorg voor dagelijkse communicatie
Mentor zijn kan soms ook een uitdaging zijn: nóg een taak op uw to-dolijst. Hoe druk u het ook hebt: zorg ervoor dat u ten minste één keer per dag een specifiek tijdstip hebt om met uw mentee te praten. Geef uw mentee nooit het gevoel u tot last te zijn.
Geef uw mentee de kans om zelf te leren
Een goede mentor gebruikt een mix van advies en oriënterende vragen. Soms is het beter om je mentee te helpen zelf antwoorden te vinden in plaats van hem of haar oplossingen aan te reiken.
Durf te zeggen: “Ik weet het niet”
Misschien weet u niet altijd het juiste antwoord op vragen van uw mentee. Wees niet bang om te zeggen dat u iets niet weet en vraag collega’s om advies. Zo leert de mentee een waardevolle les over teamwerk en eerlijkheid.
Blijf openstaan voor suggesties en ideeën
Soms leidt een perspectief van buitenaf tot nieuwe inzichten in en verbeteringen van werkprocessen. Uw mentee kan een fout in uw werk vaststellen of erop wijzen dat uw methoden voor verbetering vatbaar zijn. Door tekortkomingen te erkennen schept u vertrouwen in uw relatie met de mentee.
Wees positief
Zorg ervoor dat u altijd constructief bent in uw feedback. Geef de mentee erkenning voor goed werk. Door een dergelijke bevestiging helpt u hem of haar zelfvertrouwen op te bouwen.
Wees empathisch
Vergeet niet dat u ooit zelf een beginneling was. Een nieuwe werkomgeving, onbekende taken en nieuwe collega’s – dit alles kan bijdragen aan een stressvolle ervaring. Zorg ervoor dat uw mentee zich op zijn of haar gemak voelt op de werkplek en probeer eventuele onzekerheid weg te nemen.
Geef het goede voorbeeld
Het spreekt voor zich dat een goede mentor ook een rolmodel moet zijn. Als u van uw mentee verwacht dat hij of zij op tijd komt en gefocust blijft tijdens de werkdag, moet u zelf ook aan die eisen voldoen. Bent u zelf een goede werknemer?
Een goed ontwikkeld stageprogramma kan veel voordelen opleveren, zowel voor uw bedrijf als voor uw stagiairs. Bekijk onze tips over hoe uw bedrijf zich van uw concurrenten kan onderscheiden als favoriete stageplek.
Links:
Hoe kunt u een competitief stageprogramma voor uw bedrijf ontwikkelen?
Meer informatie:
Zoek een EURES-adviseur
Leven en werken in EURES-landen
EURES-vacaturebank
EURES-diensten voor werkgevers
EURES-evenementenkalender
Komende online-evenementen
EURES op Facebook
EURES op Twitter
EURES op LinkedIn
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 8 maart 2023
- Auteurs
- Europese Arbeidsautoriteit | Directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie
- Onderwerpen
- Hints en tips
- Gerelateerde sectie(s)
- Hints en tips
- Sector
- Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles