Skip to main content
Az Európai Bizottság logója
EURES
Sajtócikk8 március 2023Európai Munkaügyi Hatóság, A Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatósága

Tíz tipp ahhoz, hogyan váljon jó mentorrá

Ahhoz, hogy valaki jó munkahelyi mentor lehessen, nem elég, ha jól teljesít a munkában. Az EURES munkatársai összeállítottak néhány tippet, amelyek segítségével eredményes kapcsolatot alakíthat ki mentorált kollégájával.

Ten things every good mentor should do
Shutterstock

Ismerjék meg egymást

Ahhoz, hogy jó munkakapcsolatot tudjon kialakítani mentorált kollégájával, fontos, hogy először megismerjék egymást. Akár a tárgyalóteremben, akár online párbeszéd során vagy az irodai konyhában – szánjon időt arra, hogy többet megtudjon mentorált kollégájáról: honnan jött, miért jelentkezett a programba, milyen az érdeklődési köre és mik a törekvései. Saját magáról is mondja el ugyanezeket. Ez segít „megtörni a jeget”, és mindkét fél számára könnyebb lesz az együttműködés.

Építsenek ki jó partneri kapcsolatot

Mondja el mentorált kollégájának, hogy Ön se nem a főnöke, se nem a tanítója. Ehelyett Ön a partnere ennek a munkának a során, és az a feladata, hogy segítsen neki a lehető legteljesebb mértékben kiaknázni a mentorálási programban rejlő lehetőségeket.

Határozzanak meg személyre szabott célkitűzéseket

Minden mentorálási program során egyértelmű célokat kell kitűzni. Működjön együtt mentorált kollégájával a célkitűzések meghatározása érdekében. Kérdezze meg, hogy mit szeretne elérni a mentorálási program segítségével, milyen készségeket szeretne elsajátítani és milyen tapasztalatokat szeretne szerezni. A személyre szabott célok meghatározása segíti mentorált kollégáját a motiváció fenntartásában, és hozzájárul ahhoz, hogy hasznos tapasztalatokat szerezzen.

Kommunikáljanak minden nap

A mentori szerep néha tehernek tűnhet, mivel gyakran első helyen áll az elvégzendő napi munkák sorában. Függetlenül attól, hogy Ön mennyire elfoglalt, minden napra ütemezzen be egy rendszeres idősávot, amikor foglalkozik mentorált kollégájával. Soha ne éreztesse vele, hogy esetleg a terhére van.

Tanítsa mentoráltját önállóságra

A jó mentor a tanácsokat iránymutató kérdésekkel ötvözi. Néha értékesebb lehet, ha megmutatja a helyes válaszhoz vezető utat, mintha csak egyszerűen megadná a megoldást.

Ne féljen megmondani, ha valamit nem tud

Előfordulhat, hogy Ön nem mindig tudja a megfelelő választ mentorált kollégája kérdésére. Ne féljen megmondani, ha valamit nem tud; forduljon tanácsért a munkatársaihoz. Ez értékes tapasztalatot biztosít mentoráltja számára a csapatmunkával és a becsületességgel kapcsolatban.

Legyen nyitott

Néha egy külső szemlélő nézőpontja segíthet a régi munkafolyamatok tökéletesítésében. Lehet, hogy mentorált kollégája hibát fedez fel az Ön munkájában, vagy rámutat, hogyan lehetne javítani a módszerein. Ha felvállalja a hiányosságait, ezzel segít abban, hogy a mentorált személlyel kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolata alakuljon ki.

Mutasson pozitív hozzáállást

Ügyeljen arra, hogy a visszajelzései mindig konstruktívak legyenek. Mindig ismerje el, ha mentorált kollégája jó munkát végez. Az ilyen kisebb megerősítések segítenek az önbizalom kiépítésében.

Legyen empatikus

Ne feledje, hogy Ön is volt valamikor tapasztalatlan. Új munkakörnyezet, ismeretlen feladatok és új kollégák – mindez akár stresszt is okozhat. Győződjön meg róla, hogy mentorált kollégája jól érzi-e magát a munkahelyen, és segítsen leküzdenie az esetleges bizonytalanságait.

Mutasson példát

Magától értetődik, hogy egy jó mentornak egyben példaképnek is kell lennie. Ha azt várja a mentorált kollégától, hogy időben érjen be a munkahelyre és egész nap koncentráljon, Önnek is így kell tennie. Legyen Ön az a munkavállaló, amilyennek mentoráltját szeretné látni.

Egy jól kidolgozott gyakornoki program számos előnnyel járhat mind az Ön vállalkozása, mind a gyakornok számára. Olvassa el tippjeinket arra vonatkozóan, hogyan emelkedhet ki versenytársai közül mint a gyakornokok által előnyben részesített munkaadó.

 

Kapcsolódó linkek:

Versenyképes gyakornoki program kidolgozása vállalkozása számára

 

További információ:

Európai Foglalkoztatási Napok

Az Ön EURES-tanácsadója

Élet- és munkakörülmények az EURES-országokban

EURES állásadatbázis

Az EURES szolgáltatásai munkaadóknak

EURES rendezvénynaptár

Közelgő online események

Az EURES a Facebookon

Az EURES a Twitteren

Az EURES a LinkedInen

Témák
Javaslatok és tippek
Kapcsolódó szakasz(ok)
Javaslatok és tippek
Ágazat
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Jogi nyilatkozat

A cikkek célja az EURES portál felhasználóinak tájékoztatása az aktuális témákról és trendekről, valamint viták és viták ösztönzése. Tartalmuk nem feltétlenül tükrözi az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) vagy az Európai Bizottság álláspontját. Ezenkívül az EURES és az ELA nem támogatja a fent említett harmadik felek webhelyeit.